U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

ESRB wil dit jaar geen dividenden meer van financials

(ABM FN-Dow Jones) De Europese raad voor systeemrisico ESRB wil dat financiële instellingen in elk geval tot het einde van dit jaar geen dividenden meer uitkeren aan aandeelhouders en risicodragende geldschieters, of aandelen inkopen, om zo beter bestand te zijn tegen de economische schok van de coronacrisis. Dat maakte de ESRB maandag bekend.

De ESRB adviseert toezichthouders die het betreft om de financiële instellingen onder hun supervisie te adviseren om in ieder geval tot 1 januari volgend jaar geen dividend uit te keren of te beloven, geen aandelen in te kopen en geen variabele beloning beloven te betalen aan beleggers die een substantieel risico hebben genomen, zoals investeerders in Tier 1-obligaties.

Deze beperking op dividenduitkeringen over de gehele breedte van het financiële systeem, betreft banken, verzekeraars, herverzekeraars, centrale tegenpartijen en bepaalde investeringsmaatschappijen, die een cruciale rol spelen in de economie tijdens crises.

Het advies is een aanvulling op eerdere beperkingen die werden opgelegd door de Europese Centrale Bank, bankenautoriteit EBA en verzekeraarstoezichthouder EIOPA.

De ECB adviseerde banken al eerder om tot zeker 1 oktober geen uitkeringen te doen aan aandeelhouders en om ook geen beloftes voor het dividend over 2020 af te geven.

Door het schrappen van de dividenden houden banken en andere financiële instellingen tientallen miljarden euro's in kas, die kunnen worden gebruikt om mogelijke verliezen op te vangen.

De ESRB gaat verder de gevolgen monitoren van steunmaatregelen voor de economie, zoals uitstel van schuldverplichtingen, garantieregelingen en andere overheidsregelingen om de economische gevolgen van de coronacrisis te ondervangen.

Er moet beter worden gekeken naar liquiditeitsrisico's in de verzekeringsbranche, stelde de ESRB. Daartoe moet de zogeheten tweede pilaar van de kapitaaleisen voor verzekeraars in het Solvency II-raamwerk op de middellange termijn worden uitgebreid met een liquiditeitsbuffer voor kwetsbare ondernemingen.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: EC
AEX 560,84 -9,11 -1,60%
AMX 807,34 -5,79 -0,71%
US30^ 27.926,87 0,00 0,00%
Nasd100^ 11.163,06 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Ontdek de beursproducten van Société Générale

Met dagelijks nieuwe uitgiftes, scherpe spreads en een uitstekende service zijn wij uw partner op de beurs. Anticipeer op een stijgende, dalende of stabiele markt met een ruim aanbod producten: Turbo’s, Factors, Warrants en allerlei certificaten

Lees meer

Actueel nieuws

Agenda

 1. 17-08
  NV Roularta Media Group
  Halfjaarresultaten 2020
 2. 17-08
  Japan
  BNP Japan - Q2 2020 - The First Preliminary
 3. 17-08
  Japan
  Consumentenuitgave Japan - Q2 2020 - The First Preliminary
 4. 17-08
  Japan
  Overheidsuitgaven Japan - Q2 2020 - The First Preliminary
 5. 18-08
  IMCD N.V.
  Halfjaarresultaten 2020
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl