U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Boeing onder de loep voor gebrekkige kwaliteitscontroles 737 MAX

(ABM FN-Dow Jones) Openbare aanklagers en toezichthouders onderzoeken jarenlange gebreken in de kwaliteitscontrole bij de assemblage van het toestel 737 MAX van vliegtuigbouwer Boeing. Dat schreef The Wall Street Journal dinsdag.

Door deze onderzoeken kan de vliegtuigbouwer zwaarder juridische aansprakelijk worden gesteld dan overheidsfunctionarissen en de sector eerder veronderstelden.

Volgens de Amerikaanse zakenkrant, die zich baseert op anonieme bronnen, borduren de onderzoeken voort op een eerder onderzoek naar ontwerpfouten van vluchtcontrolesystemen bij dit toestel. Nu kijken aanklagers en toezichthouders ook naar mogelijke veiligheidsproblemen door productiefouten van de 737 MAX.

Het eerdere onderzoek richtte zich vooral op uitspraken van medewerkers van Boeing, die waarschuwden voor een gebrekkig mechanisme, voordat dit twee fatale crashes veroorzaakte. Daarna werd het toestel wereldwijd aan de grond gezet, vanaf maart 2019.

Intussen onderzochten aanklagers en toezichthouders ook productieproblemen, die alarmbellen lieten afgaan over de vraag of de fabrikant wel alle verplichte regels naleeft.

Zo werden in ongeveer de helft van de MAX vliegtuigen die sinds november werden geïnspecteerd gereedschappen, textiel of andere materialen aangetroffen die arbeiders per ongeluk achterlieten in brandstoftanks of andere interne ruimtes in het vliegtuig. Zulke objecten kunnen ernstige veiligheidsproblemen opleveren.

Toezichthouder FFA zou een miljoenenboete willen opleggen vanwege de achtergelaten rommel, meldde één van de bronnen. Ook wil de organisatie intensiever gaan inspecteren als de productie van de MAX in de komende maanden weer op gang komt.

Een woordvoerder van Boeing zei dat de inspecties aanleiding gaven tot een intern onderzoek en directe corrigerende maatregelen. 

Volgens de vliegtuigbouwer werd het probleem in november eerst opgemerkt door eigen medewerkers. Inmiddels worden er speciale instructies gegeven om te voorkomen dat er materialen worden achtergelaten in brandstoftanks.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News
AEX 575,06 +9,50 +1,68%
AMX 815,21 +3,67 +0,45%
US30^ 27.976,28 0,00 0,00%
Nasd100^ 11.153,67 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Ontdek de beursproducten van Société Générale

Met dagelijks nieuwe uitgiftes, scherpe spreads en een uitstekende service zijn wij uw partner op de beurs. Anticipeer op een stijgende, dalende of stabiele markt met een ruim aanbod producten: Turbo’s, Factors, Warrants en allerlei certificaten

Lees meer

Actueel nieuws

Agenda

 1. 13-08
  ForFarmers N.V.
  Halfjaarresultaten 2020
 2. 13-08
  NIBC HOLDING N.V.
  Halfjaarresultaten 2020
 3. 13-08
  SIPEF NV
  Halfjaarresultaten 2020
 4. 13-08
  Refresco Group N.V.
  Resultaten 2e kwartaal 2020
 5. 13-08
  Royal Dutch Shell PLC
  notering ex-dividend
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl