U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Update: Afgesproken loonsverhoging KLM uitgesteld

(ABM FN-Dow Jones) KLM heeft een geplande loonsverhoging die vanaf augustus 2020 zou ingaan, eenzijdig uitgesteld. Dit maakte de luchtvaartmaatschappij donderdag bekend.

In 2019 werd een loonsverhoging van 2,5 procent afgesproken voor al het personeel per augustus 2020.

De luchtvaartmaatschappij drong er bij vakbonden eerder al op aan om de loonsverhoging uit te stellen en onderdeel te laten zijn van de gesprekken over het totale pakket van reductie van de arbeidsvoorwaarden, dat eind oktober afgerond zou zijn. Aangezien de vakbonden daar niet onvoorwaardelijk mee instemden, zei KLM niet anders te kunnen dan eenzijdig te besluiten de loonsverhoging uit te stellen.

KLM wijst erop dat de situatie sinds de afspraken vorig jaar gemaakt werden inmiddels totaal anders is.

Sinds de uitbraak van het coronavirus verlies KLM 10 miljoen euro per dag, ontvangt het bedrijf honderden miljoenen aan loonsubsidie en moet KLM maatregelen nemen om de kosten te verlagen, zo redeneert het bedrijf.

"Daarnaast heeft KLM het leningenpakket dat met steun van de Nederlandse overheid is verkregen hard nodig. In deze context kan KLM het zich nu niet veroorloven om in augustus de salarisverhoging door te voeren", aldus KLM. "Maatschappelijk niet, financieel niet, en ook niet vanwege de lopende gesprekken over invulling van de overheidsvoorwaarden bij de leningen."

"Zoals de zaken nu gaan is de beslissing van KLM niet onverwacht en zelfs enigszins eerlijk tegenover de belastingbetaler die via de overheid nu zoveel geld steekt in de vliegmaatschappij", reageerde bestuurder Michiel Wallaard van CNV Vakmensen op het besluit van KLM.

Wallaard stelde er echter wel voorwaarden aan. "Deze pauze in de loonsverhoging kan ook echt alleen maar een pauze zijn. Het blijft geld dat als tegoed uitstaat voor alle medewerkers. En daarmee bedoel ik ook de mensen die in de komende periode KLM gaan of moeten verlaten. Alle financiële verrekeningen met hen zullen gaan langs de route waarbij de in 2019 afgesproken loonsverhoging als inclusief geldt", zei hij.

De FNV zei zeer ontstemd te zijn en zei een kort geding te overwegen als KLM de loonsverhoging niet uitbetaalt. "De KLM schort eenzijdig een afspraak op die wij met hen hebben gemaakt. Dit kun je echt niet maken", zei Jan van den Brink, bestuurder van FNV Luchtvaart.

Update: om reacties vakbonden toe te voegen.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: KLM
IEX25-24h 554,89 -0,68 -0,12%
AEX 554,34 +0,14 +0,03%
US30^ 28.335,56 0,00 0,00%
Nasd100^ 11.691,83 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Ontdek de beursproducten van Société Générale

Met dagelijks nieuwe uitgiftes, scherpe spreads en een uitstekende service zijn wij uw partner op de beurs.

Lees meer

Actueel nieuws

Agenda

 1. 26-10
  TINC Comm. VA
  notering ex-dividend
 2. 26-10
  Duitsland
  Ondernemersvertrouwen Duitsland - Oct 2020
 3. 26-10
  Verenigde Staten
  Vastgoed Verenigde Staten - New Home Sales - Sep 2020
 4. 27-10
  Aedifica S.A.
  Algemene Aandeelhoudersvergadering
 5. 27-10
  VastNed Retail N.V.
  Resultaten 3e kwartaal 2020
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl