U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Hogere resultaten Lucas Bols

(ABM FN-Dow Jones) Lucas Bols heeft in het afgelopen halfjaar hogere resultaten behaald en de kasstroom weten op te krikken. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de jaarcijfers van de destillateur.

"We hebben een solide prestatie geleverd zowel wat betreft omzet als nettowinst in een uitdagender internationaal marktklimaat", zei CEO Huub van Doorne in een toelichting op de cijfers.

De omzet steeg in de zes maanden tot 30 september op jaarbasis met 2,5 procent naar 46,3 miljoen euro. Op autonome basis maakte de omzet een pas op de plaats. Wisselkoerseffecten hadden vrijwel geen impact.

In het afgelopen boekjaar was er nog een autonome groei van 1,2 procent.

Lucas Bols heeft zijn drankenaanbod opgedeeld in twee segmenten; de wereldwijde merken en de regionale merken.

De groei van de wereldwijde merken kwam uit op 3,5 procent.

De omzet van de regionale merken daalde echter met 1,1 procent. Toch leveren deze merken nog altijd een heel flinke kasstroom op.

In de eerste helft van vorig jaar groeiden de wereldwijde merken nog met 3,0 procent, terwijl de regionale merken met 10,5 procent krompen.

De truc van Lucas Bols is om met zijn wereldwijde merken hard te groeien en tegelijk de prijzen te verhogen, ‘premiumsation’, voordat de kasstroom bij de regionale merken onder een kritische grens schiet.

Afgelopen jaar lieten zowel China als de opkomende markten een goede groei zien, aldus Lucas Bols. In Noord-Amerika was er sprake van een daling met 1,7 procent, maar daarbij wees de destillateur op een moeilijke vergelijkingsbasis. Europa kende een kleine plus.

De brutomarge steeg van 58,3 naar 58,5 procent. Dit was te danken aan een hogere marge bij de wereldwijde merken.

De EBIT steeg van 12,9 miljoen naar 13,3 miljoen euro. De marge bleef onveranderd op 28,6 procent. Afgelopen boekjaar zat Lucas Bols nog op een marge van 22,5 procent.

Onder de streep restte een nettowinst van 8,5 miljoen euro, tegenover 7,9 miljoen euro vorig jaar.

De vrije operationele kasstroom liep op van 6,5 miljoen naar 8,9 miljoen euro. In het voorgaande boekjaar was er nog een daling naar 11,0 miljoen euro, maar CEO Van Doorne zei in mei al tegen ABM Financial News dat de kasstroom "significant" zou herstellen omdat bepaalde kosten niet meer terugkeren.

De nettoschuld liep terug naar 48,1 miljoen euro, wat een schuldratio opleverde van 3,3. Aan het einde van het vorige boekjaar lag de schuld nog op 48,8 miljoen euro.

Lucas Bols stelde het interim-dividend vast op 0,35 euro per aandeel, net als vorig jaar. Dit wordt in contanten uitbetaald.

Outlook

"Ondanks de aanhoudende geopolitieke onzekerheid en volatiliteit blijft de onderliggende marktdynamiek op de wereldwijde cocktailmarkt gezond", aldus Lucas Bols.

Voor het hele boekjaar verwacht de destillateur een tijdelijke groeivertraging van de gerapporteerde omzet van de wereldwijde merken als gevolg van "de huidige uitdagende retailmarkt in Frankrijk" en de hoge vergelijkingsbasis in de tweede helft van het jaar in de VS en het VK. 

"We houden onverminderd vast aan onze middellange termijn doelstelling van een gemiddelde omzetgroei van de wereldwijde merken van 3 tot 4 procent per jaar", benadrukte Lucas Bols evenwel.

Ook rekent het bedrijf op een valutameevaller van ongeveer 1,1 miljoen euro.

De gerapporteerde winst zal dit jaar ook hoger uitvallen dan vorig jaar, terwijl de verbetering van de vrije operationele kasstroom zal doorzetten naar een "normaal niveau".

Over eventuele overnames zei Lucas Bols donderdag niets.

"We zullen alert blijven op overnamemogelijkheden van merken die geïntegreerd kunnen worden in ons productie- en distributieplatform", zei de onderneming nog bij de jaarcijfers in mei.

Van Doorne zoekt naar "ondergeschoven kindjes" bij de grote huizen, die bij Lucas Bols wel de aandacht kunnen krijgen die zij verdienen. Net zoals het bedrijf deed met de overname van Passoã.

AEX 560,84 -9,11 -1,60%
AMX 807,34 -5,79 -0,71%
US30^ 27.926,87 0,00 0,00%
Nasd100^ 11.163,06 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Ontdek de beursproducten van Société Générale

Met dagelijks nieuwe uitgiftes, scherpe spreads en een uitstekende service zijn wij uw partner op de beurs. Anticipeer op een stijgende, dalende of stabiele markt met een ruim aanbod producten: Turbo’s, Factors, Warrants en allerlei certificaten

Lees meer

Actueel nieuws

Agenda

 1. 17-08
  NV Roularta Media Group
  Halfjaarresultaten 2020
 2. 17-08
  Japan
  BNP Japan - Q2 2020 - The First Preliminary
 3. 17-08
  Japan
  Consumentenuitgave Japan - Q2 2020 - The First Preliminary
 4. 17-08
  Japan
  Overheidsuitgaven Japan - Q2 2020 - The First Preliminary
 5. 18-08
  IMCD N.V.
  Halfjaarresultaten 2020
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl