Alle nieuwsberichten

De beste fondsen van 2010

20-08-2010 00:00, Bron: Expert

Beurzen bewegen in 2010 vooral zijdelings. De mogelijkheden om op de beurs geld te verdienen, lijken beperkt. Toch zijn er kansen genoeg.

De bekende Westerse beurzen zijn dit jaar per saldo nauwelijks van hun plaats gekomen. De Dow Jones sloot 2009 op 10.428 punten en donderdag 20 augustus 2010 op 10.271. Een verlies van 1,5%. Voor de S&P 500 en Europese beurzen is een vergelijkbaar patroon waar te nemen. De AEX daalde in 2010 zelfs van 335 naar 321 punten, een verlies van 4,3% en de Japanse Nikkei doet het nog slechter met een verlies van 14%.

Weinig vertrouwen in economisch herstel
Westerse beurzen zijn weinig zijn gestegen omdat beleggers nog te weinig vertrouwen hebben in verder herstel van de economie. De wereldeconomie kampt nog met de naweeën van de kredietcrisis en dat gaat gepaard met onverwachte tegenslagen. China, die de economische groei wat terugbrengt, de Europese schuldencrisis, extra bezuinigingen door overheden. Beleggers zijn ook terughoudend omdat de arbeidsmarkt in de VS maar niet wil verbeteren en de huizenprijzen nog steeds onder druk staan. Ze zijn bang dat na een eerste opleving van de economische groei, de economie kan terugvallen, waardoor een dubbele dip ontstaat, hoewel de groeicijfers van de VS, Europa en Aziatische landen nog steeds positief zijn en in Duitsland het tweede kwartaal van 2010 de sterke groei liet zien sinds de Duitse eenwording.
 
Kansen genoeg
Toch zijn er genoeg kansen voor beleggers om in aandelen of aandelenfondsen rendement te behalen. Want hoewel de Westerse beurzen terughoudend zijn, is daarvan weinig te merken in de Aziatische- en Opkomende markten. In onderstaande tabel heb ik de best-presterende regio's en sectoren op een rijtje gezet a.d.v. beleggingsfondsen die Easyinvest bijhoudt. Al deze fondsen zijn redelijk gemakkelijk in Nederland te koop (klik hier voor meer informatie).

De tabel toont duidelijk de dominante positie aan van Azië en de Emerging Markets.

In Azië ligt de economische groei alweer op niveaus van vóór de kredietcrisis en dat vertaalt zich in hogere koersen van aandelen. Dat is terug te zien in de prestaties van fondsen uit India, Verre Oosten, Midden-Oosten, Rusland die rendementen halen van 12% tot 20%. De koersstijgingen in China blijven met 6,8% wat achter, hoewel de economische groei onverminderd hoog blijft. De enige afwijkende sector is Vastgoed, met een rendement van 14% in 2010. Dit zijn de wereld-vastgoedfondsen. Vooral in de VS zijn de vastgoedfondsen al flink gestegen en ook in Azië zit het vastgoed weer in de lift.

Mijnbouwfondsen nog niet gestegen
Er zijn ook sectoren die beleggers wel hadden verwacht, maar die nog niet zijn doorgedrongen in de top. Dat geldt vooral voor de Mijnbouw- en basismaterialen-fondsen. Deze sector staat op een rendement van slechts 5%. Vanwege het trage economisch herstel is de vraag naar grondstoffen nog niet sterk gestegen, waardoor deze fondsen nog achterblijven. Zodra de economie werkelijk gaat aantrekken breekt voor deze fondsen een gouden tijd aan. Dat was ook zo tijdens de voorgaande beurscrisis in 2002 en 2003, toen het herstel van de economie in de jaren 2004 t/m 2008 zorgde voor grote winsten in de sector Mijnbouw en basismaterialen.
 
Beste fondsen
De best-presterende fondsen heb ik in onderstaande tabel weergegeven.

De hoogste rendementen worden gemaakt in Thailand, Indonesië, India, Turkije, Midden-Oosten en Korea.

In de tabel zijn de rendementen over meerdere perioden weergegeven. Veel fondsen laten over al die perioden een aantrekkelijk rendement zien. Dat rechtvaardigt de conclusie dat ook in de toekomst een goed rendement mogelijk is. Vindt u een specifiek landenfondsen te risicovol, dan is het altijd mogelijk uit te wijken naar een breder samengesteld fonds.

AEX- en AMX-fondsen
Houdt u het liever bij de AEX- en AMX-fondsen dan zijn er ook dit jaar fondsen die flinke rendementen hebben laten zien. Zie onderstaande tabel.

Engineeringbedrijf Imtech behaalde een rendement van 27% en baggerbedrijf Boskalis 23%. Opvallend veel bedrijven uit de defensieve sector Consumentengoederen staan in de top, zoals Nutreco met 22%, CSM met 20%, Reed Elsevier met 14%, Philips met 13%, Ahold met 10% en Heineken met 6%.

Helaas zijn er nog veel meer fondsen die flinke verliezen hebben laten zien. Verliezen tot -40% komen voor. Het is duidelijk dat het economisch herstel in de Westerse wereld nog niet is ingezet. Dat verklaart de magere resultaten van de sectoren Industrie en de Bouw waarin fondsen vallen als BAM (-40%), ArcelorMittal (-24%), AMG (-21), Vopak (-41%), Wavin (-32%), Draka (-19%). Ook de Uitzendbranche doet het nog niet goed omdat de werkgelegenheid nog niet aantrekt (Randstad en USG People -10%) en de banken staan dit jaar ook nog op verlies.

Zodra de wereldeconomie echt gaat aantrekken zullen deze fondsen snel kunnen stijgen.

Tot dat moment lijkt meer rendement te behalen in de Opkomende markten. Ook al lijkt de beurs dit jaar stil te staan, als u goed zoekt zijn er voldoende regio's en sectoren die wél winst laten zien.
 
Martin Plooi

Vandaag in het nieuws