Alle nieuwsberichten

Deel restricties Huawei weer uitgesteld

19-08-2019 14:04, Bron: ANP - AFN

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - Een deel van de aangekondigde Amerikaanse beperkingen op handel met de Chinese techgigant Huawei wordt opnieuw met negentig dagen uitgesteld. Dat zei de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross in een interview met Fox.

Eerder uitstel van de restricties met negentig dagen liep op maandag af. Het ministerie van Handel zei toen Huawei meer tijd te gunnen om contractuele verplichtingen na te komen aan Amerikaanse telecombedrijven die afhankelijk zijn van apparatuur van het bedrijf. Ook kreeg Huawei extra tijd om software-updates door te voeren bij bestaande toestellen.

Huawei is een van de grootste smartphonemakers ter wereld. Het bedrijf verkoopt geen telefoons in de VS, maar maakt wel gebruik van technologie van Amerikaanse bedrijven. Zo maakt Huawei gebruik van besturingssysteem Android van Google. Huawei levert naast mobiele apparaten ook netwerkapparatuur.

Zwarte lijst

De Amerikanen plaatsten het concern eerder op de zwarte lijst omdat Huawei een gevaar voor de nationale veiligheid zou vormen. Washington verdenkt Huawei van nauwe banden met de Chinese overheid en beticht het bedrijf van spionagepraktijken.

Waar de beperkingen op handel met Huawei op de lange baan werden geschoven, zetten de VS wel meer aan Huawei-gerelateerde bedrijven op de zwarte lijst. In totaal werd de Entity List met 46 bedrijven uitgebreid. Door bedrijven op de zwarte lijst te plaatsen, hoopt de VS dat het lastiger voor ze wordt om Amerikaanse handelsbeperkingen te omzeilen.

De toevoeging door de VS was weer tegen het zere been van Huawei. Het bedrijf spreekt van een louter politiek gemotiveerde beslissing, die zou moeten worden teruggedraaid. De Chinezen vinden onder meer dat de VS de basisprincipes van de vrije handel overtreden.

Vandaag in het nieuws