U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Damrak sluit met winst

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag hoger gesloten, geholpen door Amerikaanse banencijfers en de hoop op een vaccin tegen het coronavirus, maar bouwer BAM maakte een flinke koersval na weer een winstwaarschuwing.

De AEX sloot 1,4 procent hoger op 570,75 punten. De Midkap index won 1,2 procent en de Smallcap-index eindigde 1,0 procent hoger.

Banken, verzekeraars en staalconcern ArcelorMittal droegen het meest bij aan de winst, maar ook technologie-namen zoals ASML en Adyen wonnen terrein.

De Europese beurzen vonden de weg omhoog na hoopgevende berichten over een vaccin tegen het coronavirus.  

Misschien lopen beleggers op de feiten vooruit, maar dit soort berichten geeft beleggers en ook consumenten hoop dat er in elk geval een einde aan de coronacrisis zal komen, zei vermogensbeheerder Fred van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor.  "Dat was een paar maanden geleden nog anders, toen dacht men nog dat het altijd zo zou blijven. Dat is echt gekanteld."
 
Beleggers richtten zich in de namiddag op Amerikaanse banencijfers, die niet tegenvielen. Het banenrapport voor juni liet een toename zien van 4,8 miljoen banen, waar economen vooraf rekenden op ruim 3 miljoen.

De meer recente wekelijkse steunaanvragen lieten zoals verwacht een verdere daling zien van het aantal nieuwe aanvragen van een werkloosheidsuitkering, maar het aantal bleef zeer hoog. Bovendien steeg het aantal verlengde steunaanvragen na weken van dalingen.

Volgens Van Deijck betekent de toename van het aantal banen in juni dat de piek van de werkloosheid in de VS achter ons ligt, in elk geval voorlopig. Marktanalist Philip Marey van Rabobank noemde het banenrapport sterk, maar waarschuwde ook: "Het lijkt er op dat de economie te vroeg van het slot is gegaan, gezien de grote hoeveelheid [nieuwe] besmettingen".  

Andere cijfers wezen op een stijgend Amerikaanse handelstekort, een minder sterk afname van bedrijvigheid in de regio New York in juni, en stijgende fabrieksorders in mei.
 
Het muntpaar euro/dollar liep eerder op de dag nog op maar leverde de winst in de namiddag in en stond rond het sluiten van het Damrak op 1,1229. De olieprijzen stegen met een krappe procent.

Stijgers en dalers

Onder de 25 hoofdaandelen waren er 21 stijgers.

ArcelorMittal was spekkoper met 5,5 procent winst. UBS verlaagde het koersdoel voor de staalreus met een euro naar 11,00 euro, maar handhaafde het aandeel wel op de kooplijst.

Banken ING en ABN AMRO stegen ruim 4 procent. Aegon won 3,5 procent.  

De economische cijfers die wijzen op een sneller economisch herstel dan aanvankelijk werd gedacht, betekenen dat de schade van faillissementen voor banken en verzekeraars ook kan meevallen, zei Van Deijck.

Staalconcern ArcelorMittal was eerder hard afgestraft en profiteert van cijfers die wijzen op een aantrekkende industrie China, zei Van Deijck.

Adyen steeg 1,8 procent op 1.338 euro. Jefferies verhoogde het koersdoel voor het fintechbedrijf van 1.301 naar 1.495 euro bij een ongewijzigd koopadvies. "Het aandeel biedt een unieke combinatie van hoge groei en hoge marges”, aldus de zakenbank.  

Heineken won 1,2 procent. JPMorgan Cazenove haalde het aandeel van de kooplijst en verlaagde het koersdoel tot 80 euro, in aanloop naar de halfjaarcijfers. Berenberg verhoogde het koersdoel juist flink en handhaafde de koopaanbeveling.

In de Midkap was BAM Groep de gebeten hond met een koersverlies van 13,1 procent. De bouwer waarschuwde voor een groot verlies in de eerste helft van 2020 van circa 130 miljoen tot 150 miljoen euro. ING sprak van een "aanzienlijke winstwaarschuwing".

Volgens Van Deijck is het onvermijdelijk dat BAM zijn internationale activiteiten, met grote risico's en lage marges, wegdoet. Dan blijft een binnenlandse speler over die altijd moet opboksen tegen één grote opdrachtgever: de overheid. "Bij zo'n bedrijf hebben beleggers niets te zoeken."

Altice steeg met 5,4 procent.

Basic-Fit won 1,5 procent. ING verhoogde het koersdoel voor de uitbater van fitnessclubs van 28,25 naar 30,50 euro bij handhaving van het koopadvies. Nu de balans is veiliggesteld, is het risicoprofiel van Basic-Fit volgens ING gunstiger geworden. "We zijn zelfs van mening dat Basic-Fit sterker uit de crisis kan komen en marktaandeel kan veroveren", aldus ING.  

Onder de kleinere aandelen klom TomTom 3,9 procent. De navigatiespecialist maakte bekend een meerjarig contract te hebben gesloten met Ford voor de levering van zijn verkeersinformatiedienst voor de nieuwe generatie SYNC-systemen in auto’s. Hoeveel hiermee is gemoeid, meldde TomTom niet.

Van Lanschot Kempen won 2,4 procent. In navolging van BAM daalde sectorgenoot Heijmans 2,9 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag rond het Europese slot een procent in het groen. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext

Vandaag in het nieuws

 1. Futures wijzen op lagere opening Wall Street

  12:55, ABMfn
 2. Europese beurzen overwegend lager rond middaguur

  12:28, ABMfn
 3. Beursblik: Jefferies verhoogt koersdoel DSM

  11:57, ABMfn
 4. Beursblik: beursexperts blijven somber

  11:56, ABMfn
AEX 556,89 -0,84 -0,15%
AMX 774,55 -0,31 -0,04%
US30^ 26.641,16 -23,87 -0,09%
Nasd100^ 11.027,67 -22,56 -0,20%

Stijgers en dalers

Ontdek de beursproducten van Société Générale

Met dagelijks nieuwe uitgiftes, scherpe spreads en een uitstekende service zijn wij uw partner op de beurs. Anticipeer op een stijgende, dalende of stabiele markt met een ruim aanbod producten: Turbo’s, Factors, Warrants en allerlei certificaten

Lees meer

Actueel nieuws

Agenda

 1. 04-08
  Nederland
  Rentetermijnstructuur - Jul 2020
 2. 04-08
  Frankrijk
  Autoverkoop Frankrijk - Jul 2020
 3. 04-08
  Koninklijke DSM N.V.
  Halfjaarresultaten 2020
 4. 04-08
  Verenigde Staten
  Fabrieksbestellingen - Jun 2020 Factory Orders
 5. 04-08
  bpost NV/SA
  Resultaten 2e kwartaal 2020
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl