U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Wall Street positief in de startblokken

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen dinsdag af een hogere opening, op signalen dat het coronavirus zich minder snel verspreidt in Amerika en de kans op een nieuwe ronde stimulering in de VS.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor de openingsbel tot 0,6 procent in het groen, en de Dow Jones koerst af op een openingswinst van ruim 1 procent, maar technologieindex Nasdaq zakte kort voor de opening in het rood.

De handel belooft relatief rustig te worden. Gemiddeld werden er in augustus zo'n 20 procent minder aandelen per dag verhandeld op de New York Stock Exchange dan normaal voor deze tijd van het jaar, volgens Dow Jones Market Data. Ook de volatiliteitsindex van Cboe staat op het laagste niveau sinds eind februari.

Het sentiment kreeg een impuls van signalen dat president Trump en Democraten open staan voor nieuwe gesprekken over een breed economisch steunpakket vanwege de coronacrisis. Een eenzijdig decreet van president Donald Trump om noodsteun voor werklozen te verlengen lijkt een wassen neus. De 400 dollar per week die Trump belooft wordt alleen uitgekeerd als de individuele Amerikaanse staten 100 dollar bijdragen en die zijn niet akkoord met het programma.

Als er geen deal komt, zal de markt snel corrigeren, verwacht Nicholas Brooks van Intermediate Capital Group. Toch verwachten de meeste marktkenners op korte termijn witte rook in Washington.

Ook gunstig voor onverbeterlijke optimisten op de beurs was het bericht dat Rusland een vaccin tegen het virus heeft goedgekeurd. Een dochter van president Vladimir Poetin zou het middel al met goed gevolg persoonlijk hebben getest.

Maandag was de tweede dag op rij dat er in de VS minder dan 50.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus werden gemeld. Het totale aantal besmettingen staat op 5,1 miljoen, meldde John Hopkins University. In sommige delen van Europa lijkt het virus juist weer op te laaien, op plaatsen waar het onder controle leek. "De tegenstrijdige berichten zijn moeilijk te verteren door de markten", zei Hugh Gimber van JPMorgan Asset Management.

Het vertrouwen bij Amerikaanse MKB-bedrijven is in juli sterker dan verwacht gedaald. "De zomer is uitdagend voor kleine bedrijven", zei econoom Bill Dunkelberg.

De Amerikaanse producentenprijzen stegen in juli sterker dan verwacht, met 0,6 procent in plaats van 0,3 procent.

De olieprijs steeg. Een september-future West Texas Intermediate steeg 1,4 procent tot 42,53 dollar, terwijl een oktober-future Brent 1,1 procent duurder werd op 45,47 dollar.  

Er worden deze week niet alleen cijfers gepubliceerd over de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden, maar ook rapporten van de EIA, OPEC en IEA. "De markten zullen goed kijken wat de verwachtingen zijn voor de vraag en wat dat betekent voor de oliebalans de komende maanden", aldus Warren Patterson van ING.

De euro/dollar noteerde op 1,1794. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er 1,1741 op de borden.
 
De euro is meer dan 10 procent gestegen sinds de dip tegenover de dollar in maart. Een neerwaartse correctie voor de euro lijkt in de maak, volgens analist Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank.

Bedrijfsnieuws
 
Een rechter in Californië heeft maandag geoordeeld dat Uber Technologies en Lyft hun chauffeurs per direct als werknemers moeten beschouwen, op basis van een nieuwe wet in de Amerikaanse staat. Het rechterlijk bevel is een directe bedreiging voor het bedrijfsmodel van de taxi-app-reuzen en andere bedrijven in de zogeheten 'gig economy'. Uber en Lyft lijken lager te openen.

Voedingsdistributeur Sysco boekte een verlies van 0,29 dollar per aandeel, wat conform verwachting was, terwijl de omzet door de coronacrisis met 43 procent daalde. Het aandeel stond voorbeurs 2,5 procent lager.

International Flavors and Fragrances daalde ruim 3 procent voorbeurs, na een afname van de operationele winst met 40 procent. Toch ging het kwartaaldividend van de geur- en smaakstoffenfabrikant omhoog.

Cruisemaatschappijen en luchtvaartmaatschappijen lijken juist fors hoger te gaan openen. Ook banken staan op winst.

Inmiddels hebben 91 procent van de S&P500-bedrijven gerapporteerd en 82 procent daarvan was boven verwachting, volgens FactSet. 

Slotstanden

Wall Street sloot maandag per saldo hoger. De brede S&P 500 index steeg 0,3 procent tot 3.360,49 punten, de Dow Jones index won 1,3 procent op 27.791,65 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent lager op 10.968,36 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News
IEX25-24h 610,71 +5,91 +0,98%
AEX 611,41 +5,39 +0,89%
US30^ 29.825,20 0,00 0,00%
Nasd100^ 12.450,05 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Ontdek de beursproducten van Société Générale

Met dagelijks nieuwe uitgiftes, scherpe spreads en een uitstekende service zijn wij uw partner op de beurs.

Lees meer

Actueel nieuws

Agenda

 1. 02-12
  Nederland
  Rente en wisselkoersen - Nov 2020
 2. 02-12
  Nederland
  Rentetermijnstructuur - Nov 2020
 3. 02-12
  Belgie
  Werkloosheid België - Oct 2020
 4. 02-12
  Home Invest Belgium SICAFI
  notering ex-dividend
 5. 02-12
  Verenigde Staten
  Werkgelegenheid Verenigde Staten - ADP Report Nov 2020
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl