Alle nieuwsberichten

Op de drempel van Oud en Nieuw

24-12-2018 12:00, Bron: Hans Tielkemeijer

Het beursjaar is op het moment van schrijven nog niet helemaal voorbij, maar je moet wel heel erg optimistisch zijn om nog in een allesreddende eindejaarsrally te geloven. Meestal is december een goede beursmaand, maar meestal is niet altijd. Per saldo zijn aandelenkoersen dit jaar in Europa gemiddeld zo’n 10 tot 15% gedaald. Beleggen in Amerika bleek de minste schade op te leveren, dat kwam ook door de sterkere dollar die het verlies voor eurobeleggers grotendeels compenseerde.

Beleggingsjaar 2019

Wordt 2019 een goed beursjaar? Dat zou best kunnen, daarvoor moeten echter nog wel wat plooien worden gladgestreken. We gaan het jaar in met dezelfde onzekerheden die voor de slechte koersontwikkelingen in dit jaar zorgden: Brexit, de handelsoorlog, het voorziene vertrek van Merkel (OK, 2021, maar wie daarna? Beleggers houden niet van onzekerheid), de begroting van Italië, het rentebeleid van de FED, groeivertraging in China en zo verder nog wat groot en klein leed.

Waarin kun je het beste beleggen in 2019? Cash levert nagenoeg geen rente op en het ziet er niet naar uit dat dat op korte termijn beter wordt. Bovendien wordt je vermogen aangetast door inflatie. Dit betekent rond 1,5 en 2% achteruitgang per jaar, afhankelijk van hoe je dit berekent. Daarnaast moet je bij grotere vermogens rekening houden met vermogensrendementsheffing, oftewel: spaartaks. In 2019 zal die tussen de 0,58% en 1,68% zijn, afhankelijk van je belastbaar vermogen.

Om inflatie en spaartaks te overbruggen moet je dus zo’n 2 tot bijna 4% rendement maken en dan nog verdien je niets met je vermogen. Zonder risico is een dergelijk rendement niet haalbaar. Dat pleit er voor om toch een gedeelte te blijven beleggen, alhoewel die vlieger dit jaar niet op ging.

Door de negatieve beursontwikkeling en waarschijnlijk koudwatervrees of onervarenheid met beleggen wordt er stevig gespaard in Nederland. Ongeveer 350 miljard euro! Door inflatie, en bij hogere spaarsaldi vermogensrendementsheffing, is daarvan dit jaar dus zo’n 7 tot 14 miljard euro verdampt. Dat zou spaarders toch in beweging moeten brengen? Consumeren of beleggen is het devies. Allebei goed voor de beurs.

Zo slecht gaat het niet

En slecht gaat het helemaal niet, met het beursgenoteerde bedrijfsleven. Je kunt het aan de koersontwikkeling over 2018 niet aflezen maar het gaat eigenlijk best goed: ‘Kwakkelende’ bedrijven zoals ING en Shell draaien prima winsten. ING zo’n 4 miljard en Shell, een paar maten groter dan de bank, ruim 15 miljard. En dat in 3 kwartalen!

Waarschijnlijk zal het uiteindelijk wel weer goed komen voor beleggers. Als aandeelhouder ben je immers voor een klein gedeelte eigenaar van het bedrijf waarin je hebt belegd. Je hebt dan recht op een stukje van de winst van dat bedrijf. Die krijg je ook in de meeste gevallen, in de vorm van dividend. Bij zowel ING als Shell ligt bij de huidige koers de verwachte dividenduitkering op zo’n 7%. Daarmee versla je inflatie én spaartaks.

Beleggers in ING werden dit jaar geconfronteerd een koersdaling van zo’n 30%. Ook dat is beleggen. Maar wie vooruit durft te kijken zal zich door zo’n beweging niet laten ontmoedigen. Beleggen is voor de lange termijn.

Beleggen in 2019 zal niet veel verschillen ten opzichte van de uitgangspunten in dit jaar. Zorg voor een goed gespreide portefeuille. Leg eventueel accenten op actuele thema’s zoals robotica, health science, cyber security en dergelijke. Ga dan rustig achteroverzitten, ontvang je dividenden en geniet vooral van 2019. Dat wens ik je van harte.

Een gelukkig, gezond en rendabel 2019 toegewenst!

Hans Tielkemeijer

Bureau Tielkemeijer, financiële educatie

Reageren op dit artikel? info@bureautielkemeijer.nl

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws