U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Virusvrees overheerst op rood Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag flink lager geëindigd. Op een slot van 545,95 punten daalde de AEX 1,5 procent.

Het aantal coronabesmettingen loopt hard op in Europa en de VS, waar de afgelopen dagen een record aan nieuwe gevallen werd gerapporteerd en de 100.000 besmettingen per dag in zicht komt. Wereldwijd staat het aantal nieuwe Covid-gevallen op ruim 43 miljoen.

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump erkende dit weekend dat niet langer wordt geprobeerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Trumps stafchef Mark Meadows zei dat het niet zal lukken om de pandemie te beheersen, en dat er wordt ingezet op vaccins, therapieën en andere verzachtende maatregelen.

"Dat is de facto een capitulatie voor het virus", zei valutaspecialist Teeuwe Mevissen van Rabobank. "En dat wordt door de markt niet direct als positief opgevat." Mevissen zag maandag een consequente beweging naar minder risico.

Ook in Europa worden recordaantallen aan nieuwe Covid-gevallen geregistreerd en kondigde Spanje zelfs een langdurige noodtoestand af. Ook andere landen nemen strenge maatregelen in de hoop de uitbraak terug te dringen.

Het technische beeld van de AEX is momenteel lastig te beoordelen, volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker Lynx. Per saldo zit de AEX-index volgens hem nog steeds gevangen in een "zeer grote bandbreedte" van 530 en 587 punten.

"Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor de deur is het goed mogelijk dat de beurzen pas richting gaan kiezen na de uitslag", aldus Blekemolen.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de Duitse Ifo-index voor het ondernemersvertrouwen in oktober sterker dan verwacht is gedaald. Verder toonde de Chicago Fed index in september een vertraging van de groei in de VS en daalden de nieuwe woningverkopen in de VS in dezelfde maand onverwacht.

De euro/dollar noteerde maandag rond het slot op 1,1818. De olieprijs daalde fors. Een vat West Texas Intermediate werd ruim 3 procent goedkoper op 38,60 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX hadden de verliezers maandag de overhand. Prosus steeg 2 procent en Galapagos hield het bij een fractionele winst van 0,2 procent.

Verder waren er louter dalers in de hoofdindex. Zo leverde Unibail-Rodamco-Westfield een aardige winst van eerder op de dag in om uiteindelijk een procent lager te sluiten. Onafhankelijk adviesbureau voor beleggers Proxinvest adviseert beleggers om te stemmen voor de kapitaalverhoging van 3,5 miljard euro die het vastgoedfonds heeft gepland.

Hekkensluiter in de AEX was Randstad. Het aandeel daalde maandag 3,3 procent. Ook Royal Dutch Shell en ASMI stonden onder druk met een verlies van 3,1 procent. Randstad kreeg een koersdoelverhoging bij Credit Suisse.

In de Midcap waren de winsten zeer bescheiden; Pharming wist in het groen te blijven met een stijging van 1,3 procent en Flow Traders steeg 0,4 procent.

Basic-Fit stond onder druk na een vervroegde trading update over het derde kwartaal en daalde 4,7 procent. Het aantal leden steeg met 6 procent naar 2,25 miljoen, maar de omzet daalde in de eerste negen maanden met 14 procent naar 318 miljoen euro. Die daling is volgens de keten volledig toe te schrijven aan de periodes dat de clubs dicht moesten, met name tussen medio maart en juni. Volgens KBC Securities heeft Basic-Fit wel voldoende financiële slagkracht. Morgan Stanley blijft ook positief over het aandeel.

Signify kreeg na de publicatie van de derdekwartaalcijfers vrijdag op maandag een aantal koersdoelverhogingen. Het aandeel verloor 3,8 procent.

Aan de oliesector gerelateerde fondsen als Boskalis en Fugro eindigden maandag onderaan met verliezen van zo'n 4 tot meer dan 5 procent.

Bij de kleine aandelen ging Nedap 1,7 procent hoger na een koersdoelverhoging van Berenberg. De analisten zijn onder de indruk van de veerkracht van de inkomsten en marges na de crisis, terwijl het personeelsbestand bleef groeien en Nedap geen gebruik maakte van overheidssteun. Toch blijft de toekomst onzeker, onderstreepte Berenberg.

Wereldhave daalde 7,2 procent.

Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse aandelenmarkten gemiddeld ruim 2 procent lager.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News

Vandaag in het nieuws

 1. Hogere koersen op Wall Street

  19:31, ABMfn
 2. Europese beurzen verspelen winst

  18:52, ABMfn
 3. Damrak raakt gewend aan positief vaccinnieuws

  17:58, ABMfn
 4. PostNL rekent toeslagen op pakketten in piekperiode

  17:08, ABMfn
IEX25-24h 602,80 +1,14 +0,19%
AEX 601,37 -0,25 -0,04%
US30^ 29.493,50 +218,28 +0,75%
Nasd100^ 11.891,69 -16,73 -0,14%

Stijgers en dalers

Ontdek de beursproducten van Société Générale

Met dagelijks nieuwe uitgiftes, scherpe spreads en een uitstekende service zijn wij uw partner op de beurs.

Lees meer

Actueel nieuws

Agenda

 1. 23-11
  Compagnie d'Entreprises S.A.
  Resultaten 3e kwartaal 2020
 2. 23-11
  Ackermans & van Haaren NV
  Resultaten 3e kwartaal 2020
 3. 23-11
  Frankrijk
  Industriële bestellingen Frankrijk - Flash PMI
 4. 23-11
  Duitsland
  Industriële bestellingen Duitsland - Flash PMI
 5. 23-11
  Japan
  Tokyo Stock Exchange gesloten
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl