U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Damrak begint nieuwe week positief

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe week positief begonnen. Op een slotstand van 578,85 punten sloot de AEX 1,5 procent hoger.

Maandag was het een rustige dag met weinig nieuws. Later in de week belooft het een stuk drukker te worden.

"Voor beleggers is het voorlopig nog geen komkommertijd. De tweedekwartaalcijfers van bedrijven eisen de komende weken hun aandacht op", aldus hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen. "Daarnaast is er het aanhoudende nieuws over het aantal coronabesmettingen. En vrijdag en zaterdag komen Europese regeringsleiders bij elkaar om tot een definitief herstelfonds voor de Europese economie te komen."

Wereldwijd zijn er nu bijna 13 miljoen Covid-19 besmettingen waarvan ruim 3,3 miljoen in de VS. Macro-economische data en bedrijfscijfers moeten de komende tijd een beeld schetsen over de impact van het opgelaaide virus.

Aben rekent op een "geleidelijke verbetering van de Amerikaanse economie" maar dan moet de coronagolf niet leiden tot lockdowns van grote gebieden. "De pandemieschrik heerst nog steeds", aldus de marktkenner.

In de VS trappen vanaf dinsdag de financials het kwartaalcijferseizoen echt af. Later in de week komt ook Netflix.

Analisten van JPMorgan Cazenove voorspellen voor bedrijven met een notering in de S&P 500 gemiddeld bijna een halvering van de winst. De vergelijking voor de tweede helft van 2020 wordt een stuk moeilijker, volgens de analisten, gezien de onzekerheid over Covid-19 en de internationale handel.

Woensdag barst het kwartaalcijferseizoen in Europa los, met cijfers van onder andere ASML.

Er waren maandag geen belangrijke items op de macro-economische agenda. Dinsdag volgen onder meer Chinese exportcijfers en de Duitse ZEW index. Woensdag staat het Beige Book van de Federal Reserve gepland en donderdag volgen het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de wekelijkse werkloosheidsdata uit de Verenigde Staten. Ook Chinese groeicijfers die op donderdag verschijnen, kunnen vermoedelijk op veel aandacht rekenen.

Betreffende het rentebesluit van de ECB verwacht Aben geen spektakel. "Het obligatie-opkoopprogramma PEPP is in juni opgekrikt en het is nu eerst afwachten wat dat oplevert. Bovendien lijkt de Europese economie geleidelijk aan te ontwaken uit de lockdown en de patiënt behoeft even geen extra geldinfuus. De politiek is nu aan zet."

De olieprijs schommelde tussen winst en verlies. Volgens The Wall Street Journal is OPEC+ van plan om de productieafspraken vanaf augustus af te schalen. De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1363.  

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter waren er nauwelijks dalers. Koploper was ArcelorMittal, met een winst van 4,9 procent.
 
AkzoNobel volgde met een koerswinst van 4,5 procent, na het onverwacht vrijgeven van beter dan verwachte voorlopige kwartaalcijfers. Hoewel de cijfers zoals verwacht een forse omzetdaling op jaarbasis lieten zien, viel de daling van het operationeel resultaat mee. Bovendien toonden de cijfers in de loop van het tweede kwartaal verbetering.

NN Group was een van de weinige dalers, nadat bleek dat de solvabiliteit van deze verzekeringsgroep relatief hard daalt door de inclusie van de bankactiviteiten volgens nieuwe regelgeving. Het aandeel verloor 0,1 procent. RELX bungelde onderaan in de AEX met een verlies van 0,7 procent.

Aegon, dat relatief een minder grote bank heeft, steeg 1,4 procent, en ASR Nederland, dat zijn bankactiviteiten heeft afgestoten, sloot 0,7 procent hoger.

Roestvrij staalconcern Aperam won 5,0 procent in de AMX maar OCI ging nipt aan kop met een stijging van 5,5 procent voor het aandeel.

Air France-KLM steeg 1,8 procent. De Europese Commissie heeft de staatssteun voor KLM goedgekeurd. Credit Suisse verlaagde het koersdoel maar stelde het verwachte kwartaalverlies neerwaarts bij, op basis van meevallende prijzen voor luchtvrachtvervoer.

Vastgoedfonds NSI daalde na een cijferrapportage een bescheiden 0,3 procent en was daarmee hekkensluiter in de Midcap. De eerder ingetrokken outlook voor 2020 werd opnieuw afgegeven, hoewel het directe resultaat 6 procent daalde.
 
Onder de kleinere aandelen won NIBC 4,1 procent op 7,33 euro. De bank is akkoord gegaan met een verlaging van het overnamebod van Blackstone van 9,32 euro tot 7,00 euro per aandeel. Aandeelhouders krijgen ook nog een dividend van 0,35 euro.

Metallurgisch specialist AMG steeg zelfs 6,7 procent. Vastned droeg de spreekwoordelijke rode lantaarn met een verlies van 0,9 procent.

ForFarmers won 2,4 procent na een advies- en koersdoelverhoging door KBC Securities. De analisten van KBC denken dat de markt de solide uitgangspositie van het bedrijf op de Europese markt voor veevoer onderschat.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, noteerden de indexen op Wall Street overtuigend in het groen.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext
IEX25-24h 607,43 0,00 0,00%
AEX 607,39 0,00 0,00%
US30^ 29.841,23 0,00 0,00%
Nasd100^ 12.166,67 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Ontdek de beursproducten van Société Générale

Met dagelijks nieuwe uitgiftes, scherpe spreads en een uitstekende service zijn wij uw partner op de beurs.

Lees meer

Actueel nieuws

Agenda

 1. 27-11
  Belgie
  Consumptieprijsindex België - Nov 2020
 2. 27-11
  Belgie
  Inflatie België - Nov 2020
 3. 27-11
  Ascencio S.C.A. SICAFI
  Jaarresultaat 2020
 4. 27-11
  Japan
  Detailhandel Japan - Oct 2020
 5. 27-11
  Nederland
  Ondernemersvertrouwen Nederland - Nov 2020
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl