U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

AEX stevig in het zadel na gunstige macrocijfers

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft woensdag tijdens de middaghandel de weg omhoog nog duidelijker gevonden, nadat economische cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt veel minder slecht bleken dan verwacht. Op een slot van 561,30 punten, steeg de AEX uiteindelijk 2,8 procent.

Nieuws dat de Verenigde Staten geen Chinese luchtvaartmaatschappijen meer willen toelaten in de VS werd door beleggers wereldwijd genegeerd.

De werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten kromp in mei met 2,76 miljoen banen, na een banenverlies van bijna 20 miljoen banen in april. Voor de maand mei had de markt echter gerekend op een daling van de werkgelegenheid met 8,75 miljoen banen.

Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank valt het cijfer sterk mee en duidt dit erop dat het ergste achter de rug is in de Amerikaanse arbeidsmarkt.

"De daling komt overeen met hetgeen we in de steunaanvragen al terugzagen. Wat in de cijfers verder opvalt, is de afname van banenverlies in de sector vrije tijdsbestedingen", zei Marey tegen ABM Financial News. "Deze sector kreeg vanaf het begin af aan meteen de ergste pijn van alle sectoren te verwerken en het lijkt er op dat ook hier een bodem is bereikt."

Ook veel andere macrodata waren woensdag positief, waarbij met name de inkoopdata over de mondiale dienstensector opvielen. In zowel de eurozone als de VS en Japan was in mei sprake van een opleving na de zwakke maanden maart en april, hoewel de inkoopmanagersindices nog wel op krimp wezen. In China was in mei zelfs al wel weer sprake van groei.

Saoedi-Arabië en Rusland hebben een voorlopig akkoord bereikt over het verlengen van de bestaande OPEC+ afspraken met één maand. Dit meldde persbureau Reuters woensdag op basis van ingewijden. De deal wordt gesloten op voorwaarde dat landen die zich tot nog toe niet aan de deal houden, steviger in hun productie gaan snijden, zei één OPEC-gedelegeerde tegen Reuters.

Verder was het wekelijkse Amerikaanse olievoorradenrapport gemengd. De olievoorraden daalden afgelopen week, maar de benzinevoorraden en die voor stookolie liepen juist op. Rond het Amsterdamse slot werd een vat WTI iets duurder op 36,87 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1248 in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag. Over het algemeen houdt de markt meer rekening met een verhoging van het PEPP dan een renteverlaging, hoewel Rabobank dit laatste niet uitsluit.

In dat geval duikt de euro/dollar mogelijk weer onder de 1,11 dollar, aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

Stijgers en dalers

De hoofdindex werd aangevoerd door Unibail-Rodamco-Westfield, dat 14,7 procent steeg. Toch moeten beleggers voorbereid zijn op een langdurig herstel, volgens analisten van Berenberg, die er ook op wezen dat steeds als er meer winkelcentra opengaan of coronamaatregelen worden versoepeld dit positief uitpakt voor het aandeel. Met een verlies van 0,2 procent was Adyen de enige daler in de AEX.

In de Midcap ging Air France-KLM aan kop met 9,2 procent koerswinst. Ook Eurocommercial was in trek. Het aandeel steeg 8,4 procent in waarde.

Fagron moest 1,8 procent laten gaan. Verder bleven de verliezen beperkt tot rond een procent of minder.

Onder de kleine fondsen was Wereldhave een sterke stijger, met 11.9 procent. 

Brunel deed het nog iets beter. De beurswaarde van de specialistische detacheerder nam met 12,5 procent toe. De koers steeg, nadat beursgoeroe Geert Schaaij zich in een rapport voor de lezers van Beursgenoten positief uitliet over Brunel. Hij noemt het aandeel zeer goedkoop op dit moment en klaar voor een inhaalslag. Schaaij meldde zelf ook een extra positie in Brunel te hebben genomen “voor de snelle handel” op 6,14 euro per aandeel.

AMG zou volgens ING wel eens kunnen profiteren van een onderzoek naar de import van vanadium in de VS. Het aandeel steeg 8,5 procent. 

Euronext kreeg koersdoelverhogingen van ING en UBS, maar daalde toch fractioneel.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs noteerden de Amerikaanse indexen op Wall Street hoger, maar waren de plussen wel minder overtuigend dan in Europa.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext

Vandaag in het nieuws

 1. Beursblik: Credit Suisse verhoogt koersdoel Philips

  10:36, ABMfn
 2. Beursblik: UBS verhoogt koersdoel Philips

  10:30, ABMfn
 3. Omzet in uitzendsector stijgt verder - ABU

  10:20, ABMfn
 4. Beursblik: ING zet koopadvies op OCI

  10:00, ABMfn
IEX25-24h 661,27 -0,66 -0,10%
AEX 661,37 +3,13 +0,48%
US30^ 30.975,04 +1,35 +0,00%
Nasd100^ 13.447,80 -38,40 -0,28%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 26-01
  Verenigd Koninkrijk
  Werkgelegenheid Verenigd Koninkrijk - Jan 2021
 2. 27-01
  SnowWorld N.V.
  Jaarverslag 19/20
 3. 28-01
  Quest For Growth NV
  Jaarresultaat 2020
 4. 29-01
  Ascencio S.C.A. SICAFI
  Algemene Aandeelhoudersvergadering
 5. 29-01
  Warehouses De Pauw NV/SA
  Jaarresultaat 2020
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl