Alle nieuwsberichten

Handelshoop stuwt Europese beurzen

04-01-2019 11:48, Bron: ANP - AFN

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen toonden vrijdag herstel na de slechte start van het nieuwe jaar. Berichten dat er begin volgende week handelsgesprekken worden gevoerd tussen delegaties van China en de Verenigde Staten, zorgden voor optimisme. Verder wordt uitgekeken naar het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde omstreeks 12.20 uur 1,2 procent hoger op 486,11 punten. De MidKap kreeg er 2 procent bij tot 653,71 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 1,8 procent vooruit.

Een Amerikaanse delegatie reist maandag af naar China voor nieuw handelsoverleg. De twee economische grootmachten spraken in december af om negentig dagen geen nieuwe importheffingen op te leggen, met als doel binnen die periode een handelsdeal te bereiken. De Chinese centrale bank verlaagde daarnaast de kapitaaleisen voor de banken om de economie te stimuleren.

TomTom

Op het Damrak waren de biotechnologiebedrijven in trek door overnamespeculatie in de sector en een positief rapport van Jefferies. Galapagos voerde de stijgers aan bij de hoofdfondsen met een winst van 5,4 procent. Bij de kleinere bedrijven dikte Kiadis Pharma ruim 11 procent aan.

Telecomconcern KPN en supermarktbedrijf Ahold Delhaize waren de enige dalers in de AEX met verliezen tot 0,7 procent. In de MidKap waren geen verliezers. Sterkste stijger was roestvrijstaalmaker Aperam met een plus van 6,2 procent. TomTom steeg 2 procent. De navigatiedienstverlener gaat samenwerken met Delphi Technologies en met het Japanse Denso.

Bayer

Bayer klom 3,6 procent in Frankfurt, na een volgens het Duitse chemieconcern gunstige uitspraak van een rechter in San Francisco in de zaak rond het kankerverwekkende onkruidbestrijdingsmiddel Roundup.

De euro was 1,1408 dollar waard, tegen 1,1397 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,5 procent tot 48,24 dollar. Brentolie kostte 2,6 procent meer op 57,41 dollar per vat.

Vandaag in het nieuws