Alle nieuwsberichten

Waarom Afrika?

04-06-2008 00:00, Bron: Cornelis v. Zutven

Een ander voordeel dat Afrika herbergt is de aanwezigheid van talloze grondstoffen. Die liggen ook aan de basis van de huidige groei, zo wees onderzoek door IRIS uit. Naast de enorme hoeveelheden aardgas en olie in onder meer Nigeria, die door de wereldwijde vraag naar energie steeds waardevoller worden, zijn in Afrika metalen en edelmetalen rijkelijk aanwezig. Zo beschikt Zuid-Afrika over 's werelds grootste voorraden in goud, mangaan en platina. Laatstgenoemde stof is een belangrijk bestanddeel in de alsmaar groter worden markt van katalysators.

 

In de grondstofmarkt van Afrika liggen dus grote kansen. Nu al beschikt de sector over een aantal enorm grote (Zuid-Afrikaanse) bedrijven, die volgens experts de kans hebben uit te groeien tot giganten op de wereldmarkt. Daarnaast heeft de economische groei van meerdere Afrikaanse landen de banksector goed gedaan. Ook in dat segment bloeit het bedrijfsleven, wat met name aan de beurzen van Zuid-Afrika en Egypte waarneembaar is.

 

Ruimte voor groei

Door de relatief slecht ontwikkelde infrastructuur en technologische gebreken is in Afrika ook nog steeds veel progressie te boeken, hetgeen met het oog op rendementen natuurlijk van groot belang is. De bloei van de telecomsector, meer bepaalt de mobiele telefonie, draagt nu al in grote mate bij aan de groei en voortgang van de economische ontwikkeling. Met relatief kleine ingrepen kunnen de groeicijfers gecontinueerd worden, is de verwachting.

 

Daarnaast is de bereidheid onder Afrikanen groot om vooruit te komen. Steeds meer bewoners van het continent volgen steeds beter onderwijs. Dit zal op termijn zijn vruchten afwerpen. Bovendien neemt door deze ontwikkeling de middenstand toe, wat van onmisbare waarde is voor de langdurige en structurele ontwikkeling van een economie. In veel Afrikaanse landen is al een groeiende middenklasse zichtbaar die steeds meer te besteden heeft. Daardoor is er ook steeds meer vraag naar consumentenelektronica, zoals mobiele telefoons, computers en draadloos internet in deze landen. Hier wordt op in gespeelt door bedrijven uit het continent zelf, maar ook veel Westerse bedrijven zien hier mogelijkheden en richten zich op Afrika als exportmarkt. 

 

Bijdrage aan ontwikkeling

Een laatste argument om in Afrika te stappen is, dat de belegger daadwerkelijk een bijdrage levert aan de ontwikkeling van het werelddeel. De landen die de meeste subsidie krijgen zijn doorgaans het meest corrupt. Dit betekent dat investeren een land veel breder en dieper helpt, zo heeft onder meer oud-minister Pronk van Ontwikkelingssamenwerking al meermaals aangegeven.

Vandaag in het nieuws