U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Damrak lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,8 procent tot 541,11 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,9 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,8 procent.

Het uitblijven van een Amerikaans steunpakket, een waarschuwing van de Fed dat meer stimuleringsmaatregelen nodig zijn en stijgende coronavirus infecties wereldwijd drukken op sentiment.

Het Damrak stond in lijn met de rest van Europa, de lagere Aziatische beurzen en verliezen op Wall Street onder druk, door de vrees dat het economisch herstel van de Amerikaanse economie, de grootste economie ter wereld, grilliger en trager zal verlopen als er geen extra stimulering komt. Als Amerika niest wordt de rest van de wereld verkouden, waarschuwen marktvolgers.

Fed-voorzitter Jerome Powell herhaalde woensdag tijdens de tweede dag van zijn getuigenis voor het Congres zijn waarschuwing dat extra stimulering nodig is om het Amerikaanse herstel vlot te trekken. De boodschap wordt extra gevoeld nu de kans dat Amerikaanse wetgevers het eens worden over een nieuwe ronde van stimuleringsmaatregelen voor de verkiezingen van november tanende lijkt.

Daarnaast zijn er de zorgen over het economisch herstel in de eurozone, nu het aantal infecties weer oploopt in het euroblok. Economen Carsten Brzeski en Bert Colijn van ING waarschuwen voor een kater. "De [economische] groei in het derde kwartaal zal waarschijnlijk sterker zijn in de landen die het zwaarst zijn getroffen door de lockdowns eerder dit jaar, maar zorgen over een dubbele-dip-recessie, dankzij de stijgende infectietrends, zouden een belangrijke waarschuwing moeten zijn tegen zelfgenoegzaamheid onder beleidsmakers", zeiden de economen.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het Duits ondernemersklimaat in september verder is hersteld, hoewel in een iets lager tempo dan verwacht, terwijl het Frans ondernemersvertrouwen iets beter herstelde dan verwacht.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de week eindigend op 19 september is gestegen met 4.000 naar 870.000, terwijl de markt rekende op een daling naar 850.000 nieuwe aanvragen.

Analist James Knightley van ING merkte op dat het aantal eerste steunaanvragen, ondanks de 'fatsoenlijke' activiteit hoog blijft. "Nu het aantal coronagevallen weer toeneemt, zou de vrees voor nieuwe maatregelen, vergelijkbaar met wat we in Europa zien, de kansen op werk nog meer kunnen beperken", zei hij.

In augustus werden meer nieuwe eengezinswoningen in de VS verkocht dan een maand eerder. Het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen steeg vorige maand met 4,8 procent tot 1,01 miljoen stuks.

De euro/dollar noteerde op 1,1651. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1661 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1659 op de borden.

Olie noteerde donderdag licht lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 6 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ING met een winst van 1,2 procent, gevolgd door Aegon, dat 1,0 procent steeg. ABN AMRO steeg 0,7 procent.

Galapagos verloor 3,2 procent en was daarmee de sterkste daler van de hoofdfondsen. Volgens Jefferies ligt het bedrijf nochtans op schema met marktaanvragen in Europa en Japan.

Dochterbedrijf BizFillings van Wolters Kluwer heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met 1-800Accountant. Het aandeel verloor 0,6 procent.

ASMI steeg 0,2 procent, terwijl ASML 1,2 procent verloor. RELX daalde 2,8 procent en Unibail-Rodamco-Westfield verloor 1,5 procent.

Adyen steeg 0,4 procent. Het fintechbedrijf kondigde het vertrek van mede-oprichter en chief technology officer Arnout Schuijff aan. 

Corbion won in de AMX 3,8 procent. Corbion en Total zijn van plan via hun joint venture 200 miljoen euro te steken in de bouw van een nieuwe PLA-bioplastics fabriek in Europa.

Fugro heeft een vierjarig contract in de wacht gesleept van het ministerie van snelwegen en infrastructuur van de Canadese provincie Saskatchewan, waarbij de bodemonderzoeker de toestand van de wegen in de hele provincie jaarlijks gaat controleren. Het aandeel daalde 2,5 procent.

Basic-Fit daalde 9,0 procent. Basic-Fit moet in Frankrijk clubs gaan sluiten in de negen grootste steden. Volgens Kepler Cheuvreux vormt dit geen problemen voor de schuldratio en liquiditeitspositie van de uitbater van fitnessclubs. Kepler schat dat het sluiten van 80 clubs voor een periode van twee weken en bij een volledige compensatie een impact op de omzet zal hebben van circa 2 tot 3 miljoen euro.

NSI steeg 3,1 procent, WDP won 0,7 procent en OCI noteerde 0,9 procent hoger. Air France-KLM zag 6,8 procent vervliegen, terwijl Eurocommercial 5,9 procent daalde.

Onder de kleinere aandelen ging Nedap aan kop met een winst van 1,7 procent, gevolgd door Ajax met een winst van 1,3 procent, terwijl Van Lanschot Kempen 0,5 procent won en Acomo 0,2 procent steeg. Dit waren de enige stijgers. AMG was met een verlies van 6,9 procent de sterkste daler.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 3.243,20 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het groen.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News
IEX25-24h 536,86 +2,08 +0,39%
AEX 533,88 -0,55 -0,10%
US30^ 26.608,78 0,00 0,00%
Nasd100^ 11.100,22 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Ontdek de beursproducten van Société Générale

Met dagelijks nieuwe uitgiftes, scherpe spreads en een uitstekende service zijn wij uw partner op de beurs.

Lees meer

Actueel nieuws

Agenda

 1. 01-11
  Nederland
  Rente en wisselkoersen - Oct 2020
 2. 02-11
  Corbion N.V.
  Resultaten 3e kwartaal 2020
 3. 02-11
  PostNL N.V.
  Resultaten 3e kwartaal 2020
 4. 02-11
  Duitsland
  Inkopersindex Duitsland - Manufacturing PMI
 5. 02-11
  Japan
  Industriële bestellingen Japan Manufacturing PMI
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl