Alle nieuwsberichten

Technische of fundamentele analyse?

15-09-2008 00:00, Bron: j. van vlerken

Om te bepalen of u een aandeel moet kopen zijn er twee vormen van analyse, de technische en de fundamentele. De fundamentele is de meest conservatieve vorm. Die wordt meestal gebruikt om te bepalen of u een aandeel moet kopen. De technische analyse kunt u gebruiken om te bepalen op welk tijdstip u in- of uit wilt stappen.

Fundamenteel
Als u de fundamentele analyse gebruikt, kijkt u goed naar de prestaties van een bedrijf. U volgt niet de beleggende massa, noch de mening van een columnist. In plaats daarvan bestudeert u de cijfers van het bedrijf zelf. Hieruit kunt u bepalen of het bedrijf wel gezond is en heel belangrijk: of het winst kan maken. Want winst is voor de belegger toch doorslaggevend.

De winst van een bedrijf kan wel hoog zijn, maar als die minder hoog is dan bij concurrenten stelt het natuurlijk nog niet veel voor. Het is ook belangrijk om te kijken naar hoe het bedrijf in het verleden gepresteerd heeft en of in het verleden gedane winstvoorspellingen uitgekomen zijn. De fundamentele analyse kijkt in een bedrijf. Als een dokter kijkt u naar de gezondheid van een bedrijf. U checkt alle vitale functies en diagnosticeert aan de hand daarvan ‘uw patiënt’.

Technisch
Bij de technische analyse wordt niet gekeken naar de cijfers van een bedrijf. Technische analisten gaan ervan uit dat deze informatie allemaal al in de koers van het aandeel verwerkt is. Voor een technisch analist is de koers van een aandeel het belangrijkst. Hij kijkt naar actuele aandelenkoersen en koersen uit het verleden. Op basis hiervan probeert hij te voorspellen wat het aandeel in de toekomst gaat doen. Hiervoor heeft een technisch analist verschillende instrumenten.

Een technisch analist is gek op grafieken. Hij heeft lijn-, staaf- candlestickgrafieken tot zijn beschikking. Elke analist heeft zijn eigen favoriet. Aan de hand van zijn grafieken constateert de technisch analist trendbewegingen. Deze bepalen de tijdstippen wanneer hij koopt of verkoopt. De technisch analist trekt lijnen in zijn grafieken. Dat ziet er allemaal behoorlijk ingewikkeld uit, maar is voor de meeste mensen wel te leren. Omdat bijna iedereen tegenwoordig thuis een computer heeft, kunt u ook zelf technische analyses uitvoeren.

Voorkeur
De ‘beste’ analyse bestaat niet. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren. Er zijn mensen die hun beroep hebben gemaakt van analyses, maar u kunt zelf ook een eind komen. Dat vereist natuurlijk wel wat toewijding. Voor de technisch analyse moet u zich verdiepen in grafieken. Bij de fundamentele analyse bestudeert u de bedrijven van uw keuze als het ware van binnen.

Vandaag in het nieuws