U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Lagere koersen op Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersten maandag lager. De Dow Jones index verloor 1,2 procent en de S&P 500 leverde 0,7 procent in. Techbeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent lager.

"De Amerikaanse aandelenmarkten staan in het rood, waarbij beleggers de boeken opschonen op de laatste dag van de maand", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. 

Madden merkte het bescheiden verlies op voor de Dow Jones vandaag, maar wees er tegelijk op dat november de beste maand ooit was voor de index sinds 1987. Voor de S&P en Nasdaq zou november de beste maand zijn sinds afgelopen april.

Vorige week bereikte de Dow Jones-index al het hoogste punt ooit, maar nu lijkt het optimistische sentiment naar de achtergrond te zijn geschoven, aldus Madden. 

Madden wees op cijfers van het MNI, die aantonen dat de economische activiteit in de regio Chicago in november minder hard is gegroeid. De inkoopmanagersindex van MNI daalde van 61,1 in oktober tot naar 58,2 deze maand. Dat is de laagste stand sind augustus. "Dit suggereert dat het economische herstel in de Verenigde Staten afzwakt", aldus de marktanalist van CMC Markets.   

"We hebben veel positief vaccinnieuws gehad", aldus marktstrateeg Daniel Morris van BNP Paribas Asset Management. Hij verwacht een verdere stijging van de beurzen tot het einde van het jaar met zo nu en dan wat winstnemingen door de aanhoudende zorgen over het coronavirus en eventuele verstoringen in het distributieproces van een vaccin.

Op macro-economisch vlak stonden er naast de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago ook cijfers over de aanstaande woningverkopen in de VS op de rol. De index voor de aanstaande woningverkopen daalde met 1,1 procent tot 128,9, na een daling met 2,2 procent in september. 

Op jaarbasis was sprake van een stijging met 20,2 procent, tegen 20,5 procent een maand eerder. 

De olieprijs daalde 1,5 procent bij de start van de tweedaagse OPEC-vergadering. Er wordt gespeculeerd dat het kartel en zijn bondgenoten het productiebeperkingsakkoord met een paar maanden zullen verlengen. 

Volgens energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO wordt het nog een hele klus om tot een deal te komen.

De markten hebben volgens de econoom al een verlenging van drie maanden van het huidige productiebeperkingsakkoord van 7,7 miljoen vaten per dag ingeprijsd.

"Ik verwacht niet dat de OPEC zal verrassen met een langere termijn", aldus Van Cleef, die sowieso verwacht dat het lastig zal worden voor het kartel om de markt positief te verrassen.

De euro/dollar noteerde licht lager op 1,1955.

Bedrijfsnieuws

S&P Global won 1,6 procent. S&P Global fuseert met IHS Markit in een deal met een waarde van 44 miljard dollar. IHS Markit won 7,2 procent.

Moderna steeg vrijdag al dik 16 procent en won maandag nog eens 17 procent. Het biotechconcern gaat extra coronavaccins leveren aan het Verenigd Koninkrijk, zo werd zondag bekend. Maandag kwam het concern bovendien met nieuwe onderzoeksdata die de werkzaamheid van ruim 94 procent bevestigen. Daarom wordt nu een noodvergunning aangevraagd in de VS.

Concurrenten Pfizer en BioNTech zouden binnen enkele dagen goedkeuring kunnen krijgen voor hun coronavaccin in het Verenigd Koninkrijk, meldde persbureau Bloomberg. De Britse toezichthouder wilde dit niet bevestigen en verwees naar een verklaring vorige week dat ze het vaccin zo snel als mogelijk beoordelen. Pfizer steeg 2,4 procent en BioNTech 11,2  procent.

CureVac uit Duitsland wist de kaspositie in de eerste negen maanden van zijn lopende boekjaar behoorlijk te verstevigen nadat het biotechconcern in augustus naar de Nasdaq ging. Ook dankzij private plaatsingen en een deal met GlaxoSmithKline zit CureVac nu aardig in de slappe was. Het bedrijf uit Tübingen hoopt spoedig goedkeuring te krijgen voor een gecombineerde Fase 2 en 3 studie met zijn coronavaccin. Interimresultaten daarvan verschijnen op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2021. Het aandeel steeg in New York 11,9 procent.

Nikola heeft een intentieverklaring met General Motors getekend om GM's waterstofbatterijen te integreren in de elektrische vrachtwagens van Nikola. De prototypes van de vrachtwagens worden vanaf eind 2021 getest. Het aandeel Nikola verloor 24,1 procent, terwijl GM 2,0 procent daalde. GM besloot af te zien van het nemen van een belang in Nikola.

PPG Industries neemt Ennis-FLint over voor circa 1,2 miljard dollar. Ennis-Flijt specialiseert zich onder meer in verfproducten die op asfalt en wegen kunnen worden gebruikt. PPG daalde 1,3 procent.

Facebook en Google krijgen de komende weken vermoedelijk te maken met nieuwe mededingingsrechtszaken in de Verenigde Staten. Dit meldde The Wall Street Journal maandag. Facebook en Google-moeder Alphabet noteerden tot 2 procent in de min.

Beleggers zullen deze week verder letten op nieuws rond Airbnb. De online verhuurder van privéwoningen start met zijn roadshows in aanloop naar diens IPO.

Een andere aanstaande beursdebutant, DoorDash, wil ruim 2,8 miljard dollar ophalen met zijn IPO. De maaltijdbezorger wil 33 miljoen Class A aandelen uitgeven, naar verwachting voor 75 tot 85 dollar per stuk. Het bedrijf zou met de beursgang gewaardeerd worden op 27 miljard dollar.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News

Vandaag in het nieuws

 1. Sucraf doet voorstel tot statutenwijziging

  19:51, ABMfn
 2. Wall Street koerst lager

  19:45, ABMfn
 3. Europese beurzen lager het weekend in

  18:33, ABMfn
 4. Damrak lager richting weekend

  17:54, ABMfn
IEX25-24h 652,05 -3,37 -0,51%
AEX 651,73 -4,93 -0,75%
US30^ 30.919,25 -103,15 -0,33%
Nasd100^ 12.845,43 -62,56 -0,48%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 15-01
  Belgie
  Handelsbalans België-Nov 2020
 2. 18-01
  Verenigde Staten
  New York Stock Exchange gesloten
 3. 19-01
  Duitsland
  Consumptieprijsindex Duitsland - Dec 2020
 4. 19-01
  Duitsland
  Economisch Sentiment
 5. 20-01
  Verenigd Koninkrijk
  Consumptieprijsindex Verenigd Koninkrijk - Dec 2020
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl