Alle nieuwsberichten

”Gevolgen Wilders-film niet groter maken dan noodzakelijk”

01-04-2008 09:00, Bron: Expert

De aanwezigheid van Nederlandse bedrijven in Islamitische landen kreeg de afgelopen tijd extra aandacht door de ophef over de film Fitna van Geert Wilders. VNO-NCW-woordvoerder Roelf van der Kooij is vooralsnog opgelucht dat de impact ter plaatse mee lijkt te vallen: "Hoewel je nooit weet hoe zaken uitpakken in sommige landen."

De werkgeversorganisatie houdt niet alleen oog voor grote ondernemingen als Shell, maar vooral ook voor de talloze ondernemers her en der in de wereld: "Juist die kleinere ondernemingen zijn vaak percentueel meer afhankelijk van dergelijke landen als afzetmarkt, dus lopen zij meer risico om als gevolg van Fitna schade op te lopen. Daarnaast bestaan natuurlijk ook andere gevaren, hoewel de impact vooralsnog mee lijkt te vallen."

Toch houdt Van der Kooij een slag om de arm: "Het kan soms snel gaan. Meestal worden boycots of acties georganiseerd door overheden of religieuze leiders; overigens zijn die ter plaatse zoals bekend vaak nauw verweven. Er bestaat dus zeker een bepaald risico, maar wij willen niet op zaken vooruitlopen. Momenteel lijkt de uitwerking beperkt."

Schade verhalen
Een opmerkelijk bericht in het FD sprak van een voornemen om schade die Nederlandse bedrijven lijden door Fitna te verhalen op Geert Wilders zelf. Van der Kooij zegt hierover: "Op dit moment onderneemt VNO-NCW helemaal niets op dit vlak, want er spelen nog geen grote kwesties. Daarnaast is dat verhaal tamelijk uit zijn verband gerukt; het hele interview schetst de context veel beter dan die ene zin die om journalistieke redenen extra is benadrukt."
 
Labelen
In Maleisië heeft een grote supermarktketen Nederlandse waar al voorzien voor rode labels waarmee klanten gewezen worden op de herkomst. Op deze manier worden klanten geadviseerd om producten uit het land van Wilders te boycotten.

De supermarkten van Mydin Mohamed Holdings hebben de producten niet uit de schappen gehaald, omdat de keuzevrijheid van de burgers niet in het geding mag komen. Wel benadrukte de directeur van de keten dat de veroordeling van de Koran door Wilders' film Fitna reden moet zijn voor klanten om waar uit Nederland links te laten liggen. In andere Islamitische staten, zoals Jordanië, worden vergelijkbare stappen ondernomen en worden zelfs de diplomatieke en handelsbetrekkingen opgeschort. Dit ondanks de uitspraken van premier Balkenende, die benadrukt heeft dat het kabinet Fitna veroordeelt en Wilders niet namens alle Nederlanders spreekt.

Mydin directeur Datuk Ameer Ali Mydin heeft voorts posters opgehangen om klanten te waarschuwen voor Nederlandse producten. Daarnaast zou het personeel ook adviezen verstrekken van dezelfde aard. De leidsman zegt te hopen dat zijn voorbeeld gevolgd wordt door andere bedrijven in Maleisië. Hij gaf niettemin tevens te kennen dat de uitspraken van Balkenende reden waren om geen boycot door te voeren maar de tegenactie te beperken tot het labelen van de producten.

Vandaag in het nieuws