Alle nieuwsberichten

'Wessanen en brexit in focus op beurs'

15-03-2019 08:09, Bron: ANP - AFN

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint vrijdag naar verwachting vrijwel vlak. Ook elders in Europa zullen de beursgraadmeters waarschijnlijk met kleine koersuitslagen beginnen. De aandacht blijft uitgaan naar de brexit, waarvan de deadline mogelijk wordt uitgesteld. Op het Damrak staat Wessanen in de schijnwerpers na een overnamebod op het bedrijf.

Wessanen liet weten in gesprek te zijn met een consortium onder leiding van investeerder PAI Partners over een overnamebod van circa 880 miljoen euro. Het bod bedraagt 11,50 euro per aandeel (inclusief dividend) in contanten. Volgens het natuurvoedingsbedrijf is er geen zekerheid dat er een transactie zal plaatsvinden. Het aandeel Wessanen sloot donderdag al 5 procent hoger op 9,94 euro.

Het Britse Lagerhuis nam donderdagavond een motie aan om de brexitdeadline te verlengen. In de motie staat dat de regering wil proberen eenmalig uitstel te regelen tot 30 juni. Het is nu aan de EU-leiders van de 27 andere lidstaten om unaniem in te stemmen met het verzoek tot uitstel van de huidige deadline van 29 maart.

Handelsdeal

Aan het handelsfront liet de Amerikaanse president Donald Trump weten dat de VS waarschijnlijk in de komende drie tot vier weken meer zullen weten over een mogelijke handelsdeal met China. Eerder werd al gemeld dat er deze maand geen ontmoeting zal plaatsvinden tussen Trump en de Chinese president Xi Jinping.

In Frankfurt staat Volkswagen in het nieuws. De Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) spant een rechtszaak aan tegen het Duitse autoconcern en zijn voormalige bestuursvoorzitter Martin Winterkorn vanwege het emissieschandaal. Volgens de SEC heeft VW beleggers misleid door informatie over het gesjoemel achter te houden.

Buitenland

De beurzen in het Verre Oosten gingen vrijdag overwegend vooruit. De Nikkei in Tokio sloot 0,8 procent in de plus. De handel stond in het teken van de Bank of Japan, die het zeer ruime monetaire beleid ongewijzigd liet. De beurs in Shanghai klom tussentijds 1,1 procent en de Hang Seng-index in Hongkong kreeg er 0,9 procent bij.

De Europese beurzen wonnen donderdag terrein. De AEX-index sloot 0,9 procent hoger op 544,19 punten en de MidKap klom 0,4 procent tot 773,29 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt gingen tot 0,8 procent omhoog. Londen steeg 0,4 procent. Wall Street bleef dicht bij huis. De Dow-Jonesindex eindigde een fractie hoger op 25.709,94 punten. De brede S&P 500 daalde 0,1 procent en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,2 procent.

De euro was 1,1317 dollar waard, tegen 1,1301 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,2 procent tot 58,73 dollar. Brent kostte ook 0,2 procent meer op 67,37 dollar per vat.

Vandaag in het nieuws