Alle nieuwsberichten

Europese beurzen overwegend lager

17-06-2019 15:55, Bron: ANP - AFN

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen stonden maandagmiddag overwegend in de min. Beleggers hielden hun blik vooral gericht op de Amerikaanse Federal Reserve, die dinsdag begint aan zijn tweedaagse rentevergadering. De luchtvaartaandelen gingen in de uitverkoop na een winstwaarschuwing van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de opening van Wall Street 0,3 procent lager op 551,66 punten. De MidKap daalde 1 procent tot 765,88 punten. De beurs in Parijs ging 0,3 procent vooruit, die in Londen en Frankfurt daalden tot 0,1 procent.

In Frankfurt raakte Lufthansa bijna 11 procent kwijt. De luchtvaartreus zwakte zijn winstvooruitzicht af door moeilijke omstandigheden in met name Duitsland en Oostenrijk. Het bedrijf kampt met aanhoudende concurrentiedruk en zwakke ticketverkopen. Air France-KLM behoorde tot de grootste dalers in de MidKap met een verlies van 4,8 procent. De budgetmaatschappijen Ryanair en easyJet zakten ruim 5 procent.

Banken

Koploper in de AEX was chemicaliëndistributeur IMCD met een winst van 1,3 procent. Betaalbedrijf Adyen sloot de rij met een verlies van 4,5 procent. ABN AMRO steeg 0,4 procent na het nieuws dat topman Kees van Dijkhuizen de bank gaat verlaten. Zijn huidige termijn duurt tot 12 april volgend jaar en hij wil die termijn niet verlengen.

Deutsche Bank klom 1,3 procent in Frankfurt. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times gaat de grootste bank van Duitsland een zogeheten 'bad bank' opzetten voor 50 miljard euro aan bezittingen die als erg risicovol worden beschouwd. Het plan maakt deel uit van een omvangrijke reorganisatie die topman Christian Sewing voor ogen heeft.

H&M

In Stockholm verloor Hennes & Mauritz (H&M) 3 procent, na tegenvallende omzetcijfers van de Zweedse kledingketen. Airbus steeg 1 procent in Parijs. Het Europese luchtvaartconcern heeft een order ontvangen voor honderd vliegtuigen van de Amerikaanse leasemaatschappij Air Lease. Volgens ingewijden is de deal 11 miljard dollar waard.

De euro noteerde op 1,1237 dollar, tegen 1,1215 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent minder op 52,06 dollar. Brentolie daalde 0,6 procent in prijs tot 61,65 dollar per vat.

Vandaag in het nieuws