U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Europese beurzen flink hoger de dag uit

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag positief aan de handelsweek begonnen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 2,2 procent tot 364,05 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 2,7 procent op 12.646,98 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,9 procent op 4.875,93 punten. De Britse FTSE 100 sloot 2,3 hoger op 6.032,85 punten.

"De Europese beurzen zijn flink hoger gesloten, ondanks dat er weinig aanleiding was om in de feeststemming te geraken", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Madden wees erop dat Amerikaanse beleidsmakers nog steeds geen compromis hebben bereikt over een steunpakket van 1 biljoen dollar. "De Republikeinen en Democraten discussiëren nog over de details, maar beleggers zijn er overduidelijk van overtuigd dat er uiteindelijk een akkoord komt", aldus Madden.  

Volgens de marktvorser zijn alle beleidsmakers het met elkaar eens dat er een cash-injectie nodig is, maar op dit moment zijn ze er nog niet uit op welke manier dit moet gebeuren."

Tegelijk blijft de coronacrisis op de achtergrond een grote rol spelen. Zuid-Afrika en Mexico zagen een flinke stijging van het aantal nieuwe besmettingen. Bovendien zijn er geruchten dat Duitsland met nieuwe maatregelen komt om een tweede besmettingsgolf te voorkomen, zo merkte Madden op. Ook in de Australische staat Victoria is de noodtoestand afgekondigd. "Er zijn zorgen dat in andere delen van de wereld dergelijke strenge restricties worden ingevoerd."

Tot slot wees de analist op de relatie tussen China en de Verenigde Staten, die onder druk blijft staan. Er zijn volgens Madden geruchten dat de Amerikaanse president Donald Trump kritiek zal uiten op enkele tech-bedrijven die worden gesteund door de Chinese overheid.

De Europese aandelenmarkten startten de eerste dag van de nieuwe maand nog licht lager, nadat uit de resultaten van bankreuzen als HSBC en Société Générale bleek hoe hard de financiële sector is getroffen door de coronapandemie. Positieve macrocijers deden het tij keren.

De activiteit in de industrie van de eurozone is in juli weer gegroeid. De inkoopmanagersindex steeg van 47,4 in juni naar 51,8 afgelopen maand. De meeste landen lieten afgelopen maand weer groei zien. Uitzonderingen waren Nederland en Griekenland. Spanje presteerde in juli het sterkst. Deze index steeg van 49,0 in juni naar 53,5 in juli. Ook in het Verenigd Koninkrijk trok de groei verder aan.

“De Europese fabrieken rapporteerden een erg positieve start van het derde kwartaal”, aldus econoom Chris Williamson van Markit. De productie groeide zelfs in het hoogste tempo in meer dan twee jaar tijd, aldus de econoom. Maar, zo benadrukte Williamson, de arbeidscijfers blijven een punt van zorg.

Ook uit China en de VS kwamen bemoedigende cijfers.

De euro/dollar noteerde op 1,1741. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1781 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1774 de borden.

Olie noteerde maandag tot 1,2 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Société Générale verloor 0,7 procent. De bank boekte in het tweede kwartaal een verlies van 1,3 miljard euro en deed een forse afschrijving met het oog op toekomstige kredietverliezen.

HSBC sloot 2,9 procent lager, nadat de bank een 77 procent lagere nettowinst rapporteerde over de eerste zes maanden van 2020.

Siemens Healthineers daalde 9,0 procent. Het concern wil Varian Medical Systems voor 16,4 miljard dollar overnemen, zo meldde het zondag. Tegelijk met deze aankondiging publiceerde Siemens Healthineers ook de kwartaalcijfers. Afgelopen kwartaal daalde de vergelijkbare omzet met bijna 7 procent, volgens het bedrijf door de corona-uitbraak. De aangepaste EBIT-marge daalde met 1,2 procentpunt naar 13,9 procent. Maar CEO Bernd Montag verwacht dat in het lopende kwartaal een duidelijke verbetering zal optreden. De Belgische concurrent Ion Beam Application steeg 4,1 procent nu beleggers meer oog krijgen voor een potentiële overname van de groep.

De Nederlandse pakketbezorger PostNL steeg 11,6 procent, na het openen van de boeken. Analisten vonden de cijfers dan ook beter dan verwacht en KBC Securities plakte een koopaanbeveling op het aandeel.

Bierbrouwer Heineken verloor 2,0 procent na publicatie van de halfjaarcijfers. Die resultaten waren stevig aangetast door de coronacrisis, maar dat kwam niet als een verrassing door een winstwaarschuwing vorige maand.

Morphosys steeg 7,9 procent, nadat het biotechbedrijf versnelde goedkeuring kreeg van de Amerikaanse Food and Drug Administration voor een lymfoomgeneesmiddel.

Sanofi en GSK voeren vergevorderde gesprekken met de Europese Unie over de levering van 300 miljoen doses van een coronavaccin. Sanofi won 1,9 procent en GSK 3,6 procent.

Tussenstand Wall Street

Tijdens het sluiten van de Europese beurzen koersten de Amerikaanse aandelenmarkten tot circa een procent hoger.  

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Deutsche Börse AG
AEX 545,68 +4,90 +0,91%
AMX 792,48 -5,47 -0,69%
US30^ 26.809,83 0,00 0,00%
Nasd100^ 10.860,59 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Ontdek de beursproducten van Société Générale

Met dagelijks nieuwe uitgiftes, scherpe spreads en een uitstekende service zijn wij uw partner op de beurs. Anticipeer op een stijgende, dalende of stabiele markt met een ruim aanbod producten: Turbo’s, Factors, Warrants en allerlei certificaten

Lees meer

Actueel nieuws

Agenda

 1. 24-09
  Viohalco S.A.
  Halfjaarresultaten 2020
 2. 24-09
  Belgie
  Consumentenvertrouwen België - Sep 2020
 3. 24-09
  Belgie
  Ondernemersvertrouwen België - Sep 2020
 4. 24-09
  Mithra Pharmaceuticals S.A.
  Halfjaarresultaten 2020
 5. 24-09
  Miko NV
  Halfjaarresultaten 2020
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl