Alle nieuwsberichten

Weekoverzicht: opnieuw onzekerheid financiële sector

06-11-2009 00:00, Bron: Joop van Vlerken

Maandag bleek dat er in Amerika opnieuw een grote bank faillissement had aangevraagd. De CIT Group, een grote geldverstrekker, is in de problemen gekomen. En TNT maakte bekend dat het herstel ziet in de pakketdivisie. Volgens het bedrijf is het aantal verzonden pakketjes toegenomen in het derde kwartaal. De olieprijs liet maandag een stijgende lijn zien door gunstige productiecijfers uit China. En de Nederlandse economie zal volgend jaar licht groeien, volgens onderzoekers van het IMF. Zij vinden dat Nederland het overheidstekort weer terug moet dringen.

Dinsdag bleek dat de Britse banken Lloyds en RBS de komend jaren met forse herstructureringen te maken krijgen. De banken gaan onderdelen afstoten onder druk van de Europese Commissie. En in Nederland gaat SNS Reaal deze maand nog 185 miljoen euro terugbetalen aan de Nederlandse staat. SNS moest vorig jaar bij het ministerie van Financiën aankloppen voor staatssteun. De AEX sloot dinsdag nog maar net boven de 300 punten vanwege de aanhoudende onrust in de financiële sector.

De Franse bank Société Générale boekte een volgens analisten tegenvallende winst in het derde kwartaal. De toegenomen winst kwam uit de afdeling zakenbankieren. En het Canadese Magna heeft zich woensdag neergelegd bij het besluit van GM om af te zien van de verkoop van Opel. Dit Duitse bedrijf is al sinds 1929 in handen van GM, ze hebben dan ook een lange gezamenlijke geschiedenis. Verder bleek woensdag dat de dienstensector in de VS in oktober minder sterk gegroeid is dan in september.

Donderdag maakte Toyota bekend dat het over het afgelopen kwartaal winst heeft gemaakt. Deze winst was niet voorspeld door analisten. Ook het Nederlandse bedrijf Aalberts was positief over het derde kwartaal. Het bedrijf zag een opwaartse trend in de orderpositie. In de Verenigde Staten nam de arbeidsproductiviteit in de niet-agrarische sectoren in het derde kwartaal toe. Het aantal steunaanvragen in de VS daalde vorige week flink en staat nu op het laagste niveau in tien maanden.

RBS maakte vrijdagochtend opnieuw een verlies bekend. Het operationele verlies van de bank bedroeg ruim 1,5 miljard pond. En KPN maakte bekend dat het zich wil gaan terugtrekken uit België, dat schreef de Belgische krant De Tijd vrijdag. Volgens de krant zou KPN een koper zoeken voor de zakelijke klanten van het glasvezelnetwerk van het vroegere Versatel.

Vandaag in het nieuws