Alle nieuwsberichten

Europese beurzen overwegend lager

10-12-2018 15:54, Bron: ANP - AFN

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam stond maandagmiddag in de min. Ook elders in Europa gingen graadmeters overwegend omlaag. De oplaaiende handelsspanningen tussen de VS en China deden het sentiment geen goed. Verder wordt gewacht op de belangrijke stemming in het Britse parlement over het brexit-akkoord. Deze staat gepland op dinsdag, maar wordt vermoedelijk uitgesteld.

De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,7 procent lager op 500,53 punten. De MidKap zakte 1,8 procent tot 653,81 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt leverden tot 0,6 procent in. Londen noteerde vlak.

Altice Europe was de grootste verliezer bij de hoofdfondsen op het Damrak met een min van 5,4 procent. Het kabel- en telecomconcern kampte met de naweeën van een negatief analistenrapport van Moody's. Levensmiddelenconcern Unilever daalde 0,8 procent na een adviesverlaging door JPMorgan. Biotechnologiebedrijf Galapagos voerde de schaarse stijgers aan met een winst van 0,4 procent.

MidKap

In de MidKap sloot metalenspecialist AMG de rij met een verlies van 6,4 procent. Air France-KLM voerde de beperkte groep stijgers aan met een winst van 1 procent. De luchtvaartcombinatie maakte vervoercijfers bekend over de maand november. Daarin verwelkomde het concern op jaarbasis 3,3 procent meer passagiers.

In Frankfurt raakte BASF 3,4 procent kwijt. Het chemieconcern gaf een winstalarm vanwege lagere prijzen voor sommige chemicaliën. Branchegenoot Bayer verloor bijna 2 procent. De activistische investeerder Elliott heeft zich ingekocht bij het chemieconcern en stuurt naar verluidt aan op opsplitsing van het bedrijf nu de overname van het Amerikaanse Monsanto is afgerond.

Deutsche Bank

Deutsche Bank en Commerzbank verloren 1,1 en 0,8 procent. Volgens het Duitse blad Focus zou de Duitse regering openstaan voor een fusie tussen de twee grootste banken van Duitsland. Er zouden verschillende scenario's zijn besproken op het ministerie van Financiën.

De euro noteerde op 1,1402 dollar, tegen 1,1392 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,9 procent minder op 51,60 dollar. Brentolie daalde 1,4 procent in prijs tot 60,77 dollar per vat.

Vandaag in het nieuws