Alle nieuwsberichten

Shell wordt partner in project biofabriek

01-03-2019 10:44, Bron: ANP - AFN

ROTTERDAM (AFN) - Shell wordt gelijkwaardige partner in het project om de eerste fabriek in Europa te bouwen die chemicaliën en biobrandstoffen maakt van niet-recyclebaar afval. Het olie- en gasconcern treedt daarvoor toe tot een consortium van de bedrijven Air Liquide, Nouryon, Enerkem en het Havenbedrijf Rotterdam.

De andere bedrijven, die hiervoor een speciale joint venture hebben opgericht, hebben al veel voorbereidende werkzaamheden achter de rug, waaronder de aanvraag van de omgevingsvergunning. Het consortium streeft ernaar om in de loop van dit jaar de definitieve investeringsbeslissing te nemen. Er zijn geen financiële details naar buiten gebracht. Volgens Het Financieele Dagblad zouden de bouwkosten ruim 200 miljoen euro bedragen.

De geplande fabriek moet straks jaarlijks 360.000 ton afval omzetten in 220.000 ton biomethanol. Die hernieuwbare stof wordt gebruikt voor de productie van een breed scala aan alledaagse producten. Het gaat om de totale jaarlijkse hoeveelheid afval van meer dan 700.000 huishoudens. De fabriek moet ook helpen om de CO2-uitstoot flink terug te dringen, in vergelijking met de productie van methanol uit fossiele brandstoffen.

Vandaag in het nieuws