U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Hogere opening Damrak voorzien

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot ruim een procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter ook al 0,9 procent hoger op 540,78 punten.

Beleggers zullen ook woensdag naar signalen zoeken hoe de huidige ontwikkelingen rond de coronacrisis van effect zijn op de economische verwachtingen. Op maandag zorgde dit nog voor een flinke angst op een economische terugval, maar op dinsdag legden beleggers deze zorgen even naast zich neer. De Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 won ruim een procent, waarmee een einde kwam aan een verliesreeks van vier dagen.

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve benadrukte dinsdag tegenover het Congres dat meer steun nodig is om het economische herstel te bevorderen en uitte nogmaals zijn zorgen over de impact van de pandemie.

"Hoewel Powell zijn zorgen uitspreek over de kracht en stabiliteit van een herstel, is de bredere boodschap nog steeds dat we geen brede pijplijn aan stimuleringsmaatregelen hoeven te verwachten vanuit de Fed", aldus analisten van Mizuho Bank. "Dit kan een verdere rally in de weg zitten."

Wall Street lijkt aan momentum te verliezen, na maanden van sterke winsten die zelfs leidden tot nieuwe records. De S&P 500 staat deze maand ruim 5 procent lager, terwijl techbeurs Nasdaq in september al 7 procent prijsgaf. Beleggers hebben een lange lijst met zorgen, van zorgen over de waarderingen van aandelen tot frustratie over het uitblijven van stimulering vanuit de VS, en dat leidde tot grote volatiliteit op de markten.

De Federal Reserve drong er bij het Congres dinsdag wel op aan om met extra stimuleringsmaatregelen te komen voor de economie en stelde dat de economie lijkt te herstellen, maar dat steun op overheidsniveau nog wel nodig is. Enkele maatregelen die het Congres in maart nam, zijn inmiddels verlopen en sommige delen van de economie laten als gevolg al een groeivertraging zien.

Ook zijn er onder beleggers zorgen over de toenemende spanningen tussen China en de VS, hetgeen kan leiden tot Chinese vergeldingsmaatregelen tegen Amerikaanse techbedrijven, maar ook over de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen en alle veranderingen in het belastingbeleid en regelgeving die daarop kunnen volgen.

Vermogensbeheerder Ben Kirby van Thornburg Investment Management sluit niet uit dat de markten hun piek dit jaar al bereikt hebben. De marktkenner rekent op meer volatiliteit richting de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De Aziatische beurzen noteerden woensdag overwegend lager, met een min van 0,4 procent voor de Japanse Nikkei en een pas op de plaats voor de Chinese Shanghai Composite. De bedrijvigheid in de Japanse industrie bleek in september in een iets hoger tempo te zijn gekrompen dan in augustus.

Een november-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot dinsdag 0,4 procent hoger op 39,70 dollar op de New York Mercantile Exchange. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen 0,8 procent lager. De wekelijkse voorraadcijfers zullen woensdag naar verwachting opnieuw een dalende voorraad laten zien, net als de voorgaande week. Analisten rekenden gemiddeld op een daling met 4 miljoen vaten per dag in de wekelijkse cijfers van overheidsinstelling EIA.

De euro/dollar noteerde op 1,1679. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1710 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1705 op de borden. 

Vandaag kijken beleggers uit naar de samengestelde inkoopmanagersindices in Europa en de VS. Vanochtend werd bekend dat het Duitse consumentenvertrouwen voor oktober iets minder negatief is dan een maand eerder, maar daarmee desondanks achterbleef op de ramingen van economen.  

Bedrijfsnieuws

Avantium verleent Kebony het recht om haar gepatenteerde technologieën op humines te gebruiken voor het modificeren van hout. Ook mag Kebony aanvullende octrooien op het toepassingsgebied indienen.

Annemieke den Otter stopt begin volgend jaar als chief financial officer van Ordina, om haar carrière te vervolgen buiten de IT-sector.

Atrium European Real Estate gaat ruim 4,7 miljoen aandelen uitgeven voor de uitbetaling van een stockdividend aan 42 procent van zijn aandeelhouders.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg dinsdag 1,1 procent tot 3.315,57 punten en technologiebeurs Nasdaq sloot 1,7 procent tot 10.963,64 punten. De Dow Jones index steeg 0,5 procent tot 27.288,18 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext
IEX25-24h 554,30 -2,24 -0,40%
AEX 557,40 -6,60 -1,17%
US30^ 28.216,42 0,00 0,00%
Nasd100^ 11.665,16 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Ontdek de beursproducten van Société Générale

Met dagelijks nieuwe uitgiftes, scherpe spreads en een uitstekende service zijn wij uw partner op de beurs.

Lees meer

Actueel nieuws

Agenda

 1. 22-10
  Unilever N.V.
  Resultaten 3e kwartaal 2020
 2. 22-10
  Intertrust N.V.
  Omzetcijfers Q3 2020
 3. 22-10
  Koninklijke Brill N.V.
  Resultaten 3e kwartaal 2020
 4. 22-10
  Unilever N.V.
  Resultaten 3e kwartaal 2020
 5. 22-10
  SIPEF NV
  Resultaten 3e kwartaal 2020
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl