Alle nieuwsberichten

Ahold Delhaize drukt AEX in het rood

23-04-2019 15:51, Bron: ANP - AFN

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam stond dinsdagmiddag in de min. Met name het verlies van zwaargewicht Ahold Delhaize liet zich voelen. Het supermarkt stelde zijn financiële doelen neerwaarts bij en kreeg een adviesverlaging aan de broek. Elders in Europa was het beeld gemengd.

De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,1 procent lager op 569,27 punten. De MidKap raakte 0,8 procent kwijt tot 818,74 punten. De beurs in Parijs stond nagenoeg vlak. Londen won 0,6 procent en Frankfurt speelde 0,1 procent kwijt.

Ahold Delhaize stond onderaan in de AEX met een verlies van 4,2 procent. Het Nederlands-Belgische supermarktconcern voelt de stakingen bij zijn Noord-Amerikaanse dochterbedrijf Stop & Shop in de portemonnee. Het bedrijf stelde zijn winstverwachting voor dit jaar naar beneden bij. Bernstein verlaagde het advies voor het aandeel. Betalingsbedrijf Adyen was de smaakmaker bij de hoofdfondsen met een winst van 4,4 procent.

Shell

De oliesector profiteerden van de sterk gestegen olieprijzen. Shell behoorde tot de kopgroep in de AEX met een winst van 2 procent. In Londen klom BP 2,4 procent en het Franse Total steeg 2 procent. De oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore dikten 3,6 en 2,9 procent aan bij de middelgrote bedrijven.

De luchtvaartmaatschappijen werden juist van de hand gedaan. Air France-KLM verloor 5,9 procent in Amsterdam. Lufthansa daalde 2,4 procent in Frankfurt en in Londen zakte IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, 3,4 procent. Het Ierse Ryanair speelde 4,5 procent kwijt. De prijsvechter moet van de rechter acht piloten een schadevergoeding van ieder enkele tonnen betalen vanwege de sluiting van de basis in Eindhoven.

Thomas Cook

In Londen maakte Thomas Cook daarentegen een koerssprong van 18 procent. Volgens Sky News willen verschillende partijen de Britse reisorganisatie overnemen. In Brussel kelderde de Belgische materialengroep Umicore 16 procent na een winstalarm.

De euro was 1,1211 dollar waard, tegen 1,1240 dollar voor het paasweekeinde. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 66,09 dollar. Brent steeg 0,3 procent in prijs tot 74,25 dollar per vat.

Vandaag in het nieuws