U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

AEX sluit hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag verdeeld gesloten. Technologiebedrijven en uitgevers hielpen de AEX aan winst, maar de kleinere fondsen stonden onder druk.

De AEX eindigde 0,9 procent hoger op 545,65 punten. De Midkap-index daalde 0,7 procent en de Smallcaps verloren 1,1 procent.

"Een bounce-back na een paar dagen met dalingen hoort er een beetje bij", zei vermogensbeheerder Fred van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor, over de hogere AEX.

Financiële waarden bleven onder druk staan door het uitlekken van de FinCen-meldingen van verdachte transacties. "Het zijn meldingen die banken zelf hebben gedaan en is een beetje oud nieuws, maar het verpest de sfeer", meent Van Deijck.

Verder overheerste de aarzeling over de tweede golf van het coronavirus, tegenover de verwachting van een vaccin dat er binnen een half jaar zou kunnen zijn. "We zitten tussen hoop en vrees," aldus Van Deijck.

De vermogensbeheerder deelde de analyse dat beleggers opgelucht lijken dat de aanpak van de tweede golf van het coronavirus minder ontwrichtend al zijn dan bij de eerste golf. "Voor een algehele lockdown lijkt nu ook geen draagvlak te zijn." Dit betekent dat dat ook de economische impact minder zwaar zal uitvallen voor veel bedrijven.

De Britse premier Boris Johnson kondigde voor de komende zes maanden een gedeeltelijke lockdown aan, die door beleggers opgelucht werd ontvangen. De mondkapjesplicht wordt uitgebreid, thuiswerken zal verder worden aangemoedigd en het samenscholingsverbod wordt verder aangescherpt. Daarmee zijn de nieuwe maatregelen minder verstrekkend dan werd gevreesd.

Toch blijft de markt nerveus. Omdat een vaccin er niet voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal zijn, zal president Donald Trump volgens Van Deijck een ander konijn uit de hoed moeten toveren, om te worden herkozen. Wat voor konijn dat wordt, is onzeker, en daar houden beleggers niet van.

Sommige aandelen leverden hun eerdere winst in, zoals Air France-KLM. Van Deijck legde een verband met de inkoopmanagersindices, die lieten zien dat de industrie in de eurozone blijft herstellen, terwijl de dienstensector, zoals de reisbranche en de horeca, weer onder druk staat. Ook in de VS liep de groei in de dienstensector terug, terwijl die in de industrie toenam.

De euro verzwakte verder tot 1,1676. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1710.

De olieprijs stegen bijna een procent, na wekelijkse voorraadcijfers uit de VS die een beperkte daling lieten zien. De voorraden daalden met 1,6 miljoen tot 494 miljoen vaten, waar een daling met 4 miljoen vaten was voorspeld.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won RELX 3,5 procent en sectorgenoot WoltersKluwer sloot 1,8 procent hoger.

AkzoNobel steeg 1,7 procent na een koersdoelverhoging door Morgan Stanley van 105,00 naar 112,00 euro, bij een slotkoers van bijna 86 euro. Het aandeel blijft bovendien op de favorietenlijst staan.

ING leverde de winst van de ochtend in en sloot duidelijk lager. De bank reageerde op de berichtgeving over de gelekte FinCen-meldingen van verdachte transacties en noemde een gewraakte transactie een "administratieve fout", die achteraf werd rechtgezet. De Amerikaanse autoriteiten besloten geen actie te ondernemen na overleg met ING hierover, meldde de bank. Het aandeel ging maandag hard onderuit en leek dat verlies weer voor een deel goed te maken na het geruststellend bedoelde persbericht van ING, maar het koersherstel bleek van korte duur en ING werd nog eens 1,2 procent goedkoper.

In de AMX gaven ook Air France-KLM en OCI de ochtendwinsten van 5 procent prijs. OCI won 1,2 procent en Air France-KLM maar 0,1 procent. KLM heeft de eerder geplande opschaling in september van zijn Europese netwerk teruggedraaid en zal deze winter veel minder vliegen dan vorig jaar, zo meldde de maatschappij woensdagmiddag.

Pharming was de sterkste stijger onder de Midkappers. Het aandeel won 2 procent. NSI leverde daarentegen ruim 5 procent in.

Onder de kleinere aandelen daalde Avantium 0,7 procent. Het bioplasticbedrijf verleent Kebony het recht om haar gepatenteerde technologieën te gebruiken voor het modificeren van hout. Ook mag Kebony aanvullende octrooien op het toepassingsgebied indienen.

Fietsenfabrikant Accell won 2 procent, maar metaaldelver AMG verloor 7,5 procent.

Tussenstand Wall Street

Bij het klinken van de slotgong op Beursplein 5, noteerde Wall Street een half tot zelfs een procent in het rood. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext
IEX25-24h 554,89 0,00 0,00%
AEX 554,34 +0,14 +0,03%
US30^ 28.335,56 0,00 0,00%
Nasd100^ 11.691,83 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Ontdek de beursproducten van Société Générale

Met dagelijks nieuwe uitgiftes, scherpe spreads en een uitstekende service zijn wij uw partner op de beurs.

Lees meer

Actueel nieuws

Agenda

 1. 26-10
  TINC Comm. VA
  notering ex-dividend
 2. 26-10
  Duitsland
  Ondernemersvertrouwen Duitsland - Oct 2020
 3. 26-10
  Verenigde Staten
  Vastgoed Verenigde Staten - New Home Sales - Sep 2020
 4. 27-10
  Aedifica S.A.
  Algemene Aandeelhoudersvergadering
 5. 27-10
  VastNed Retail N.V.
  Resultaten 3e kwartaal 2020
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl