U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Beursblik: verhuurders moeten om tafel met brutale retailers

(ABM FN-Dow Jones) Hoewel grote winkelketens die aankondigen geen huur meer te betalen zich brutaal opstellen, zal er toch een oplossing moeten komen tussen de partijen, omdat ze van elkaar afhankelijk zijn. Dat zegt analist Herman van der Loos van Bank Degroof Petercam maandag tegen ABM Financial News.

Verschillende grote huurder als H&M en Adidas zouden hun huurbetalingen willen opschorten. 

Volgens Van der Loos is het wel terecht om onderscheid te maken tussen kleinere winkelbedrijven die in liquiditeitsproblemen komen nu ze niets meer verkopen door coronamaatregelen, en grotere retailconcerns, die beter tegen een stootje kunnen. Grote internationale ketens "zoals H&M of Decathlon kunnen die huur nog wel betalen en proberen vooral te onderhandelen", meent de analist.

Wat het complex maakt voor de verhuurders is dat winkels in Nederland niet verplicht zijn om te sluiten, zoals in België wel het geval is. De beslissing van een winkel om te sluiten is dus vrijwillig: bedrijven kunnen dit laten afhangen van hoe goed een bepaalde locatie blijft draaien. Van der Loos begrijpt dus wel dat verhuurders van hun winkeliers graag eerst de cijfers zien van huurders, alvorens tot een overeenkomst te komen.

Om de liquiditeitsproblemen op te vangen, staan verhuurders inmiddels toe dat de huur niet drie maanden vooruit hoeft te worden betaald, maar maandelijks, merkte Van der Loos op.

Ook stellen banken zich soepeler op, door de mogelijkheid voor een aflossingsvrije periode van zes maanden. De Nederlandse bankenvereniging NVB roept wel verhuurders en huurders op om samen een oplossing te bieden voor acute liquiditeitspproblemen.

Gevoeligheid voor corona

Welke vastgoedfondsen het meest geraakt worden door het coronavirus, is moeilijk te zeggen, maar Van der Loos denkt dat fondsen met veel winkelcentra en high street shops relatief gevoelig zijn, terwijl vastgoedbedrijven met meer lokale buurtwinkels en meubelboulevards nog relatief veerkrachtig zullen zijn. Plekken waar het minder druk is en waar spullen kunnen worden afgehaald kunnen nog beter blijven verkopen bij de huidige maatregelen dan winkelcentra en winkelstraten, die veel leger blijven nu alle eettentjes gesloten zijn.

Een bedrijf als Unibail-Rodamco-Westfield, dat het accent legt op winkelcentra met entertainment en restaurants, wordt daardoor relatief hard getroffen, meent Van der Loos.

Er zijn overigens geen Nederlandse vastgoedfondsen die investeren in meubelboulevards, merkte Van der Loos op. "Dat is eigenlijk wel bizar."

Het kleinere Retail Estates, dat naast een notering in Brussel ook verhandeld wordt op de Amsterdams beurs, is was dat betreft relatief beschermd voor de coronacrisis, volgens de analist. Het aandeel is sinds begin dit jaar wel fors gedaald, van ongeveer 84 euro naar 46 euro.

Van der Loos wees op de beurswaarde van aandelen als Vastned en Wereldhave. Waar de waardering van deze bedrijven eerder nog een veelvoud was van die van Belgische aandelen, is nu het omgekeerde het geval. "Het zijn kabouters geworden."

De waardering van Wereldhave ging van 20 euro naar 6,70 euro sinds eind vorig jaar. Unibail-Rodamco daalde sinds begin dit jaar van 140 euro naar minder dan 52 euro.

Vastgoedsegmenten die minder hard getroffen worden dan retail zijn logistiek en zorg. Ook in logistiek zitten Nederlandse beursgenoteerde vastgoedbedrijven echter weinig, zegt Van der Loos, die daarentegen bijvoorbeeld wijst op de Belgische bedrijven WDP en Montea. Het aandeel van Montea is sinds begin dit jaar niet in waarde gedaald op Euronext Brussel. WDP, voluit Warehouses De Pauw, noteert evenmin veel lager dan begin januari.

Care Property is actief in zorgvastgoed in Nederland en België en is sinds het begin van het jaar ook weinig in waarde gedaald. Zorgvastgoedinvesteerder Aedifica zakte dit jaar tot nu toe van 114 naar 94 euro.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Unibail-Rodamco-Westfield

Vandaag in het nieuws

 1. Nederland haalt bijna 2,8 miljard euro op

  11:54, ABMfn
 2. China legt sancties op aan Amerikaanse senatoren

  11:49, ABMfn
 3. Beursupdate: weinig beweging AEX

  10:52, ABMfn
 4. Beursblik: meer stappen bij BAM verwacht

  10:07, ABMfn
AEX 558,31 -1,26 -0,23%
AMX 794,46 +6,28 +0,80%
US30^ 27.539,06 +100,75 +0,37%
Nasd100^ 11.133,83 -4,08 -0,04%

Stijgers en dalers

Ontdek de beursproducten van Société Générale

Met dagelijks nieuwe uitgiftes, scherpe spreads en een uitstekende service zijn wij uw partner op de beurs. Anticipeer op een stijgende, dalende of stabiele markt met een ruim aanbod producten: Turbo’s, Factors, Warrants en allerlei certificaten

Lees meer

Actueel nieuws

Agenda

 1. 10-08
  NN Group N.V.
  notering ex-dividend
 2. 11-08
  Verenigd Koninkrijk
  Werkgelegenheid Verenigd Koninkrijk - Aug 2020
 3. 11-08
  Verenigde Staten
  Producentenprijsindex Verenigde Staten - Jul 2020
 4. 11-08
  Euronav S.A.
  Halfjaarresultaten 2020
 5. 11-08
  Japan
  Betalingsbalans Japan - Jun 2020
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl