Alle nieuwsberichten

Wall Street flink omlaag na rentebesluit

19-12-2018 22:18, Bron: ANP - AFN

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag met stevige verliezen gesloten. Beleggers op Wall Street reageerden op het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse koepel van centrale banken schroefde de rente zoals verwacht verder op, maar denkt volgend jaar minder rentestappen nodig te hebben dan eerder voorzien.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,5 procent lager op 23.323,66 punten. De brede S&P 500 zakte ook 1,5 procent, tot 2506,96 punten, en technologiegraadmeter Nasdaq leverde 2,2 procent in op 6636,83 punten. Voorafgaand aan het rentebesluit stonden de graadmeters nog op winst.

Fed-voorzitter Jerome Powell benadrukte in een toelichting dat politieke overwegingen geen enkele rol speelden bij het rentebesluit. President Donald Trump uitte recent nog felle kritiek op het stapje voor stapje opvoeren van de rente. De afgelopen dagen was er bovendien speculatie dat de Fed volgend jaar wel eens een stuk terughoudender zou kunnen worden met het opvoeren van de rente.

Facebook

Bij de bedrijven waren de ogen gericht op Facebook, dat ruim 7 procent aan beurswaarde kwijtspeelde. Het socialemediabedrijf heeft de eerste grote rechtszaak aan zijn broek vanwege het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. Daarbij lekten de persoonlijke gegevens van miljoenen gebruikers. De procureur-generaal in de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft besloten Facebook hiervoor te vervolgen.

FedEx zakte daarnaast dik 12 procent, na een verlaging van de winstverwachting voor het hele boekjaar. De pakketbezorger kampt onder meer met zwakkere marktomstandigheden in Europa. Chipproducent Micron Technology verloor een kleine 8 procent, na tegenvallende verwachtingen. General Mills kreeg de handen van beleggers wel op elkaar. Het voedingsmiddelenconcern won 5 procent na het openen van de boeken.

De waarde van de euro zakte na het rentebesluit tot 1,1370 dollar, tegen 1,1426 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. De olieprijzen veerden verder wat op na hun recente sterke daling. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,1 procent meer op 47,20 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,5 procent tot 56,52 dollar per vat.

Vandaag in het nieuws