Alle nieuwsberichten

De gevolgen van een failliet Griekenland

14-09-2011 00:00, Bron: Amanda Bulthuis

Een faillissement van Griekenland leek voor deskundigen lange tijd ondenkbaar. Sinds deze week lijkt iedereen er echter ineens rekening mee te houden dat Griekenland binnen nu en enkele dagen niet meer onder een faillissement kan uitkomen. Het kabinet heeft de rampscenario’s hiervoor zelfs al klaar liggen, meldt het ministerie van Financiën. Maar wat betekent een faillissement van Griekenland voor de euro, de banken en voor uw eigen portemonnee?
 
Als Griekenland in oktober de volgende tranche uit het Europees Noodfonds niet krijgt, zal het land haar schulden niet meer kunnen betalen en dus failliet gaan. Wanneer Griekenland failliet gaat, heeft dat het meest direct invloed op de euro en de eurolanden. De kans is groot dat de schuldencrisis overslaat naar andere eurolanden, zoals Italië en Portugal. Deze landen zijn een stuk groter dan Griekenland en wanneer deze landen in de problemen komen, zal de schade voor de eurozone dan ook vele malen groter zijn.

De kans dat dit dreigende faillissement opgevangen kan worden door het bestaande Europese Noodfonds is klein. Hiervoor zal dus weer een extra aanvulling nodig zijn. Tegelijk brokkelt de steun voor extra stortingen in het Noodfonds in het eigen land af, vooral in landen als Nederland en Duitsland.

Gevolgen faillisement voor banken en verzekeraars
Ook voor banken en verzekeraars zal een Grieks faillissement grote gevolgen hebben. Veel Europese banken (ook Nederlandse) hebben nog steeds grote posities in Grieks schuldpapier. Als Griekenland deze schulden niet meer kan betalen zullen zij deze moeten afboeken. Een andere mogelijkheid is dat de schuld wordt omgezet in Griekse drachmen. Het gevolg hiervan is dat de waarde van de schulden wordt gehalveerd. Ook in dat geval krijgen beleggers en financiële instellingen te maken met forse verliezen. Deze zullen de banken en verzekeraars moeten compenseren door extra geld aan trekken.

De kans is groot dat banken de verliezen gaan doorberekenen aan de consument. U zult een faillissement van Griekenland dan ook gaan merken in de portemonnee. De spaarrentes zullen dalen en de hypotheek- en leenrentes stijgen. Daarnaast is het waarschijnlijk dat banken en verzekeraars de kosten van hun financiële producten gaan verhogen.

Omdat ook de lidstaten van de eurozone met grote verliezen worden geconfronteerd als Griekenland failliet gaat, zullen ook zij extra maatregelen moeten nemen. Het geld wat zij immers al in Griekenland hebben gestoken, zien ze misschien nooit meer terug. De lidstaten zullen zich dan genoodzaakt zien te gaan bezuinigen. Dit kan door belastingverhogingen of door te bezuinigingen op overheidsuitgaven. In beide gevallen zal dit de burgers hard in de portemonnee raken.

Kan Griekenland het failliet voorkomen?
Extra bezuinigingen in Griekenland kunnen de boel nog redden. De belangrijkste voorwaarden voor extra steun is immers dat Griekenland de bezuinigingsdoelstellingen haalt die zijn opgelegd door de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Op dit moment lijkt Griekenland deze niet te halen, maar als de regering extra bezuinigingen doorvoert, kan het in ieder geval nog in aanmerking komen voor extra geld in oktober. Of het de doelstelling voor de volgende tranches uit het Noodfonds ook gaat is halen, is natuurlijk nog maar de vraag. Extra bezuinigen lijkt voor Griekenland dan op dit moment ook vooral uitstel van een haast onvermijdelijke executie.

Vandaag in het nieuws