U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Europese beurzen openen hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet, nadat de inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie op een verder herstel in augustus wees.

IG voorziet een openingswinst van 81 punten voor de Duitse DAX, een plus van 24 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 21 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen wisten maandag de winsten van eerder op de dag niet vast te houden en zijn uiteindelijk aanzienlijk lager gesloten.

Onder meer Europese inflatiecijfers en handelsspanningen tussen de VS en China hielpen het sentiment maandagmiddag niet. Beijing dreigt een eventuele overnamedeal rond TikTok te blokkeren via nieuwe regelgeving terwijl Washington na TikTok en WeChat ook het gebruik van andere Chinese apps in de VS aan banden wil leggen.

"Het is cruciaal dat dit land geen apps gebruikt die in China worden gemaakt, of die onze data versturen naar servers in China", aldus economisch adviseur van het Witte Huis Peter Navarro, die waarschuwde dat China Amerikanen zo in de gaten kan houden.

Ondanks de verliezen van vandaag, sloten de Europese beurzen de doorgaans zwakke beursmaand augustus toch positief af. De Stoxx Europe 600 won circa 3,5 procent op maandbasis. De winsten bleven evenwel flink achter op de koerssprongen van 7 tot 8 procent voor de Amerikaanse beurzen.

Beleggers zullen de recente koerswinsten overdenken, nu de zorgen oplaaien dat de markten zich in een precaire positie verkeren, waarbij beleggers zich in de komende herfstperiode zullen opmaken voor de Amerikaanse verkiezingen en de aanhoudende strijd tegen het coronavirus.

"Voor beleggers die zich zorgen maken: de Fed staat achter jullie", zo stelde analist Craig Erlam van OANDA Europe desondanks. "De beperkte aanpassing aan het raamwerk voor het monetaire beleid vorige week, betekent in theorie dat de rentes nog lange tijd laag blijven", aldus Erlam.

Voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Jerome Powell kondigde vorige week donderdag bij de start van het jaarlijkse Jackson Hole symposium aan dat de Fed niet langer streeft naar een inflatieniveau van precies 2 procent maar een nieuw strategische doel kiest van een "gemiddelde inflatie" van 2 procent.

Uit China kwam voorbeurs het hoopgevende nieuws dat de Chinese industrie in augustus in een stabiel tempo is blijven groeien, terwijl de groei in de dienstensector versnelde. Ook in Japan groeide de industriële productie in juli sterker dan verwacht, terwijl de detailhandelsverkopen opnieuw daalden. Deze week krijgen beleggers vooral veel Amerikaanse macrocijfers te verwerken, waaronder een nieuw banenrapport op vrijdag.

Inflatiecijfers uit Duitsland, Italië en Spanje gaven beleggers geen reden tot juichen, gezien deze voor de maand augustus wezen op deflatie. Op maandbasis daalde het prijspeil in Duitsland met 0,1 procent. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op een stabiele inflatie. In juli kwam de inflatie op maandbasis uit op 0,5 procent negatief.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING suggereren de Duitse inflatiecijfers dat de deflatoire dreiging momenteel duidelijk groter is dan de inflatoire.

De Italiaanse economie is in het tweede kwartaal nog harder gekrompen dan eerder gemeld. De derde economie van de eurozone voelde duidelijk de pijn van de corona-uitbraak en lockdownmaatregelen en kromp met 12,8 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. In een eerdere raming ging Istat nog uit van een krimp van 12,4 procent op kwartaalbasis.

In Frankrijk en Spanje kromp de economie echter nog harder, met respectievelijk 13,8 en 18,5 procent op kwartaalbasis.

Bedrijfsnieuws

Philips verloor 3,5 procent, nadat de VS een contract voor de levering van 43.000 beademingsapparaten vroegtijdig annuleerden.

Aandelen van het nutsbedrijf Suez stegen 18,5 procent, nadat sectorgenoot Veolia Environnement, een groot waterzuiverings- en afvalwerkingsberijf, zondag liet weten een belang van 29,9 procent in Suez van Engie te willen kopen voor 15,50 euro per aandeel. Engie werd 4,7 procent meer waard en Veolia zelf stond ook op winst. "Dit is een goede kans voor Engie om van het minderheidsbelang af te komen", zei Bryan Garnier.

Credit Suisse heeft besloten zijn investment banking-tak te verhuizen van Londen naar Madrid, naar aanleiding van het Britse vertrek uit de Europese Unie. Dat meldde het Spaanse dagblad Expansión na een gesprek met de directeur van Credit Suisse in Spanje en Portugal. Credit Suisse verloor 1,5 procent.
 
Nestlé neemt biotechbedrijf Aimmune Therapeutics helemaal over. Aimmune biedt een behandeling tegen pinda-allergie. Nestlé biedt 34,50 dollar per aandeel in contanten, een premie van 174 procent op de slotkoers van afgelopen vrijdag op Nasdaq. Nestlé daalde 0,3 procent.

Euro STOXX 50          3.272,51 (-1,3%)
STOXX Europe 600       366,51 (-0,6%)
DAX                    12.945,38 (-0,7%)
CAC 40                   4.947,22 (-1,1%)
FTSE 100                    5.963,57 (slotstand 28/8)
SMI                          10.135,56 (-0,3%)
AEX                   549,20 (-1,4%)
BEL 20                      3.332,53 (-1,4%)
FTSE MIB                 19.633,69 (-1,0%)
IBEX 35                    6.969,50 (-2,3%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag in de plus.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag in het rood gesloten, met uitzondering van techbeurs Nasdaq.

Hoewel veel aandelen maandag lager noteerden, zal Wall Street terugkijken op een sterke augustusmaand, waarin alle Amerikaanse indices winst boekten, ondanks de coronacrisis.

De S&P 500 en Nasdaq hebben de beste augustusmaand achter de rug sinds 1984, waarbij een groot deel van de winst viel toe te schrijven aan de groeiende hoop op een vaccin en op behandelingen tegen het coronavirus.

"In de komende acht weken zullen we ongetwijfeld meer aankondigingen krijgen over een vaccin. Als deze allemaal positief zijn, dan zal dat allesbepalend zijn [voor de beurzen]", aldus strateeg Quincy Krosby van Prudential Financial.

Naast het optimisme over een mogelijk vaccin tegen het coronavirus, liet een topman van toezichthouder FDA weten dat de VS een versnelde goedkeuring aan een drietal vaccins kan geven. In een interview in de Financial Times benadrukte commissaris Stephen Hahn dat er een veilige manier is om nog voor de laatste onderzoeken groen licht te geven voor de middelen.

Desondanks maken beleggers zich op voor wat traditioneel een zwakke maand september is. De verliezen kunnen extra oplopen als het aantal coronabesmettingen toch weer verder stijgt in de herfst en winter. Bovendien zullen de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor veel onzekerheid zorgen.  

Vooralsnog blijven beleggers anticiperen op een aanhoudend ruim monetair en fiscaal beleid. Dat het monetaire beleid verruimend blijft werd vorige week extra benadrukt in de nieuwe beleidsstrategie van de Federal Reserve. Voorzitter Jerome Powell kondigde donderdag tijdens de jaarlijkse Jackson Hole-bijeenkomst aan dat de Amerikaanse centrale bank zijn beleid van preventief verhogen van de rente om de inflatie tegen te gaan opgeeft.

"Ze [de centrale bank] hebben bevestigd dat de rente voor langere tijd en voor zover het oog reikt lager blijft", zei analist Richard Dunbar van Aberdeen Standard Investments. "Naast de bevestiging van goedkoop geld en goedkope discontotarieven, hebben we net een cijferseizoen achter de rug dat een stuk beter was dan werd gevreesd", voegde hij toe.

Goldman Sachs verwacht dat het nieuwe beleid van de Fed om een gemiddelde inflatie van 2 procent na te streven de aanhoudende depreciatie van de dollar zal versterken. De inflatie bedroeg het afgelopen decennium gemiddeld slechts 1,5 procent en de hoge werkloosheid zou de prijsdruk op korte termijn relatief laag moeten houden", zei de Amerikaanse bank. "Daarom, tenzij de economie veel sneller herstelt dan verwacht, verplicht de Fed zich met dit nieuwe beleid effectief tot een zeer lange periode van beleidsrente van bijna nul", zei Goldman Sachs.

De euro/dollar noteerde op 1,1942. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1897 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1903 op de borden.

De olieprijs wist maandag eerdere winsten niet vast te houden en sloot uiteindelijk lager na productiecijfers. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 0,8 procent, ofwel 0,36 dollar, goedkoper. De olieprijs zakte weg nadat het Energy Information Administration bekendmaakte dat de Amerikaanse olieproductie in juni met 4,2 procent is gestegen ten opzichte van mei. De winsten van enkele tienden van een procent verdampten en de olieprijs zakte uiteindelijk weg tot 42,61 dollar.

Bedrijfsnieuws

Apple en Tesla konden maandag rekenen op de aandacht van beleggers. De aandelen van de twee bedrijven worden vanaf vandaag op hun nieuwe koers verhandeld, na eerder aangekondigde aandelensplitsingen. Apple kondigde een 4 voor 1 aandelensplitsing aan om het aandeel toegankelijker te maken. Elk bestaand aandeel Tesla wordt gesplitst in 5 nieuwe aandelen. Tesla steeg 12,6 procent, Apple met 4,4 procent.

Berkshire Hathaway maakte een pas op de plaats, nadat het investeringsvehikel van superbelegger Warren Buffett meldde belangen te hebben genomen van iets meer dan 5 procent in vijf grote Japanse investeringsmaatschappijen, die groot in energie hebben belegd.

De overnamegesprekken over de verkoop van de Amerikaanse activiteiten van de app TikTok zouden mogelijk verder kunnen worden bemoeilijkt, nadat Beijing nieuwe beperkingen aankondigde op de export van kunstmatige intelligentietechnologieën. Vrijdag werd bekend dat WalMart en Microsoft hun krachten hebben gebundeld in de overnamestrijd rond de app. Twitter bracht eerder al een informeel bod uit. Een tweede consortium onder leiding van Oracle is ook nog in de running.

PayPal sloot 0,2 procent lager, nadat de online betalingsdienst een rentevrije betalingsoptie introduceerde waarmee Amerikaanse gebruikers aankopen in vier betalingstermijnen kunnen voldoen.

Zoom komt maandag nabeurs met zijn resultaten over het tweede kwartaal. Het aandeel koerste voorafgaand aan de publicatie 8,6 procent hoger.

S&P 500 index                   3.500,31 (-0,2%)
Dow Jones index            28.430,05 (-0,8%)
Nasdaq Composite           11.775,46 (+0,7%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld, maar de bewegingen bleven beperkt.

De inkopers in de Chinese industrie wonnen in augustus aan vertrouwen, terwijl de inkoopmanagersindex voor de Japanse industrie op een minder sterke krimp wees.

Nikkei 225                     23.124,24 (-0,1%)
Shanghai Composite      3.397,17 (+0,0%)
Hang Seng                    25.171,55 (-0,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1986. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1942.

USD/JPY Yen   105,75
EUR/USD Euro  1,1986
EUR/JPY Yen   126,73

MACRO-AGENDA:

00:30 Werkloosheid - Juli (Jap)
00:30 Inkoopmanagersindex industrie - Augustus def. (Jap)
03:45 Inkoopmanagersindex industrie Caixin - Augustus def. (Chi)
06:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)
09:00 Inkoopmanagersindex industrie - Augustus (NL)
09:15 Inkoopmanagersindex industrie - Augustus (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex industrie - Augustus (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex industrie - Augustus def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex industrie - Augustus def. (Dld)
09:55 Werkloosheid - Augustus (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex industrie - Augustus def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex industrie - Augustus def. (VK)
11:00 Inflatie - Augustus vlpg. (eur)
11:00 Werkloosheid - Juli (eur)
15:45 Inkoopmanagersindex industrie Markit - Augustus def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM - Augustus (VS)
16:00 Bouwuitgaven - Juli (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

17:45 Care Property - Cijfers tweede kwartaal (Bel)

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Deutsche Börse AG

Vandaag in het nieuws

 1. Sucraf doet voorstel tot statutenwijziging

  19:51, ABMfn
 2. Wall Street koerst lager

  19:45, ABMfn
 3. Europese beurzen lager het weekend in

  18:33, ABMfn
 4. Damrak lager richting weekend

  17:54, ABMfn
IEX25-24h 650,97 -4,45 -0,68%
AEX 651,73 -4,93 -0,75%
US30^ 30.855,25 -167,15 -0,54%
Nasd100^ 12.818,93 -89,06 -0,69%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 15-01
  Belgie
  Handelsbalans België-Nov 2020
 2. 18-01
  Verenigde Staten
  New York Stock Exchange gesloten
 3. 19-01
  Duitsland
  Consumptieprijsindex Duitsland - Dec 2020
 4. 19-01
  Duitsland
  Economisch Sentiment
 5. 20-01
  Verenigd Koninkrijk
  Consumptieprijsindex Verenigd Koninkrijk - Dec 2020
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl