Alle nieuwsberichten

Hoofdindex Amsterdam op verlies

27-12-2018 15:50, Bron: ANP - AFN

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index op de beurs in Amsterdam stond donderdagmiddag op verlies. Ook andere graadmeters in Europa gingen omlaag. Beleggers verwerkten de wilde koersbewegingen op Wall Street, waar de slechtste kerstavond ooit werd opgevolgd door een historische puntenstijging van de Dow-Jonesindex in de opvolgende handelssessie.

De AEX zag een eerdere stevige winst in rook opgaan en noteerde kort na de openingsbel in New York 0,5 procent lager op 476,15 punten. De Amerikaanse aandelenbeurzen leverden in de nieuwe sessie weer een deel van de winst van tweede kerstdag in.

De beweeglijkheid wordt deels veroorzaakt door de magere handel aan het einde van het jaar. Koersbewegingen worden daardoor uitvergroot. De shutdown van de Amerikaanse overheid blijft daarnaast de gemoederen bezighouden.

ASML

De Amsterdamse MidKap noteerde een min van 0,1 procent op 630,17 punten. De beurs in Parijs verloor 0,4 procent, terwijl Londen 1,2 procent kwijtspeelde. Elders in Europa werden vooral in Frankfurt en Milaan stevige verliezen geleden. De Duitse DAX en de beurs in Milaan, die de eerste drie dagen van de week dicht waren, zakten 2,3 en 1,9 procent.

Grootste stijger bij de hoofdfondsen aan het Damrak was chipmachinemaker ASML met een winst van 1,5 procent. Kabel- en telecomconcern Altice Europe was de sterkste daler in de AEX met een verlies van bijna 6 procent. In de MidKap ging betaalbedrijf Adyen aan kop met een plus van meer dan 6 procent. Postbezorger PostNL was de grootste daler met een min van 4,4 procent.

Vinci

In Parijs won Vinci 0,3 procent. Het Franse bouw- en infraconcern neemt een meerderheidsbelang in de Londense luchthaven Gatwick. Voor de deelneming van 50,01 procent telt de onderneming omgerekend ruim 3,2 miljard euro neer.

De euro was 1,1398 dollar waard, tegen 1,1409 dollar voor de kerst. De olieprijzen zakten na de heropleving van rond 10 procent op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,5 procent minder op 45,53 dollar. Brentolie daalde 1,8 procent in prijs tot 53,45 dollar per vat.

Vandaag in het nieuws