Alle nieuwsberichten

De prijs van olie en de economie

06-10-2011 00:00, Bron: Amanda Bulthuis
De olieprijs laat de afgelopen decennia een gestaag stijgende lijn zien. De extreme hoogtepunten die we in 2008 hebben gekend zijn echter alweer lang voorbij, toch staat de olieprijs een stuk hoger dan pakweg tien jaar geleden.  De laatste maanden varieerde de prijs van WTI Crude Oil rond de 70 tot 80 dollar per vat.
 
De olieprijs is van groot belang voor de economie. Nagenoeg alle sectoren zijn op directe of indirecte manier afhankelijk van olie. Het ‘zwarte goud' is van belang als brandstof maar zeker ook als grondstof voor de productie van veel producten. Zelfs voor de productie van andere grondstoffen, zoals goud en aluminium is olie nodig. Daarmee is olie veruit de belangrijkste grondstof voor onze economie.

De olieprijs is afhankelijk van een veelheid aan factoren. Natuurlijk spelen vraag en aanbod een belangrijke rol, maar ook het feit dat olie een schaars goed is en meestal in politiek instabiele gebieden wordt geproduceerd, bepaalt mede de dagwaarde van olie. Daardoor beïnvloeden ook minder grijpbare zaken bijna dagelijks de oliemarkten, zoals politieke crises, natuurrampen, terrorisme, oorlogen en zelfs het weer.

Economische thermometer
Marco-econoom Elmer Sterken stelde eind vorig jaar al in een artikel op Beursgorilla.nl dat de olieprijs een goede thermometer is voor de toestand van de wereldeconomie. ‘Hoge olieprijzen ontmoedigen investeringen en kunnen aanleiding zijn voor een terugval van de economische groei', schreef hij.

Inflatie en rente
Een hoge olieprijs is an sich ook heel ongunstig voor de economie. Veel bedrijven krijgen hierdoor te maken met hogere productie en distributiekosten. Dit berekenen zij door aan de consumenten in de prijs van hun producten. Hierdoor vermindert de koopkracht en kan inflatie ontstaan. Inflatie is voor beleggers zeer ongunstig, omdat dan per definitie de rente stijgt.

Een hoge olieprijs is echter niet voor alle sectoren en beleggers ongunstig. Zo kunnen beleggingen in alternatieve energiebronnen en beleggingen in grondstofgerelateerde bedrijven een gunstige ontwikkeling doormaken, zoals Jan Willem Nijkamp terecht opmerkt in zijn artikel ‘Hoge olieprijs ongunstig voor beleggers' op deze website.

Benzineprijs
Een hoge of lage olieprijs heeft wel een sterke invloed op de economie, maar toch merken we de gevolgen van een dalende of stijgende olieprijs niet direct aan de pomp als we gaan tanken. Dit komt doordat er nog een heel proces tussen het produceren van de olie en het tanken van de benzine op het benzinestation zit. Daarnaast is de prijs van benzine afhankelijk van een veelheid aan factoren, zoals accijns en btw. Als een hoge olieprijs langere tijd aanhoudt, zult u dit echter wel gaan merken aan de pomp. Het verband tussen de olie- en benzineprijs wordt uitgebreider besproken in dit artikel: http://www.beursgorilla.nl/verband-olie-en-benzineprijs.asp

Economie beïnvloedt olieprijs
De olieprijs beïnvloedt niet alleen de economie. De economische toestand beïnvloedt ook de olieprijs. Als een economie goed draait wordt er meer geïnvesteerd, geproduceerd en geconsumeerd. De vraag naar meer olie stijgt daardoor al snel.

Vandaag in het nieuws