U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

AEX start handelsdag vermoedelijk licht lager

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting met verlies van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een daling van 0,4 procent. 

Woensdag leverde de AEX al 0,8 procent in en eindigde op 567,38 punten.

Europese beleggers lieten zich donderdag afschrikken door de snelle stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen in met name Amerika, waardoor onzekerheid over het economische herstel de overhand kreeg.

In Amerika ging donderdagmiddag dan ook veel aandacht uit naar de wekelijkse steunaanvragen, omdat die een goede indicatie zijn voor het herstel van de economie en de arbeidsmarkt. 

Het aantal Amerikanen dat afgelopen week een nieuwe aanvraag indiende voor een werkloosheidsuitkering daalde tot 1,31 miljoen, van 1,41 miljoen een week eerder. Het cijfer is in absolute zin hoog, maar wel beter dan verwacht: economen rekenden vooraf op bijna 1,39 miljoen nieuwe aanvragen.  

Het wekelijkse cijfer, dat als belangrijke indicator wordt gezien van de economische impact van de coronacrisis in de VS, schoot naar ongekende hoogte in april en stagneerde de afgelopen weken op circa 1,5 miljoen, wat de vrees oproept dat het herstel van de Amerikaanse economie aan het stagneren is.

"Het cijfer blijft erg hoog", merkten analisten van UniCredit op. "De herinvoering van beperkingen in verschillende Amerikaanse staten met stijgende aantallen van nieuwe coronagevallen zou al een effect kunnen hebben”, zo vrezen de analisten.

Wall Street tussen hoop en vrees

Op Wall Street stonden donderdag met name aandelen onder druk die kunnen profiteren van een rap economisch herstel. Zo moesten onder meer aandelen in de luchtvaartsector en de reisbranche flink inleveren. Ook financiële waarden stonden onder druk.

“De weg voorwaarts voor de economie zal waarschijnlijk afhangen van de economische schade die de komende maanden wordt opgelopen en de mate waarin consumenten zorgen over het coronavirus van zich af kunnen schudden”, stelde beleggingsstrateeg Bruce Bittles van Baird. 

“De wekelijkse steunaanvragen en het hoge aantal kleine bedrijven dat de deuren moet sluiten, zijn ontnuchterende aanwijzingen dat er nog de nodige economische uitdagingen voor ons liggen”, voegde Bittles toe. 

Beleggers in New York zochten donderdag wederom hun heil in grote technologie ondernemingen, omdat die relatief weinig worden geraakt door de pandemie, of zelfs profiteren, onder meer omdat werknemers veel vanuit huis werken en daarvoor extra apparatuur en it-ondersteuning nodig hebben. 

Met name de techgiganten Apple, Microsoft en Amazon hebben zich losgezongen van de rest van de markt. Alledrie de bedrijven hebben nu een beurswaarde van meer dan 1.500 miljard dollar. Apple was in 2018 nog het eerste bedrijf in de wereld dat de kaap van een beurswaarde van 1.000 miljard dollar wist te slechten. 

Terwijl de Dow Jones index donderdag de handelsdag afsloot met een verlies van 1,4 procent, wist techbeurs Nasdaq met een winst van 0,5 procent juist op zijn hoogste stand ooit te sluiten. De index staat in het huidige rampjaar nu op een winst van 17,6 procent.

Azië en olie 

De Aziatische beurzen volgden vanochtend het Amerikaanse voetspoor en noteerden eensgezind lager. De Shanghai Composite verloor 1 procent en sloot daarmee een reeks van 8 winstdagen af, terwijl Hong Kong ruim een procent prijs geeft. De andere hoofdindices weten de verliezen te beperken. 

De futures op een vat West Texas Intermediate daalden donderdag op de New York Mercantile Exchange met 3,1 procent naar 39,62 dollar. Ook op de oliemarkten blijven beleggers bezorgd over de stijging van het aantal coronagevallen wereldwijd, en specifiek in de Verenigde Staten.

Daarbij rapporteerde het Amerikaanse energieministerie woensdag een stijging van de wekelijkse olievoorraden met 5,7 miljoen vaten waar een daling met 3,7 miljoen vaten was voorspeld. Bij de belangrijke oliehub in Cushing in Oklahoma was sprake van een toename met 2,2 miljoen vaten.

In de Aziatische handel vanochtend daalde de Amerikaanse olie-future met 1 procent verder. 

De macro-economische agenda is vandaag erg karig gevuld. Beleggers kijken wel al vooruit naar volgende week, wanneer het cijferseizoen van start gaat. In Amerika rapporteren dan onder meer bijna alle grote financiële waarden hun kwartaalrapportages. 

Bedrijfsnieuws

ING is van plan nog eens een kwart van de Nederlandse kantoren sluiten. Dit stelde topman Ruud van Dusschoten van ING Nederland vrijdag tegenover De Telegraaf.  

VEON herfinancierde via zijn dochteronderneming VEON Holdings bv een bestaande leenovereenkomst van 30 miljard Russische roebel met VTB Bank.

Morgan Stanley verhoogde het koersdoel voor ASML van 275,00 naar 380,00 euro met een onveranderd Overwogen advies.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 verloor donderdag 0,6 procent tot 3.152,05 punten in de min en de Dow Jones index leverde 1,4 procent in op een slot van 25.706,09 punten. De Nasdaq steeg 0,5 procent tot 10.547,75 punten, een nieuw record.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News

Vandaag in het nieuws

 1. Miljardenschikking Daimler in de VS

  21:09, ABMfn
 2. Olieprijs lager gesloten

  20:46, ABMfn
 3. Wall Street richting lager slot

  20:31, ABMfn
 4. Europese beurzen lager gesloten

  18:33, ABMfn
AEX 569,95 -5,11 -0,89%
AMX 813,13 -2,08 -0,26%
US30^ 27.900,83 -75,45 -0,27%
Nasd100^ 11.175,25 +21,58 +0,19%

Stijgers en dalers

Ontdek de beursproducten van Société Générale

Met dagelijks nieuwe uitgiftes, scherpe spreads en een uitstekende service zijn wij uw partner op de beurs. Anticipeer op een stijgende, dalende of stabiele markt met een ruim aanbod producten: Turbo’s, Factors, Warrants en allerlei certificaten

Lees meer

Actueel nieuws

Agenda

 1. 13-08
  ForFarmers N.V.
  Halfjaarresultaten 2020
 2. 13-08
  NIBC HOLDING N.V.
  Halfjaarresultaten 2020
 3. 13-08
  SIPEF NV
  Halfjaarresultaten 2020
 4. 13-08
  Refresco Group N.V.
  Resultaten 2e kwartaal 2020
 5. 13-08
  Royal Dutch Shell PLC
  notering ex-dividend
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl