Alle nieuwsberichten

Europese beurzen tonen wat herstel

03-01-2019 15:54, Bron: ANP - AFN

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen maakten donderdag in de middaghandel wat terrein goed. Het omzetalarm van Apple drukte nog wel op het sentiment. Ook het uitblijven van een akkoord om de shutdown in de Verenigde Staten te beëindigen, zorgde voor een mineurstemming op de beursvloeren, maar een goed Amerikaans banencijfer van loonstrookverwerker ADP bood wat soelaas.

De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na de opening van Wall Street 0,6 procent lager op 483,58 punten. De MidKap verloor 0,8 procent tot 647,47 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt gingen tot 0,7 procent achteruit, Londen steeg 0,3 procent.

Apple stelde zijn omzetverwachting naar beneden bij, vooral door een zwakker dan verwachte vraag naar iPhones in China. Volgens topman Tim Cook zwakt de economische groei in China sterker af dan voorzien. Ook hebben de toenemende handelsspanningen tussen China en de VS een negatief effect. Het aandeel Apple ging fors onderuit in New York.

Technieuws

Technologiebedrijven en Europese toeleveranciers aan de iPhone-maker kregen ook rake klappen. Bij de hoofdfondsen op het Damrak verloor chipmachinemaker ASML 3,6 procent. De chipbedrijven Besi en ASMI stonden onderaan de MidKap met verliezen van 5,7 en 5,4 procent. In Frankfurt zakte Dialog Semiconductor 9,4 procent en in Zürich kelderde AMS bijna 20 procent. STMicroelectronics raakte in Parijs haast 10 procent kwijt.

Uitzender Randstad was de grootste daler in de AEX met een verlies van 5 procent na een adviesverlaging door Credit Suisse. Ook het advies voor de Zwitserse concurrent Adecco (min 4,4 procent) werd teruggeschroefd. ABN AMRO was de sterkste stijger met een winst van 1,4 procent. Sterkste stijger in de MidKap was beursintermediair Flow Traders met een plus van 1,7 procent.

Europa

In Londen klom Next 6,2 procent. Beleggers reageerden enthousiast op de sterke kerstverkopen van de Britse retailer.

De euro was 1,1367 dollar waard, tegen 1,1356 dollar op woensdag. De olieprijzen stegen opnieuw. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 46,95 dollar. Brentolie steeg 1,6 procent in prijs tot 55,77 dollar per vat.

Vandaag in het nieuws