Alle nieuwsberichten

Kleine min voor Beursplein 5

05-07-2019 09:12, Bron: ANP - AFN

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs deed vrijdag een klein stapje terug. Ook de andere Europese beurzen gingen licht omlaag. Beleggers wachten vooral op het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag naar buiten komt. Dat rapport wordt scherp in de gaten gehouden vanwege de mogelijke invloed op het rentebeleid van de Federal Reserve (Fed).

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent in de min op 572,77 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 807,76 punten. Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,2 procent.

De Europese chipsector stond onder druk na een waarschuwing van het Zuid-Koreaanse Samsung. De grootste chipproducent ter wereld kampte met het Amerikaans-Chinese handelsconflict en zag de winst in het tweede kwartaal halveren. In Parijs verloor chipmaker STMicroelectronics 0,8 procent en in Amsterdam daalden ASML en Besi 0,6 en 0,7 procent.

IJzererts

Ook de mijnbouw- en staalbedrijven werden van de hand gedaan na een scherpe daling van de prijs van ijzererts. De prijsdaling volgde op de aankondiging van een Chinees onderzoek naar de recente rally van de ijzerertsprijs. ThyssenKrupp daalde 1,4 procent in Frankfurt en in Amsterdam zakte ArcelorMittal zakte 1,1 procent. In Londen verloren de mijnbouwers Anglo American en Antofagasta 1,5 en 1 procent.

FNG steeg 9 procent. De eigenaar van kledingwinkels als Claudia Sträter, Miss Etam en Steps neemt het Scandinavische Ellos Group over voor 229 miljoen euro.

Luchtvaart

Norwegian Air klom 5,5 procent in Oslo door overnamespeculatie. Luchtvaartconcern IAG zou volgens de Spaanstalige krant Okdiario 1,1 miljard euro willen betalen voor de Noorse budgetvliegmaatschappij. Het moederbedrijf van British Airways en Iberia liet in een officiële reactie echter weten "niet geïnteresseerd" te zijn.

Osram Licht won 1,9 procent. Het bestuur van de Duitse verlichtingsproducent staat achter het overnamebod van 3,4 miljard euro van investeerders Bain Capital en Carlyle Group.

De euro was 1,1268 dollar waard, tegen 1,1282 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent minder op 56,63 dollar. Brentolie daalde 0,2 procent in prijs tot 63,15 dollar per vat.

Vandaag in het nieuws