U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Europese beurzen stijgen verder

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag voor de tweede dag op rij gestegen, in navolging van Wall Street, nu de data over de pandemie laten zien dat de verspreiding van het coronavirus in elk geval in sommige delen van de wereld aan het vertragen is. De winsten liepen aan het einde van de handelsdag wel terug.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 1,9 procent hoger op 326,61 punten. De Duitse DAX steeg 2,8 procent naar 10.356,70 punten. De Franse CAC 40 eindigde 2,1 procent in de plus op 4.438,27 punten. De Britse FTSE won 2,2 procent tot 5.704,45 punten.

"Er zijn zeer bemoedigende signalen dat de hardst geraakte landen in Europa significante verbetering zien, dat de maatregelen van afzondering werken en dat het leven mogelijk binnenkort in elk geval kan beginnen met de terugkeer naar normaal", zei marktanalist Craig Erlam van Oanda.

Berichten over meer Amerikaanse stimuleringsmaatregelen hielpen het sentiment. Het zou gaan om nog eens 1.500 miljard dollar, stelde marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Die stelde dat een recessie nog steeds onafwendbaar is voor de Verenigde Staten, maar dat de hoop toeneemt dat dit niet zal omslaan in een depressie.

Volgens Deutsche Bank groeit het aantal besmettingsgevallen met het coronavirus met 5,8 procent, tegen 6 procent een dag eerder. In de Verenigde Staten was er een versnelling van 8,2 naar 9 procent toename. Dat betekent toch twee dagen op rij minder dan 10 procent toename van de ziekte voor de Amerikanen. Een minpunt was Japan, dat in diverse regio's de noodtoestand afkondigde.

De markten hebben deze week een handelsweek van vier handelsdagen met Goede Vrijdag in het verschiet en betrekkelijk weinig richtinggevende macro-economische data, behalve Amerikaanse wekelijkse steunaanvragen op donderdag, die inmiddels geldt als de belangrijkste parameter voor de Amerikaanse arbeidsmarkt tijdens de coronacrisis.

Dinsdagmiddag bleek het aantal vacatures in de Verenigde Staten in februari licht te zijn gedaald, tot 6,9 miljoen, van 7,0 miljoen een maand eerder.

Dinsdagochtend bleek de industriële productie van Duitsland over februari te zijn gegroeid, maar met 0,3 procent, toch een stuk minder dan de 3,2 procent van januari. En de klap van de pandemie zal pas vanaf maart zichtbaar worden in de cijfers.

De euro/dollar noteerde op 1,0898. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0844 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0791 op de borden.

Het pond herstelde tegen de dollar, na een eerder daling op het nieuws dat de Britse premier Boris Johnson, die besmet is met het virus, naar de intensive care moest worden overgebracht.

De euro zal waarschijnlijk verzwakken als Europese ministers van financiën niet akkoord gaan met de uitgifte van gezamenlijk schuldpapier om eurozonelanden te helpen om de schok van de pandemie te overwinnen.
 
Vandaag vindt er ook een videovergadering plaats van de Eurogroep over de impact van het coronavirus in de regio. Om te voorkomen dat zwaar getroffen landen hoge rentes moeten betalen vanwege de hogere nationale schuld, zouden er zogenaamde 'corona-obligaties' kunnen worden uitgegeven, ofwel een kredietlijn via het noodfonds ESM. Volgens berichtgeving van NOS wordt overwogen om 250 miljard euro aan leningen uit het ESM te gebruiken.

Commerzbank zei dat het een positieve verrassing zou zijn, als de Europese leiders zouden kiezen voor de corona-bonds, omdat die een minder beperkte omvang hebben.

De olieprijs was stabiel, nadat de stijging van eerder op de dag verdween. Een mei-future West Texas Intermediate noteerde 0,9 procent in het groen op 26,30 dollar, terwijl voor een juni-future Brent 34,17 dollar werd betaald, een min van 0,1 procent.
 
Bedrijfsnieuws

Vliegtuigbouwer Airbus behoorde bij de sterkste stijgers met een plus van 6,3 procent.

Ook kleding- en schoenmakers Adidas en Inditex waren in trek en stegen ruim 4 procent.

In Londen werden banken zoals Barclays en Royal Bank of Scotland fors meer waard, evenals mijnbouwreus Anglo American.

Ahold Delhaize heeft samen met zijn lokale merken tot nu toe meer dan 170 miljoen euro geïnvesteerd in coronamaatregelen. De maatregelen variëren volgens Ahold Delhaize van veiligheidsmaatregelen voor medewerkers  en klanten tot donaties aan goede doelen. Het aandeel steeg 0,9 procent.

Nabeurs meldde het bedrijf een sterke omzetstijging, te danken aan klanten die hamsterden voor de lockdown-maatregelen vanwege het coronavirus. Het dividend werd verhoogd met 9 procent.

In Parijs zakte Carrefour 3,4 procent.

AB Inbev werd 4 procent meer waard in Brussel, ondanks een koersdoelverlaging door KeplerCheuvreux voor de bierreus. Het koopadvies bleef staan.

 Aegon sloot 7 procent hoger. Aegon-dochter Transamerica heeft een schikking van 88 miljoen dollar getroffen in de VS voor circa 8.000 levensverzekeringen waarvoor de verzekeraar extra kortingen doorvoerde in de jaren 2017 en 2018 vanwege de lage rentestand en de hogere levensverwachting van polishouders.

Vestas Wind Systems sloot 6 procent hoger. De Deense windturbinefabrikant trok zijn verwachtingen voor het huidige boekjaar 2020 in vanwege de corona-uitbraak maar is wel van plan het beloofde dividend uit te keren.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag hoger, rond het sluiten van de Europese beurzen. DE S&P 500 index steeg 2,7 procent. De Dow Jones-index klom 3,1 procent.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Deutsche Börse AG
AEX 572,80 +13,67 +2,44%
AMX 793,08 +20,12 +2,60%
US30^ 27.110,86 0,00 0,00%
Nasd100^ 9.828,49 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Ontdek de beursproducten van Société Générale

Met dagelijks nieuwe uitgiftes, scherpe spreads en een uitstekende service zijn wij uw partner op de beurs. Anticipeer op een stijgende, dalende of stabiele markt met een ruim aanbod producten: Turbo’s, Factors, Warrants en allerlei certificaten

Lees meer

Actueel nieuws

Agenda

 1. 06-06
  Ontex Group N.V.
  Resultaten 1e kwartaal 2020
 2. 08-06
  SUCRAF N.V.
  Algemene Aandeelhoudersvergadering
 3. 08-06
  Japan
  Betalingsbalans Japan - Apr 2020
 4. 08-06
  Japan
  BNP Japan - Q1 2020 - The Second Preliminary
 5. 08-06
  Japan
  Consumentenuitgave Japan - Q1 2020 - The Secound Preliminary
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl