Alle nieuwsberichten

Hoeksteen van je beleggingen

15-02-2019 11:00, Bron: Hans Tielkemeijer

De meeste Nederlandse beleggers beleggen voornamelijk in… Nederlandse aandelen.

Meest populair zijn DSM, Aegon, Ahold, ING, Randstad, Philips en AkzoNobel. Opmerkelijk genoeg dus niet Royal Dutch Shell en Unilever, terwijl dat toch de meest internationaal opererende bedrijven zijn die op de Nederlandse beurs staan genoteerd.

Kortom, veel Nederlandse beleggers blijven dicht bij huis met hun beleggingen. Daarmee doen ze zichzelf tekort, omdat een goede wereldwijde spreiding het beleggingsrisico verlaagt. Bovendien is een aantal toekomstgerichte bedrijfstakken, zoals biotechnologie, robotica en cybersecurity, slecht vertegenwoordigd op Beursplein 5.

Voor de eeuwwisseling was Royal Dutch Shell de hoeksteen van menig effectenportefeuille. Fossiele brandstof was toen nog onmisbaar en het dividendbeleid was zeer comfortabel voor de aandeelhouders. Deze situatie is nog niet geheel verleden tijd, maar de zekerheid van toen begint wel wat minder te worden.

Over de grens kijken loont

Het is bovendien veel gemakkelijker geworden om over de grens te beleggen. De kosten daarvan zijn niet of nauwelijks hoger. Het is dus gewoon een kwestie van doen. Je beleggingsadviseur kan je hiermee op weg helpen maar ook de doe-het-zelf belegger hoeft zich hiervoor niet te verdiepen in anderstalige analyses. Met een simpele index-tracker op de wereld-index kom je al een heel eind. Check nog even goed of China is opgenomen in de tracker, waarin je hierin gaat beleggen. Dit is namelijk niet vanzelfsprekend: voor sommige fondsbeheerders houdt de wereld op na Amerika, Europa en Japan.

Zelf kiezen

Diegene die liever zelf de krenten uit de pap kiest, kan zijn portefeuille vullen met aansprekende aandelen of thema’s. Via Nederlandstalige beleggingswebsites zoals Beursgorilla kun je op zoek gaan, er gaat dan letterlijk een wereld voor je open! Via aandelen, index-trackers en beleggingsfondsen kan je je lokaal georiënteerde beleggingsportefeuille omvormen naar eentje met internationale allure, aangevuld met toekomstgerichte thema’s zoals eerder in dit artikel vermeld.

Als je internationaal wilt gaan beleggen kun je dus sectoren toevoegen die in Nederland niet of nauwelijks zijn vertegenwoordigd. Wereldspelers, zoals Walmart, Toyota, Apple, Samsung, Amazon, Alibaba, Tencent en dergelijke, staan niet op de Nederlandse beurs genoteerd. Als je hierin niet belegd mis je de opbrengsten die dit soort bedrijven met hun activiteiten verdienen. Door een betere geografische spreiding mag je verwachten dat het risico van je beleggingsportefeuille lager wordt. Per saldo leidt dat tot een betere risico/rendementsverhouding.

Alle reden om verder te kijken dan je beursneus lang is.

Hans Tielkemeijer

Bureau Tielkemeijer, financiële educatie

Reageren op dit artikel? info@bureautielkemeijer.nl

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws