U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Wall Street hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandagavond overtuigend hoger gesloten. De S&P 500 won 1,6 procent op 3.351,60 punten, terwijl de Dow Jones-index 1,5 procent steeg tot 27.584,06 punten. Techbeurs Nasdaq won 1,9 procent op 11.117,52 punten.

"De Amerikaanse beurzen bouwen verder op de winsten die vrijdag werden geboekt", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. 

Beleggers lijken van mening te zijn dat de verkoopgolf van afgelopen week overtrokken was. "Er is recent veel reuring geweest op de markten, en die lijkt nu even achter de rug", aldus fondsbeheerder Hani Redha van PineBridge Investments. "De onderliggende fundamentals gaan allemaal de goede kant op [en] we staan aan de vooravond van een meerjarig economisch herstel", zo stelde Redha. "[Het herstel] zal volatiel zijn in de komende weken, maar de algemene trend is positief."

Financials en energieaandelen, die gevoelig zijn voor economische ontwikkelingen, waren maandag de grootste winnaars. Zo stegen Citigroup en Morgan Stanley tot circa drie procent, net als Chevron en ExxonMobil. 

Bestuurder Thomas Hayes van investeerder Great Hill Capital zei dat hij aandelen van Wells Fargo en andere banken kocht in de afgelopen dagen. Hij verwacht dat dergelijke aandelen het beter zullen doen dan de techfondsen die van maart tot september nog flinke winsten lieten zien. 

Hayes verwacht dat aandelen die zijn achterbleven, een inhaalslag zullen maken. Hij merkte op dat cyclische aandelen namelijk vaak de bredere markt verslaan in herstelperiodes na een recessie. 

September is een turbulente maand gebleken voor aandelen, waarbij forse koersdalingen van techaandelen de bredere indices naar beneden trokken. De S&P 500 koerst meer dan zes procent onder het recordniveau van begin deze maand. 

Maandag steeg de Cboe Volatility Index, die de volatiliteit in de S&P 500 meet, verder. Daarmee lijken beleggers toch nog onrustig te zijn over de toegenomen coronabesmettingen, het ongelijke economische herstel en ook over de politieke ontwikkelingen en de aanhoudende spanningen tussen China en de Verenigde Staten. 

Daarnaast zijn er de aanstaande presidentsverkiezingen in de VS die voor de nodige volatiliteit zorgen, vooral omdat marktkenners vrezen dat de uitslag van de verkiezingen begin november mogelijk lang op zich zal laten wachten. President Donald Trump wil bovendien geen vreedzame machtsoverdracht beloven.

"Het is een heel ander klimaat dan we eerder zagen bij verkiezingen", aldus marktstrateeg James McCormick van NatWest Markets. "Als belegger moet je jezelf beschermen, want je weet niet hoe het gaat lopen."

Madden van CMC wees verder op uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump, die de beschuldigingen dat hij bijna geen belasting zou hebben betaald in aanloop naar zijn presidentschap, ontkende. "Zijn belastingaangiftes zullen ongetwijfeld in het presidentiële debat met Joe Biden aan bod komen", zo verwacht Madden.    

De onzekerheid rond de verkiezingen en een nieuw steunpakket, als ook het oplopende aantal coronabesmettingen en de aanhoudende spanningen tussen de VS en China, betekenen niet dat beleggers aandelen maar helemaal in de ban moeten doen.

UBS blijft vrij positief over aandelen in de komende maanden, maar erkent de verwachte volatiliteit. "Zolang er monetaire steun in overvloed is, blijven aandelen relatief gezien aantrekkelijk tegenover het historisch lage rendement op obligaties. Bovendien verwachten we meer vooruitgang in de zoektocht naar een veilig en effectief coronavaccin", aldus chief investment officer Mark Haefele.

Op macro-economisch vlak was het maandag aan beide kanten van de Atlantische Oceaan rustig. Later deze week staan twee Amerikaanse banenrapporten op de agenda.

De euro/dollar noteerde op 1,1670. De olieprijs sloot maandag licht hoger. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 0,9 procent, of 0,35 dollar, goedkoper op 40,60 dollar. Diverse prominenten in de oliemarkt zeiden evenwel de nodige uitdagingen te voorzien voor de olieprijs en wezen op het ongelijke economische herstel. Zo zei de Russische energieminister Alexander Novak afgelopen weekend dat de olievraag weliswaar is gestabiliseerd, maar dat de vraag evengoed nog kan dalen met 10 procent in de komende periode. Novak sluit een tweede besmettingsgolf namelijk niet uit.

Bedrijfsnieuws

De Amerikaanse regering mag TikTok niet weren uit Amerikaanse appstores, oordeelde een rechter in Washington dit weekend. Door de uitspraak heeft ByteDance nu meer tijd om met Oracle en Walmart tot een definitief akkoord te komen en hiervoor ook goedkeuring te krijgen uit Beijing. Een federale rechtbank in San Francisco blokkeerde eerder ook al de voorgenomen ban van Tencents WeChat in de VS. WeChat heeft 19 miljoen regelmatige gebruikers in de VS. TikTok zo'n 100 miljoen.

Aandelen van Oracle en Walmart daalden fractioneel.

Uber heeft van een Britse rechter zijn taxivergunning in Londen teruggekregen, nadat een toezichthouder vorig jaar de verlenging van de vergunning weigerde vanwege twijfels over de veiligheid. Dit meldde de Reuters maandag. Het aandeel sloot 3,2 procent hoger.

Weibo heeft in het tweede kwartaal beter gepresteerd dan in de eerste drie maanden van het jaar toen met name de advertentie-inkomsten onder druk stonden vanwege de coronapandemie. Dit bleek maandag uit de resultaten van de Chinese microblogdienst met een notering op Wall Street. Het aandeel steeg 7,4 procent.

Aandelen van Hologic stegen meer dan twee procent nadat het farmabedrijf van de FDA goedkeuring kreeg voor een diagnostische test die specifiek kan worden gebruikt bij mensen met Covid-19 die asymptomatisch zijn.

HSBC steeg met zijn notering in New York ruim tien procent nadat bekend werd dat het Chinese Ping An Insurance bijna 11 miljoen aandelen van gemiddeld 3,65 dollar per stuk heeft gekocht waardoor het belang in HSBC toeneemt tot 8 procent.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News
IEX25-24h 554,08 -2,46 -0,44%
AEX 557,40 -6,60 -1,17%
US30^ 28.216,42 0,00 0,00%
Nasd100^ 11.665,16 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Ontdek de beursproducten van Société Générale

Met dagelijks nieuwe uitgiftes, scherpe spreads en een uitstekende service zijn wij uw partner op de beurs.

Lees meer

Actueel nieuws

Agenda

 1. 22-10
  Unilever N.V.
  Resultaten 3e kwartaal 2020
 2. 22-10
  Intertrust N.V.
  Omzetcijfers Q3 2020
 3. 22-10
  Koninklijke Brill N.V.
  Resultaten 3e kwartaal 2020
 4. 22-10
  Unilever N.V.
  Resultaten 3e kwartaal 2020
 5. 22-10
  SIPEF NV
  Resultaten 3e kwartaal 2020
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl