Wall Street opent afwachtend

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen woensdag af op een vrijwel vlakke opening, in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor opening 0,1 procent hoger. De Dow-future indiceerde juist een daling van 0,1 procent en de Nasdaq-future was weer 0,2 procent hoger.

Ook elders in de wereld vertoonden de aandelenindices weinig beweging, nadat Wall Street dinsdag ook al redelijk vlak sloot.

Een uitzondering was het reusachtige Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco, dat zijn langverwachte beursgang beleefde en 10 procent hoger noteerde op de beurs in Riyad.

Markten maken zich op voor een paar drukke dagen, waarin de Amerikaanse en Europese centrale banken hun beleidsvergaderingen houden en afsluiten met een nieuwe beoordeling van de laatste economische indicatoren. Ook zijn er verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk die een keerpunt in de Brexit-saga kunnen worden.

Beleggers blijven ook speuren naar nieuwskoppen over de voortgang van de Amerikaanse-Chinese handelsgesprekken. Dinsdag meldde The Wall Street Journal dat beide kampen werken aan uitstel van de aankomende nieuwe Amerikaanse importheffingen die per 15 december van kracht worden: een extra heffing van 15 procent op 160 miljard dollar aan Chinese importgoederen.
 
In eerste instantie zijn alle ogen echter gericht op de Federal Reserve. Algemeen wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de beleidsrente niet wijzigt. Daar is volgens analisten weinig reden toe, nu de gesprekken tussen de VS en China doorgaan, terwijl er sinds de vorige vergadering sterke cijfers over de Amerikaanse consumptie en arbeidsmarkt binnenkwamen.

Woensdagmiddag volgden nog cijfers die wezen op een oplopende inflatie van de Amerikaanse consumentenprijzen. Economen rekenen op een prijsstijging in november van 0,2 procent. Dit bleek 0,3 procent te zijn, wat een inflatie op jaarbasis van 2,1 procent opleverde, tegen 1,8 procent in oktober.
 
De olieprijs was licht lager. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 0,4 procent tot 59,00 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,6 procent goedkoper werd op 63,98 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1084. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,1094 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Chevron schrijft meer dan 10 miljard dollar af op zijn bezittingen, meldde het Amerikaanse olie- en aardgasbedrijf dinsdagavond. Met name het schaliegas in de streek Appalachia is minder winstgevend dan eerder voorspeld, als gevolg van het ruime mondiale aanbod van olie en gas. Het aandeel daalde voorbeurs 0,5 procent.

Sectorgenoot Exxon Mobil heeft beleggers niet misleid, stelde een rechter in New York. De Amerikaanse staat New York had een proces aangespannen tegen het energieconcern, omdat Exxon Mobil beleggers niet zou hebben gewaarschuwd voor de kosten van toekomstige regelgeving tegen klimaatverandering. Er lopen in andere rechtbanken meer van dit soort zaken. Hoewel er geen sprake is van beursfraude, benadrukte de rechter dat deze uitspraak Exxon Mobil niet ontslaat van aansprakelijkheid voor klimaatverandering.

Home Depot heeft de outlook voor het lopende boekjaar bevestigd en verwacht voor het nieuwe boekjaar een omzetgroei van 3,5 tot 4,0 procent. De operationele marge over 2020 komt naar verwachting uit op ongeveer 14,0 procent. Het aandeel lijkt 0,8 procent lager te openen.

Children's Place daalde voorbeurs 19 procent na zwakke omzetcijfers voor de verkoper van kinderkleding.

GameStop liet ook een veer van 13 procent. Een tegenvallende resultaat in het afgelopen kwartaal dwong de verkoper van computergames tot een lagere winstverwachting.

Dave & Buster's Entertainment en Ollie's Bargain Outlet stevenen af op openingswinsten na meevallende resultaten of voorspellingen. Andere Amerikaanse bedrijven die woensdag hun cijfers presenteren zijn Lululemon Athletica en American Eagle Outfitters.

Slotstanden

Wall Street sloot dinsdag nipt lager. De S&P500 index sloot 0,1 procent lager op 3.132,50 punten. De Dow Jones index daalde ook 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq eindigde met een min van 0,1 procent op 8.616 punten.

Vandaag in het nieuws

 1. Beursblik: China Resources Beer winstgevender dankzij Heineken

  09:28, ABMfn
 2. Value8 neemt belang in Neways

  09:18, ABMfn
 3. Outokumpu geeft positieve winstwaarschuwing

  09:07, ABMfn
 4. Beursblik: Iraanse productie-uitval stuwt methanolprijzen

  08:59, ABMfn
AEX 614,57 -1,00 -0,16%
AMX 942,19 +1,75 +0,19%
US30 29.280,96 -58,19 -0,20%
Nasd100 9.150,75 -17,49 -0,19%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 20-01
  Duitsland
  Producentenprijsindex Duitsland - Dec 2019
 2. 20-01
  Verenigd Koninkrijk
  Detailhandel Verenigd Koninkrijk - Dec 2019
 3. 20-01
  Verenigde Staten
  New York Stock Exchange gesloten
 4. 21-01
  Verenigd Koninkrijk
  Werkgelegenheid Verenigd Koninkrijk - Jan 2020
 5. 21-01
  Belgie
  Overheidsschuld België - Q3/2019
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl

Tip! Bespaar op je vaste lasten

Door te vergelijken bespaar je eenvoudig op je vaste lasten. Vergelijk op Geld.nl en start met besparen!