U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Wall Street kachelt verder omhoog

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is dinsdag fors hoger gesloten, waarbij de Dow Jones Industrial Average voor het eerst boven 30.000 punten sloot. Dat is de nieuwste mijlpaal in de beursrally die sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen de koersen opstuwt, met veelbelovende resultaten van drie coronavaccins als hulpraketten.

De Dow Jones-index eindigde 1,54 procernt hoger op 30.046,24 punten, de S&P500-index steeg 1,6 procent tot 3.635,41 en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,3 procent tot 12.036,79 punten.

In februari naderde de Dow Jones-index al de grens van 30.000, om vervolgens terug te zakken tot onder 19.000 punten in maart, toen het coronavirus zich wereldwijd verspreidde. Sinds is de index weer enorm gestegen, dankzij herstellend economisch klimaat en lage rentes.

President Trump noemde in een korte persconferentie de mijlpaal van 30.000 punten een 'heilig getal'. 

De beurs kreeg dinsdag een zet omhoog nadat Trump zei dat zijn team zal meewerken aan de transitie naar het Witte Huis van Joe Biden, die hem versloeg in de verkiezingen. Zorgen bij beleggers over een langdurige periode van onzekerheid rond de machtsoverdracht werden daarmee gesust. Trump blijft wel procederen tegen de verkiezingsuitslag.

"Dit is zeer positief. Het betekent dat er eindelijk een ordelijk transitieproces kan komen", zei Luc Filip van SYZ Private Banking. "Dat zou enkele van de onzekerheden verlichten die de markt de afgelopen weken bedrukten." 

Maandag sloten de beurzen in New York ook al hoger, dankzij optimisme over een goedkoop en massaal geproduceerd coronavaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford. Daarbij kwam het nieuws dat aanstaand president Joe Biden de voormalig voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen wil nomineren als zijn minister van financiën.

Yellen is voorstander van meer overheidssteun om de coronacrisis te bestrijden. "Yellen laat zien dat dat ze bereid is om de neerwaartse risico's voor de economie te minimaliseren en dat is voor de markten goed nieuws", aldus marktstrateeg Eric Barthalon van Allianz.

En nieuwe stimulus is hard nodig, want het aantal coronagevallen stijgt in de VS en Europa in een alarmerend tempo en nieuwe beperkingen lijken strenger te worden dan eerder gedacht.

Op macro-economisch vlak was het een vrij rustige dag, met de S&P Case Shiller huizenprijzen in september en het consumentenvertrouwen van onderzoeksbureau Conference Board in november, dat iets sterker daalde dan verwaxht.

De bitcoin staat boven 19.000 dollar. Dit jaar is de cryptomunt alweer met 165 procent in waarde gestegen. Marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade sluit een stijging tot 50.000 dollar niet uit gezien het sterke momentum.

De euro/dollar noteerde op 1,1889. 

De olieprijs steeg ruim 4 procent tot 44,93 dollar in New York. De oliemarkten rekenen in toenemende mate op een verlenging van de productiedeal van OPEC+. Het kartel en zijn bondgenoten komen volgende week maandag en dinsdag bijeen.

Bedrijfsnieuws

De Europese Unie gaat tot 160 miljoen doses van het coronavaccin van het Amerikaanse Moderna inkopen. Dit zei voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen dinsdag en bevestigde zij ook op Twitter. De commissievoorzitter sprak van een zeer effectief vaccin, nadat Moderna zelf vorige week aankondigde dat de werkzaamheid boven de 94 procent ligt. Het aandeel eindigde 2,4 procent lager.

Voorbeurs openden diverse grote retailers de boeken. Juweliersketen Tiffany boekte in het derde kwartaal beter dan verwachte resultaten, maar het aandeel steeg nauwelijks in de elektronische handel voorbeurs. Tiffany gaf verder aan vertrouwen te hebben in een succesvolle overname door LVMH. Het aandeel sloot vrijwel vlak.

Abercrombie & Fitch behaalde in het derde kwartaal een lagere omzet, maar de krimp was minder sterk dan verwacht dankzij een fors meer online verkopen. Het aandeel van het modehuis, dat maandag al 9 procent steeg, opende fors hoger en na een wisselvallige sessie bleef daar 1 procent van over. 

Best Buy boekte meer omzet en winst, omdat mensen veel meer tijd thuis doorbrengen door de coronapandemie. CEO Corie Barry wilde echter nog geen verwachting geven voor het nieuwe kwartaal. Het aandeel daalde 7 procent.

Hormel Foods boekte zoals verwacht minder winst, terwijl de omzet onder druk stond door het virus. De omzet kwam onder de marktverwachting en het aandeel daalde bijna 6 procent.

Plug Power heeft circa 1 miljard dollar opgehaald met een emissie, zodat het bedrijf in waterstoftechnologie nu 1,7 miljard dollar in kas heeft. het aandeel, dat maandag dik 10 procent steeg, sloot licht lager.

General Electric verwacht meer banen te moeten schrappen bij zijn divisie die vliegtuigmotoren maakt, meldde The Wall Street Journal. In 18 maanden zal de tak moeten inkrimpen, zou directeur van GE Aviation, John Slattery, hebben gezegd in een videoboodschap. Het aandeel steeg 3,7 procent.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News
IEX25-24h 661,59 0,00 0,00%
AEX 660,53 -3,35 -0,50%
US30^ 31.007,19 0,00 0,00%
Nasd100^ 13.366,93 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 26-01
  Verenigd Koninkrijk
  Werkgelegenheid Verenigd Koninkrijk - Jan 2021
 2. 28-01
  Quest For Growth NV
  Jaarresultaat 2020
 3. 29-01
  Ascencio S.C.A. SICAFI
  Algemene Aandeelhoudersvergadering
 4. 29-01
  Warehouses De Pauw NV/SA
  Jaarresultaat 2020
 5. 29-01
  Duitsland
  Werkgelegenheid Duitsland
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl