Alle nieuwsberichten

Omzetalarm Apple zet beurzen lager

03-01-2019 11:51, Bron: ANP - AFN

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen verloren donderdag terrein. Een omzetalarm van de Amerikaanse technologiereus Apple en het uitblijven van een akkoord om de shutdown in de Verenigde Staten te beëindigen, zorgden voor een negatieve stemming op de beursvloeren.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,7 procent lager op 478,22 punten. De MidKap verloor 1,2 procent tot 644,88 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 1,2 procent achteruit.

Apple stelde zijn omzetverwachting naar beneden bij, vooral door een zwakker dan verwachte vraag naar iPhones in China. Volgens topman Tim Cook zwakt de economische groei in China sterker af dan voorzien. Ook hebben de toenemende handelsspanningen tussen China en de VS een negatief effect op de economie in het land. Apple, dat ook een notering heeft in Frankfurt, zakte ruim 7 procent.

Apple

Technologiebedrijven en Europese toeleveranciers aan iPhone-maker Apple kregen rake klappen. Bij de hoofdfondsen op het Damrak verloor chipmachinemaker ASML meer dan 5 procent. De chipbedrijven Besi en ASMI stonden onderaan de MidKap met verliezen van 7,2 en 5,5 procent. In Frankfurt zakte Dialog Semiconductor bijna 9 procent en in Zürich kelderde AMS 17 procent. STMicroelectronics raakte in Parijs meer dan 10 procent kwijt.

Uitzender Randstad was de grootste daler in de AEX met een verlies van bijna 6 procent na een adviesverlaging door Credit Suisse. Ook het advies voor de Zwitserse concurrent Adecco (min 5,2 procent) werd teruggeschroefd. De banken ING en ABN AMRO waren de enige stijgers met winsten van 0,2 procent. Sterkste stijgers in de MidKap waren luchtvaartcombinatie Air France-KLM en beursintermediair Flow Traders met plussen van 1,2 procent.

Olie

In Londen klom Next bijna 6 procent. Beleggers reageerden enthousiast op de sterke kerstverkopen van de Britse retailer.

De euro was 1,1364 dollar waard, tegen 1,1356 dollar op woensdag. De olieprijzen vielen wat terug na de opvering een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 46,18 dollar. Brentolie zakte 0,1 procent in prijs tot 54,86 dollar per vat.

Vandaag in het nieuws