Alle nieuwsberichten

'Economische zorgen drukken Wall Street'

22-03-2019 13:44, Bron: ANP - AFN

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York staan vrijdag naar verwachting voor een lagere opening. Tegenvallende cijfers over de Duitse industrie wakkerden de zorgen over de staat van de mondiale economie aan. Eerder deze week kwam de Federal Reserve ook al met mindere economische vooruitzichten. Beleggers zijn verder in afwachting van een nieuwe ronde van handelsgesprekken tussen de VS en China.

Volgens data van onderzoeksbureau Markit kwam de bedrijvigheid in de Duitse industrie deze maand uit op het laagste niveau sinds juni 2013. De rente op tienjarige Duitse staatsleningen dook eerder op vrijdag voor het eerst in meer dan twee jaar tijd onder de 0 procent. De Amerikaanse koepel van centrale banken beloofde eerder al, vanwege de mindere vooruitzichten, de rente dit jaar niet te zullen verhogen. Volgend jaar volgt naar verwachting maar één rentestap.

Na de openingsbel komt Markit ook met data over de Amerikaanse industrie en dienstensector. Ook staan gegevens over de huizenverkopen en groothandelsvoorraden op de agenda.

Nike

In de voorbeurshandel was er veel aandacht voor chipbedrijven als Intel en Micron Technology, die qua omzet voor een groot deel afhankelijk zijn van China. Vertegenwoordigers van de Amerikaanse handelsdelegatie, die komende week naar Peking afreizen, zouden volgens ingewijden het vooruitzicht van een naderende handelsovereenkomst met China bagatelliseren. Naar verwachting staan chipbedrijven voor een lagere opening, na de opleving een dag eerder.

Verder staat Nike in de schijnwerpers. Het sportartikelenconcern kwam met minder dan verwachte kwartaalcijfers op de proppen en lijkt lager te gaan openen. Met name op de thuismarkt bleven de prestaties achter.

Tiffany

Juweliersketen Tiffany zette afgelopen jaar een recordomzet in de boeken. Wel viel de feestdagenperiode aan het einde van het jaar wat tegen. Daarvoor had het bedrijf eerder al gewaarschuwd. Het aandeel stond in de grijze handel duidelijk lager.

De Dow-Jonesindex sloot donderdag 0,8 procent hoger op 25.962,51 punten. De brede S&P 500 ging 1,1 procent omhoog, naar 2854,88 punten. Technologiebeurs Nasdaq won 1,4 procent tot 7838,96 punten.

Vandaag in het nieuws