U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Herstel voorzien voor Europese beurzen

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet. IG voorziet een openingswinst van 125 punten voor de Duitse DAX, een plus van 46 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 42 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag nog diep in het rood gesloten, waarbij onder meer financials de gebeten hond zijn nu de sector wordt geraakt door een nieuw witwasschandaal.

De Europese beurzen gaven verder terrein prijs, na een fors lagere opening van Wall Street. De dreiging van nieuwe lockdown-maatregelen om het coronavirus in te dammen, drukten op het sentiment.

"Maanden van waarschuwingen en opgekropte zorgen kwamen in één keer bovendrijven maandag, waarbij de beurzen gebukt gingen onder de dreiging van een nieuwe ronde van nationale lockdowns", aldus analist Connor Campbell at Spreadex. Campbell zag op de valutamarkten de dollar vooral aantrekken. Beleggers zijn volgens Campbell op zoek naar een veilige haven en vinden die in de greenback.

Marktanalist David Madden van CMC Markets wees vooral op de angst voor een lockdown van Londen. Het zicht op een vertraging van de economische activiteit als gevolg van een mogelijke herintroducering van strengere restricties, drukt alle sectoren vandaag in het rood, zo merkte Madden op. "Vooral bedrijven gerelateerd aan de horecasector kregen flinke klappen maandag", aldus de marktvorser.

"Doelgerichte lockdowns worden wereldwijd al ingevoerd en de angst bestaat dat dit nationale lockdowns gaan worden", voegde marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade toe. Volgens Aslam maakt het daarbij niet veel uit of dergelijke maatregelen van korte duur zijn want "de economische impact is waarschijnlijk aanzienlijk."

"Restaurants en cafés hebben een verschrikkelijk jaar achter de rug vanwege de pandemie en pas sinds enkele maanden zijn zij weer langzaam opgestart. De geruchten over een lockdown in Londen drukten aandelen van Marstons, Mitchells & Butlers, JD Wetherspoon en Restaurant Group diep in het rood" zo merkte Madden op. 

Ook de luchtvaartsector stond flink onder druk maandag, maar Madden merkte op dat de "beren in elke sector" te vinden waren. "De risico-aversie treft ook grondstoffen als zilver, koper en olie, waardoor aandelen als Glencore, BHP Group, BP en Royal Dutch Shell ook flink in het rood stonden", aldus de marktanalist van CMC Markets.  

Bedrijfsnieuws

Europees breed staan bankaandelen maandag onder druk door de onthullingen van gelekte rapportages aan Amerikaanse autoriteiten door een collectief van onderzoeksjournalisten. Daaruit blijkt dat ING betrokken was bij het witwassen van grote bedragen via zijn Poolse dochterbank Bank Slaski. Ook de Britse banken Standard Chartered, Barclays en HSBC zouden bij het witwasschandaal betrokken zijn en verder worden onder meer Deutsche Bank, Commerzbank en Danske Bank in het rapport genoemd.

ING verloor ruim 9 procent, Standard Chartered daalde bijna 6 procent en HSBC leverde meer dan 5 procent in. Verder verloren Commerzbanken Deutsche Bank 5 tot 9 procent. Barclays daalde ruim 5 procent en Danske Bank circa 3 procent.

Royal Dutch Shell stond ook onder druk. Het aandeel ging 2,9 procent lager nadat het bedrijf meldde dat het de kosten met 40 procent wil verlagen. Zo houdt het bedrijf geld over voor de omschakeling naar meer duurzame energiebronnen.

De Nederlandse aandeelhouders van Unilever hebben tijdens een buitengewone vergadering ingestemd met de verhuizing naar Londen. In oktober vindt een vergadering in Londen plaats over hetzelfde onderwerp. Het aandeel verloor 1,7 procent.

Iliad doet een bod op alle aandelen van het Poolse telecombedrijf Play Communications voor in totaal 2,2 miljard euro. Dat maakte het Franse bedrijf maandag bekend. Het bod van 39 Poolse zloty per aandeel waardeert het Poolse bedrijf rond 3,5 miljard euro, zei Iliad. Het aandeel van het Franse bedrijf daalde 3 procent.

Een opvallende koersval was er voor het Duitse internetbedrijf United Internet. Het aandeel werd bijna een kwart minder waard door berichten dat Telefonica Deutschland zijn groothandelskosten verhoogt. United Internet heeft de zaak aanhangig gemaakt bij de Europese Commissie. Aandelen van Telefonica Deutschland verloren maandag ruim 4 procent aan waarde.

Euro STOXX 50          3.160,95 (-3,7%)
STOXX Europe 600       356,43 (-3,4%)
DAX                        12.542,44 (-4,4%)
CAC 40                  4.792,04 (-3,7%)
FTSE 100                  5.804,29 (-3,4%)
SMI                    10.325,44 (-2,0%)
AEX                      536,01 (-2,7%)
BEL 20                   3.234,31 (-4,2%)
FTSE MIB                18.793,35 (-3,8%)
IBEX 35                 6.692,30 (-3,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag vlak.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag flink lager gesloten.

"De stemming op Wall Street werd maandag bepaald door de beren die zich zorgen maken over de coronacrisis", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. "De angst met betrekking tot de pandemie drukt het sentiment en dit is de reden dat beleggers massaal hun aandelen dumpen."

"Doelgerichte lockdowns worden wereldwijd al ingevoerd en de angst bestaat dat dit nationale lockdowns gaan worden", voegde marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade toe. Volgens Aslam maakt het daarbij niet veel uit of dergelijke maatregelen van korte duur zijn want "de economische impact is waarschijnlijk aanzienlijk."

Volgens CFO David James van James Investment Research zijn de beurzen "te vroeg, te snel" opgelopen. Op basis van cijfers van Dow Jones Market Data merkte James op dat het huidige herstel van de voorgaande berenmarkt, uitgedrukt in het aantal dagen dat het duurde om nieuwe recordniveaus te realiseren, slechts 126 dagen duurde. James merkte op dat in het verleden zo'n herstel veel langer duurde.  

Beleggers blijven bovendien wachten op een doorbraak in de impasse over nieuwe Amerikaanse stimuleringsmaatregelen, terwijl ook de oplopende spanningen tussen China en de VS op het sentiment drukken.

"Er is het grotere macro-risico dat China wellicht strijdlustiger wordt met het toepassen van sancties", zei marktanalist Edward Park van Brooks Macdonald. "Dat stond niet echt op de rader van de markt", voegde hij toe.

Een deal over een nieuw coronasteunpakket in de VS wordt mogelijk lastiger nu de verhoudingen tussen de Republikeinen en Democraten verder op scherp zijn gezet door het overlijden van opperrechter Ruth Bader Ginsberg.

President Donald Trump zal waarschijnlijk op vrijdag of zaterdag een nieuwe kandidaat voor het Hooggerechtshof aankondigen. In een interview bij Fox News zei Trump maandag naar vijf kandidaten te kijken. Hij drong er bij de door de Republikeinen geleide Senaat op aan zijn benoeming "onverwijld" in overweging te nemen, zelfs nu de presidentsverkiezingen naderen. De Democratische presidentskandidaat Joe Biden zei dat er "geen twijfel over bestaat" dat de winnaar van de verkiezingen een vervanger voor Ginsburg moet kiezen.

Het lagere slot van Wall Street vrijdag draagt ook niet bij aan het verminderen van de zenuwen van beleggers. De daling van techaandelen leidde vrijdag tot een derde opeenvolgende week van verliezen voor de S&P 500. Tech-zwaargewichten die de markt dit jaar tot dusver hoger zetten, trekken de markt nu naar beneden. De S&P 500 verloor de afgelopen drie weken 5,4 procent, de grootste daling sinds juni, terwijl de Nasdaq 7,7 procent inleverde, de grootste daling sinds maart.

"We staan op een keerpunt", zei marktanalist David Malmgren van FBB Capital Partners. "Ik denk dat er nog wat meer neerwaartse druk is", voegde hij toe.

"Als je erover nadenkt, hebben we [tot dusver] makkelijke winsten kunnen pakken", zei marktanalist Altaf Kassam van State Street Global Advisors. "Het wordt steeds moeilijker om de markt omhoog te blijven duwen", voegde hij toe.

Op macro-economisch werd voorbeurs in de VS bekend dat de Chicago Fed activiteitsindex tussen juli en augustus is gedaald van 2,54 naar 0,79.

De euro/dollar noteerde op 1,1755. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1846 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1837 op de borden. Analist Connor Campbell van Spreadex zag op de valutamarkten de dollar vooral aantrekken. Beleggers zijn volgens Campbell op zoek naar een veilige haven en vinden die in de greenback.

De olieprijs is maandag flink lager gesloten. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 4,4 procent, of 1,80 dollar, goedkoper op 39,31 dollar. Analisten van ING wezen erop dat de olieaanvoer uit Libië wordt hervat. De aankondiging volgde na een verklaring dat de exportblokkade, die al acht maanden van kracht is, wordt opgeven. Hierdoor was de Libische productie praktisch tot stilstand gekomen. 

S&P 500 index              3.281,06  (-1,2%)
Dow Jones index            27.147,70 (-1,8%)
Nasdaq Composite           10.778,80  (-0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen bleven dinsdag dicht bij huis, met onder meer een verlies van 0,1 procent voor de Chinese Shanghai Composite. De Japanse beurs is nog altijd gesloten.

Nikkei 225              23.360,30 (slotstand 18 september)
Shanghai Composite      3.312,88  (-0,1%)
Hang Seng               23.887,33  (-0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1768. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1767 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1768 op de borden.

USD/JPY Yen   104,51
EUR/USD Euro  1,1768
EUR/JPY Yen   122,99

MACRO-AGENDA:

00:00 Japanse beurs gesloten (Jap)
06:30 Consumptie huishoudens - Juli (NL)
06:30 Investeringen- Juli (NL)
06:30 Consumentenvertrouwen - September (NL)
16:00 Consumentenvertrouwen - September vlpg. (eur)
16:00 Bestaande woningverkopen - Augustus (VS)
16:30 Periodieke hoorzitting coronasteun Fed in Congres (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 TUI - Trading update (Dld)
22:00 Nike - Cijfers eerste kwartaal (VS)
22:30 Tesla - Battery Day (VS)

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Deutsche Börse AG
IEX25-24h 613,54 0,00 0,00%
AEX 611,67 +4,28 +0,70%
US30^ 29.959,27 0,00 0,00%
Nasd100^ 12.277,57 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Ontdek de beursproducten van Société Générale

Met dagelijks nieuwe uitgiftes, scherpe spreads en een uitstekende service zijn wij uw partner op de beurs.

Lees meer

Actueel nieuws

Agenda

 1. 29-11
  Verenigd Koninkrijk
  Consumentenvertrouwen Verenigd Koninkrijk - Nov 2020
 2. 29-11
  Duitsland
  Consumentenvertrouwen Duitsland - Dec 2020
 3. 30-11
  Belgie
  Werkgelegenheid België - Q3/2020
 4. 30-11
  Belgie
  Consumentenuitgave België - Q3/2020
 5. 30-11
  Belgie
  Investeringen ondernemingen België - Q3/2020
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl