U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Europese beurzen openen flink hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen koersen maandag af op een beduidend hogere opening.

IG voorziet een openingswinst van 195 punten voor de Duitse DAX en een plus van 78 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE 100 opent vermoedelijk 75 punten hoger.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag overwegend lager geëindigd.

"De Europese aandelenmarkten gingen overwegend lager vanwege de toenemende zorgen over de coronacrisis. Het sentiment is pessimistisch door het recordaantal besmettingen in Frankrijk en Nederland. Ook Spanje heeft het moeilijk en er wordt gespeculeerd op een volledige lockdown van Madrid", verklaarde marktanalist David Madden van CMC Markets het beurssentiment vrijdag.

Ook in het Verenigd Koninkrijk lopen de besmettingen op en Londen is inmiddels toegevoegd aan een lijst van plaatsen die extra in de gaten worden gehouden.

In vergelijking met de aandelenmarkten in de eurozone hield de FTSE vrijdag aardig stand. Madden denkt dat dit komt omdat de Britse beurs donderdag juist achterbleef bij de Europese markten en daarom richting het weekend iets wist te herstellen.      
 
Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell is van plan zijn boorvergunningen in het noorden van Alaska te verkopen. Dit zou woordvoerder Curtis Smith van Shell vrijdag hebben laten weten tegenover Bloomberg. De koers van het aandeel sloot 0,9 procent lager.

LVMH Moët Hennessy-Louis Vuitton en Tiffany & Co negeren vooralsnog een advies van een rechtbank in het Amerikaanse Delaware om weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Dit meldde persbureau Bloomberg donderdagavond op basis van ingewijden. Het aandeel LVMH zag de koers vrijdag 0,4 procent dalen.

Het Britse gokkantoor William Hill liet weten twee potentiële overnamebiedingen te hebben ontvangen, van Caesars Entertainment en Apollo Management International. De details gaf William Hill niet. In Londen schoot William Hill 43,5 procent hoger.

Electrolux won 2,9 procent. Vrijdag meldde de fabrikant van onder meer keukenapparatuur een dividend van 7 Zweedse kroon per aandeel te willen gaan uitkeren. Daarbij wees Electrolux op een "substantieel" herstel van de winst en de kasstroom gedurende het afgelopen kwartaal.

Credit Suisse verlaagde het koersdoel voor Air France-KLM van 2,68 naar 2,20 euro met een onveranderd Underperform advies. De analisten raken steeds meer het vertrouwen in een herstel kwijt, vooral van de zakelijke markt. Die zal in 2021 volgens de bank maar liefst 65 procent lager liggen dan in 2019. En in 2019 was de zakelijke reiziger goed voor 30 tot 35 procent van de omzet van Air France-KLM, aldus Credit Suisse. "Een bijzonder grimmig vooruitzicht", concluderen de analisten dan ook. Vrijdag daalde het aandeel Air France-KLM 1,9 procent.

Euro STOXX 50         3.137,06 (-0,7%)
STOXX Europe 600        355,51 (-0,1%)
DAX                  12.469,20 (-1,1%)
CAC 40                4.729,66 (-0,7%)
FTSE 100              5.842,67 (+0,3%)
SMI                  10.216,28 (+0,1%)
AEX                     540,91 (-0,04%)
BEL 20                3.163,67 (-0,3%)
FTSE MIB             18.698,36 (-1,1%)
IBEX 35               6.628,30 (-0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures duiden maandag op een groene opening voor Wall Street.

Wall Street is vrijdag flink hoger geëindigd. Op weekbasis resteerde voor de S&P 500 en de Dow wel een verlies en dat voor de vierde week op rij. De Nasdaq eindigde op weekbasis in het groen.

Ondanks het optimisme van vrijdag is er volgens marktkenners  genoeg voor beleggers om zich zorgen over te maken, zoals de aanstaande presidentsverkiezingen in de VS en de stijgende coronagevallen aldaar en in Europa.

Analist Nicholas Colas van DataTrek Research voorspelt dat de volatiliteit op de Amerikaanse markten aan zal houden tot duidelijk is wie de presidentsverkiezingen in de VS heeft gewonnen en er een nieuw coronasteunpakket wordt afgesproken.

Volgens de laatste berichten bereiden de Democraten een pakket van ongeveer 2,4 biljoen dollar voor, dat luchtvaartmaatschappijen, restaurants en kleine ondernemingen steun zou moeten bieden. Maar de Republikeinen menen dat de kans op een akkoord vóór de verkiezingen klein is.

"Gezien de voortdurende politieke impasse, denken we dat de kans op een nieuw steunpakket nu onder de 20 procent is gezakt. Als er eind september geen akkoord is bereikt, zal dat vrijwel zeker pas volgend jaar gebeuren", aldus Benedicte Lowe, strateeg bij BNP Paribas London.

Hoofdeconoom Holger Schmieding van Berenberg heeft er meer vertrouwen in dat er een steunpakket komt. "Het is een kwestie van tijd: voor of na de verkiezingen. Er komt aanzienlijke steun. De Fed vraagt erom", aldus Schmieding.

De onzekerheid rond de verkiezingen en een steunpakket, als ook het oplopende aantal Covid-19 besmettingen, betekenen niet dat beleggers aandelen maar in de ban moeten doen. UBS blijft vrij positief over aandelen in de komende maanden, maar erkent de verwachte volatiliteit, aldus chief investment officer Mark Haefele.

"Zolang er monetaire steun in overvloed is, blijven aandelen relatief gezien aantrekkelijk tegenover het historisch lage rendement op obligaties. Bovendien verwachten we meer vooruitgang in de zoektocht naar een veilig en effectief coronavaccin", aldus Haefele.

Op macro-economisch vlak bleek vrijdag dat de nieuwe orders voor duurzame goederen in de VS in augustus op maandbasis minder dan verwacht zijn gestegen. De orders stegen op maandbasis met 0,4 procent, na een stijging met 11,7 procent in juli. Er werd door economen voor augustus een toename van 1,8 procent verwacht.

De olieprijs is vrijdag een fractie gedaald. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 0,1 procent goedkoper op 40,25 dollar. Op weekbasis werd een vat ruwe olie ongeveer 1,5 procent minder waard.

"Beleggers waren deze week in het algemeen terughoudender omdat de recente toename in coronabesmettingen de vraag oproept wat een tweede golf betekent voor de wereldeconomie en de vraag naar olie", aldus marktstrateeg Colin Cieszynski van SIA Wealth Management.

Stijgers en dalers

De regering Trump heeft vrijdag gehoor gegeven aan het verzoek van een rechtbank in Washington om uit te leggen waarom het TikTok uit Amerikaanse appstores wil verbannen, meldde persbureau Reuters. Het Amerikaanse ministerie van justitie vroeg de rechter toestemming om de bezwaren verzegeld in te dienen omdat deze vertrouwelijke bedrijfsinformatie van TikTok-moeder ByteDance bevatten. De rechter oordeelt naar verwachting voor zondag over de kwestie. Op die dag wordt TikTok formeel geweerd uit Amerikaanse appstores als dan geen officiële deal is gesloten met Oracle en Walmart. Aandelen van Oracle en Walmart sloten vrijdag respectievelijk 0,9 en 0,4 procent hoger.

Costco Wholesale heeft in het afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet behaald. De omzet over het afgelopen boekjaar verbeterde met ruim 9 procent naar 167 miljard dollar. De nettowinst kwam voor het eerst boven de 4 miljard dollar uit, tegen 3,7 miljard dollar een jaar eerder. Het aandeel verloor 1,3 procent.

LVMH Moët Hennessy-Louis Vuitton en Tiffany & Co negeren vooralsnog een advies van een rechtbank in het Amerikaanse Delaware om weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Dit meldde persbureau Bloomberg donderdagavond op basis van ingewijden. Tiffany ging 0,4 procent lager.

Het Britse gokkantoor William Hill liet weten twee potentiële overnamebiedingen te hebben ontvangen, van Caesars Entertainment en Apollo Management International. De details gaf William Hill niet. In Londen sloot William Hill eerder ruim 43 procent hoger. Caesars steeg in New York 7,9 procent.

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat het in beroep gaat tegen de nietigverklaring van de procedure waarin Apple veroordeeld werd tot betaling van 13 miljard euro aan achterstallige belastingen aan Ierland. Apple ging vrijdag 3,8 procent hoger.

Aandelen van Novavax stegen 10,9 procent in waarde nadat de biofarmaceut de start van een Fase 3 studie met zijn potentiële coronavaccin aankondigde. Het klinische onderzoek zal worden uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk. Verder werd bekend dat Endo International Novavax zal ondersteunen in het produceren van een eventueel vaccin.

Uitbaters van cruiseschepen zaten flink in de lift na een positief sectorrapport van Barclays. Norwegian Cruise Line steeg 13,3 procent en Carnival won 9,7 procent. Royal Caribbean sloot 7,7 procent in de plus.

Galapagos maakte na het slot in Europa bekend dat het van de Europese Commissie goedkeuring heeft ontvangen voor de vermarkting van filgotinib als reumabehandeling in de Europese Unie. Vrijdagochtend werd ook al de Japanse goedkeuring aangekondigd. Met zijn notering aan de Nasdaq steeg Galapagos vrijdag zo'n 5 procent.

S&P 500                   3.298,46 (+1,6%)
Dow Jones index          27.173,96 (+1,3%)
Nasdaq Composite         10.913,56 (+2,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag overwegend hoger.

Nikkei 225               23.352,09  (+0,6%)
Shanghai Composite       3.212,27 (-0,2%)
Hang Seng                23.406,31 (+0,7%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,1634. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag werd de munt verhandeld op 1,1631.

USD/JPY Yen   105,30
EUR/USD Euro  1,1634
EUR/JPY Yen   122,52

MACRO-AGENDA:
06:30 Producentenvertrouwen - September (NL)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Deutsche Börse AG

Vandaag in het nieuws

 1. Banco Santander ziet inkomsten dalen

  07:24, ABMfn
 2. Winstval HSBC

  07:19, ABMfn
 3. Europese beurzen openen in het groen

  06:55, ABMfn
 4. Bijna 43,5 miljoen coronabesmettingen wereldwijd

  06:50, ABMfn
IEX25-24h 547,15 +0,55 +0,10%
AEX 545,95 0,00 0,00%
US30^ 27.690,46 0,00 0,00%
Nasd100^ 11.510,71 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Ontdek de beursproducten van Société Générale

Met dagelijks nieuwe uitgiftes, scherpe spreads en een uitstekende service zijn wij uw partner op de beurs.

Lees meer

Actueel nieuws

Agenda

 1. 27-10
  Aedifica S.A.
  Algemene Aandeelhoudersvergadering
 2. 27-10
  VastNed Retail N.V.
  Resultaten 3e kwartaal 2020
 3. 27-10
  Verenigde Staten
  Vastgoed Verenigde Staten - S&P/Case-Shiller Home Prices - Aug 2020
 4. 27-10
  Verenigde Staten
  Consumentenvertrouwen Verenigde Staten - Oct 2020
 5. 27-10
  Verenigde Staten
  Industriële bestellingen Verenigde Staten - Durable Goods Sep 2020
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl