U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

AEX wacht fors lagere opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting in het rood van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 1,4 procent. 

De AEX koerste woensdag nog 0,9 procent hoger op 545,65 punten, maar de individuele koersuitslagen waren erg verdeeld. Technologiebedrijven en uitgevers zaten flink in de lift, terwijl financiële waarden onder druk bleven staan in de nasleep van het uitlekken van de FinCen-meldingen van verdachte transacties.

Op Wall Street opende woensdagmiddag de S&P 500 nog vrij vlak, maar gedurende de handelsdag zakte de index van de ongeveer 500 grootste Amerikaanse ondernemingen steeds verder weg door onder meer oplopende verliezen bij tech-aandelen. Bij de slotzoemer stond uiteindelijk een verlies van 2,4 procent op de borden. 

Met name corona-gerelateerd nieuws leidde tot vertwijfeling onder Amerikaanse beleggers. Het aantal infecties in de Verenigde Staten blijft aanhoudend hoog, terwijl Europa worstelt met de aanpak van een nieuwe golf van het coronavirus. Zo maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu woensdagavond bekend dat vanaf vrijdag voor een periode van 2 weken weer een “complete lockdown” van kracht zal zijn. 

In Frankrijk besloot de regering woensdag dat de teugels in hoofdstad Parijs flink worden aangetrokken. Vanaf volgende week zijn bijeenkomsten met meer dan 10 personen niet meer toegestaan, fitnessclubs moeten de deuren sluiten en bars moeten vanaf 22.00 uur dicht zijn. In onder meer de zuidelijke stad Marseille moeten zelfs alle cafés en restaurants dicht.

"Markten veranderen hun manier van denken heel snel", zei marktanaliste Nadège Dufossé van Candriam. "Het is onwaarschijnlijk dat de aandelenmarkten hun meedogenloze opmars zullen hervatten, maar ze zullen ook niet scherp dalen, vanwege de voortdurende steun van de Federal Reserve aan de economie", zei ze, eraan toevoegend dat de markt waarschijnlijk niet zal terugvallen naar de dieptepunten van maart.

Op het vlak van Amerikaanse overheidsinvesteringen probeerde Fed-voorzitter Jerome Powell woensdag het Congress ervan te overtuigen dat verdere fiscale stimulering noodzakelijk is om het economische herstel te ondersteunen.

"We komen van ver, en dat is geweldig. Maar er is nog een lange weg te gaan. Dus ik zou zeggen dat we er allemaal bij moeten blijven. Het herstel zal sneller verlopen als er zowel steun van het Congres als van de Fed komt", zei Powell.

Maar verschillen van inzicht over de omvang van een nieuw stimuleringspakket hebben juist tot een patstelling geleid tussen Democraten en Republikeinen in het Congress. Ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november werpen al hun schaduw vooruit, waardoor de onderhandelingen worden bemoeilijkt. 

In Azië noteren de hoofdindices vanochtend eensgezind in het rood. Tokio en Sydney geven ruim 1 procent prijs, terwijl de Hang Seng index in Hong Kong 2,0 procent lager noteert. De beurs in Zuid-Korea is een negatieve uitschieter met een verlies van 2,5  procent, na berichtgeving over oplopende spanningen met buurland Noord-Korea. 

De november-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 0,3 procent hoger op 39,93 dollar. In de Aziatische handel vanochtend daalt de future evenwel met iets meer dan 1 procent. 

De euro zet daarnaast zijn opmars ten opzichte van de dollar voort. Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,1655. Begin deze week stond er nog een stand van 1,1873 op de borden.

Ook vandaag houdt het Congress een periodieke hoorzitting over de coronasteun van de Fed. Daarnaast staan onder meer de nieuwe Amerikaanse woningverkopen in augustus geagendeerd. 

Bedrijfsnieuws

Galapagos ligt op schema op later dit jaar goedkeuring te krijgen voor filgotinib bij reumatoïde artritis in de Europese Unie en Japan en de aanvragen voor toepassing bij colitis ulcerosa zullen vlot daarna worden ingediend. Dit stelde analist Peter Welford van Jefferies donderdag na een presentatie van het biotechbedrijf op een online congres. Aanleiding om het Houden advies aan te passen zag de analist evenwel niet.

IMCD ontving een opdracht van FrieslandCampina Ingredients om de distributie te verzorgen van producten in de Adult Nutrition-portefeuille in Indonesië. Financiele details werden niet vermeld.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde woensdag 2,4 procent tot 3.236,93 punten, de Dow Jones index verloor 1,9 procent op 26.763,13 punten en de Nasdaq sloot 3,0 procent lager op 10.632,99 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News
IEX25-24h 546,38 -0,22 -0,04%
AEX 545,95 0,00 0,00%
US30^ 27.690,46 0,00 0,00%
Nasd100^ 11.510,71 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Ontdek de beursproducten van Société Générale

Met dagelijks nieuwe uitgiftes, scherpe spreads en een uitstekende service zijn wij uw partner op de beurs.

Lees meer

Actueel nieuws

Agenda

 1. 27-10
  Aedifica S.A.
  Algemene Aandeelhoudersvergadering
 2. 27-10
  VastNed Retail N.V.
  Resultaten 3e kwartaal 2020
 3. 27-10
  Verenigde Staten
  Vastgoed Verenigde Staten - S&P/Case-Shiller Home Prices - Aug 2020
 4. 27-10
  Verenigde Staten
  Consumentenvertrouwen Verenigde Staten - Oct 2020
 5. 27-10
  Verenigde Staten
  Industriële bestellingen Verenigde Staten - Durable Goods Sep 2020
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl