Alle nieuwsberichten

Europese beurzen lager weekend in

05-07-2019 17:46, Bron: ANP - AFN

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn vrijdag met verliezen het weekend ingegaan, onder meer door verliezen in de staalsector. Chipbedrijven stonden eveneens onder druk, na een waarschuwing van het Zuid-Koreaanse Samsung. Daarnaast verwerkten beleggers het maandelijkse banenrapport van de Amerikaanse overheid.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,5 procent lager op 570,46 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 806,69 punten. Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,7 procent.

De mijnbouw- en staalbedrijven werden van de hand gedaan na een scherpe daling van de prijs van ijzererts. De prijsdaling volgde op de aankondiging van een Chinees onderzoek naar de recente rally van de ijzerertsprijs. In de AEX was ArcelorMittal (min 2,5 procent) een van de grootste dalers. In de MidKap stonden Aperam en AMG onderaan met verliezen rond de 3 procent. In Londen zakten de mijnbouwers Anglo American en Antofagasta tot bijna 3 procent.

Kledingwinkels

Samsung, de grootste chipproducent ter wereld, kampte met het Amerikaans-Chinese handelsconflict en zag de winst in het tweede kwartaal halveren. In Parijs verloor chipmaker STMicroelectronics 2,5 procent en in Amsterdam daalden ASML en Besi 1,8 en 1,4 procent.

FNG steeg een kleine 9 procent. De eigenaar van kledingwinkels als Claudia Sträter, Miss Etam en Steps neemt het Scandinavische Ellos Group over voor 229 miljoen euro.

Zakenbankdivisie

Norwegian Air klom bijna 8 procent in Oslo door overnamespeculatie. Luchtvaartconcern IAG (min 0,3 procent) zou volgens de Spaanstalige krant Okdiario 1,1 miljard euro willen betalen voor de Noorse budgetvliegmaatschappij. Het moederbedrijf van British Airways en Iberia liet in een officiële reactie echter weten "niet geïnteresseerd" te zijn.

In Frankfurt ging Deutsche Bank ruim 2 procent omhoog. De hoogste bestuurder van de zakenbankdivisie vertrekt bij de bank. Osram Licht won ook dik 2 procent. Het bestuur van de Duitse verlichtingsproducent staat achter het overnamebod van 3,4 miljard euro van investeerders Bain Capital en Carlyle Group.

De euro was 1,1213 dollar waard, tegen 1,1282 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 57,18 dollar. Brentolie steeg 1,3 procent in prijs tot 64,15 dollar per vat.

Vandaag in het nieuws