Alle nieuwsberichten

Europese beurzen in de min

07-02-2019 15:56, Bron: ANP - AFN

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen deden donderdag een stap terug. Beleggers verwerkten de aanhoudende stroom van bedrijfsresultaten. Een verlaging van de groeiprognoses voor de eurozone zorgde voor enige koersdruk. Op het Damrak werd staalreus ArcelorMittal lager gezet na publicatie van de jaarcijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de opening van Wall Street 0,7 procent lager op 532,92 punten. De MidKap leverde 1,2 procent in tot 729,61 punten. De beurzen in Parijs en Londen zakten respectievelijk 1,3 procent en 0,4 procent. Frankfurt noteerde een min van 2,1 procent.

Bij de hoofdfondsen stond ArcelorMittal (min 4,4 procent) onderaan. Het bedrijfsresultaat van het staalconcern nam in 2018 toe, geholpen door gestegen prijzen en overnames. De verschepingen van staal gingen echter omlaag, mede door een afnemende vraag in verschillende landen. Koploper bij de hoofdfondsen was biotechnoloog Galapagos met een winst van 0,6 procent.

Intertrust

In de MidKap ging Intertrust 1,7 procent omhoog en was daarmee koploper. De jaarcijfers vielen volgens de financieel dienstverlener ruim binnen de eigen doelstellingen. Fagron steeg 3,5 procent bij de kleinere bedrijven. De toeleverancier aan apotheken is vorig jaar stevig gegroeid, vooral in Noord- en Zuid-Amerika. Wessanen werd juist flink omlaag gezet na een verkoopadvies en een lager koersdoel door Kempen en speelde 11,2 procent kwijt.

In Parijs kelderde Publicis bijna 15 procent na teleurstellende resultaten van het Franse reclamebedrijf. Société Générale zakte 3,2 procent. De Franse bank zet het mes in zijn zaken- en handelsdivisie na tegenvallende resultaten. UniCredit kreeg er 1,3 procent bij in Milaan na beter dan verwachte resultaten van de grootste Italiaanse bank.

Sanofi

Het Franse farmaceutische concern Sanofi, dat ook met cijfers kwam, verloor 0,4 procent. Olie- en gasreus Total daalde 1,2 procent na publicatie van de resultaten. Reisorganisatie TUI ging haast 20 procent onderuit na een verlaging van de winstverwachting. Concurrent Thomas Cook dikte een kleine 6 procent aan. Het bedrijf onderzoekt alle opties voor zijn vliegtak.

De euro stond op 1,1349 dollar, tegen 1,1381 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper op 53,24 dollar. Brent zakte 0,8 procent in prijs tot 62,18 dollar per vat.

Vandaag in het nieuws