U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Flink hogere opening Damrak voorzien

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een flink hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden krap een uur voor de openingsgong tot 1,3 procent in het groen. Op dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter ook al 1,2 procent hoger op 546,12 punten.

Veel beleggers lijken nog steeds optimistisch over een herstel van de wereldeconomie, nu steeds meer landen de lockdown-maatregelen terugschroeven. Ook is er aanhoudende hoop op meer stimuleringsmaatregelen vanuit de overheden, wat het herstel verder zal aanjagen.
 
Volgens strateeg Kerry Craig van JP Morgan Asset Management worden de mondiale aandelenmarkten gestuwd door een verbetering in het bedrijfssentiment, de geleidelijke heropening van de wereldeconomie, afnemende zorgen over de overvloed aan olie en extra stimuleringspakketten.

Craig wijst evenwel op de risico's die op de loer liggen. "Het is lastig te zeggen welke factoren de huidige rally zullen belemmeren, maar we zien de spanningen tussen China en de Verenigde Staten oplopen, onrust in de VS en de Amerikaanse verkiezingen als grootste risico's", aldus de strateeg.

"De aandelenmarkten prijzen een soepel herstel in van de economie, hoewel het misschien te optimistisch is en een aantal potentiële risico's over het hoofd worden gezien", zo beaamde ook strateeg Anthony Chan van Union Bancaire Privée. "Die gevaren zijn naast de spanningen tussen de Verenigde Staten en China ook de mogelijkheid van nieuwe uitbraken van het coronavirus, wat zou kunnen leiden tot een hervatting van de lockdown-maatregelen", voegde hij toe.

Craig bouwt liever verder aan een gebalanceerde portefeuille dan hard afgestrafte aandelen op te pakken. De strateeg ziet nog steeds kansen in onder meer technologie- en betaalbedrijven, of in bedrijven die niet alleen de crisis zullen overleven, maar ook nog eens marktaandeel kunnen winnen.  

Wall Street zag dinsdag de winsten verder aantrekken, waarbij de positieve visie over een economisch herstel zwaarder woog dan het geweld en de protesten waar de VS mee kampen, na de gewelddadige dood van George Floyd in Minneapolis.

Toch kan de Amerikaanse economie het grootste deel van het decennium nodig hebben om volledig te herstellen van de pandemie en de daarmee samenhangende shutdown, zei een Amerikaans begrotingsagentschap. "De output zal naar verwachting pas in het vierde kwartaal van 2029 op de eerder voorspelde niveaus zijn", zei het Congressional Budget Office.

De Aziatische beurzen noteerden woensdag over de brede linie hoger. Vooral de Zuid-Koreaanse beurs trok flink aan, nadat de overheid in Zuid-Korea nog eens 35,3 biljoen won, omgerekend circa krap 26 miljard euro, vrijmaakte om de impact van de coronacrisis te beperken. Het is al de derde keer dit jaar dat de Zuid-Koreaanse regering een dergelijke aankondiging doet.

Volgens strateeg Sue Trinh van Manulife Investment Management maken de Japanse en Zuid-Koreaanse aandelenmarkten een inhaalslag, na de flinke rally in technologiebedrijven elders en na signalen dat de bodem in de halfgeleiderindustrie achter de rug is.

Volgens Trinh verwachten beleggers meer stimuleringsmaatregelen in Japan en Zuid-Korea, waarbij de zwakkere yen een monetaire verruiming door de Bank of Japan al lijkt in te prijzen. De yen koerste op het laagste niveau sinds begin april ten opzichte van de dollar. De yen wordt beschouwd als een veilige haven.

De inkoopmanagersindex voor de Japanse dienstensector is in mei gestegen, maar wijst nog wel altijd op krimp. Die voor de Chinese dienstensector steeg hard en wijst met inmiddels de hoogste stand sinds oktober 2010 weer op groei.

De juli-future voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Exchange 1,37 dollar hoger, ofwel 3,9 procent, op 36,81 dollar. Volgens persbureau Bloomberg zou OPEC+ inmiddels dicht bij een overeenkomst zijn om de huidige productiebeperkingen met 1 maand te verlengen.

De euro/dollar noteerde op 1,1202. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1166 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1174 op de borden.

Op macro-economisch vlak staan woensdag in de Verenigde Staten een zestal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse hypotheekaanvragen en het ADP-banenrapport, gevolgd door een tweetal inkoopmanagersindices voor de dienstensector, de fabrieksorder en het wekelijkse olievoorradenrapport. In Europa is de blik gericht op de inkopers in de dienstensector en de Duitse werkloosheid.

Bedrijfsnieuws

Avantium heeft een opdracht gekregen van de King Abdullah University of Science and Technology voor de levering van Flowrence-testsystemen voor een bedrag van 3 miljoen euro.

Nedap heeft in aanloop naar zijn algemene vergadering van aandeelhouders van 25 juni 2020 een extra trading update ingelast en vervroegde tevens de trading update over het derde kwartaal.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg dinsdag 0,8 procent tot 3.080,82 punten, de Dow Jones index won 1,1 procent op 25.742,65 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent hoger op 9.608,37 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext

Vandaag in het nieuws

 1. Wall Street koerst af op hogere opening

  14:54, ABMfn
 2. Beursblik: mooi verkoopmoment voor Ahold Delhaize

  14:32, ABMfn
 3. Uber neemt Postmates over

  14:19, ABMfn
 4. SMIC wil 46 miljard renminbi ophalen

  13:49, ABMfn
AEX 576,76 +8,13 +1,43%
AMX 774,50 +7,54 +0,98%
US30^ 26.260,47 +495,98 +1,93%
Nasd100^ 10.497,89 +147,21 +1,42%

Stijgers en dalers

Ontdek de beursproducten van Société Générale

Met dagelijks nieuwe uitgiftes, scherpe spreads en een uitstekende service zijn wij uw partner op de beurs. Anticipeer op een stijgende, dalende of stabiele markt met een ruim aanbod producten: Turbo’s, Factors, Warrants en allerlei certificaten

Lees meer

Actueel nieuws

Agenda

 1. 06-07
  Verenigde Staten
  Ondernemersvertrouwen Verenigde Staten - Jun 2020 Non-Manuf.
 2. 06-07
  Duitsland
  Industriële bestellingen Duitsland - May 2020
 3. 07-07
  Verenigd Koninkrijk
  Loonkosten Verenigd Koninkrijk - Q1 2020
 4. 07-07
  Frankrijk
  Betalingsbalans Frankrijk - May 2020
 5. 07-07
  Frankrijk
  Handelsbalans Frankrijk - May 2020
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl