Alle nieuwsberichten

Europese beurzen houden winst vast

29-11-2018 15:50, Bron: ANP - AFN

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen stonden donderdag op lichte winst. Beleggers verwerkten opmerkingen van Federal Reserve-preses Jerome Powell dat de rentetarieven ,,net onder'' het neutrale niveau zitten. Dat leidt tot speculatie dat de Amerikaanse koepel van centrale banken eerder dan verwacht stopt met renteverhogingen. Op het Damrak stond Unilever in de belangstelling vanwege het aangekondigde vertrek van topman Paul Polman.

De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na de opening van Wall Street 0,5 procent in de plus op 522,09 punten. De MidKap ging 1,1 procent omhoog tot 707,63 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs dikten tot 0,9 procent aan.

Chemieconcern DSM was met een plus van 2,8 procent een van de grootste stijgers bij de hoofdfondsen. Het aandeel profiteerde van een aangekondigde reorganisatie van branchegenoot Bayer dat in Frankfurt 0,7 procent inleverde. Bayer schrapt wereldwijd 12.000 banen en zet zijn divisie diergeneesmiddelen in de etalage.

Opvolger

Unilever daalde 0,3 procent. Polman treedt eind december terug als topman van het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern. Hij wordt per 1 januari opgevolgd door de Schot Alan Jope, die sinds 1985 bij het bedrijf werkt en in het geruchtencircuit al werd genoemd als opvolger.

In de MidKap ging TomTom 0,7 procent omhoog. De Franse bandenfabrikant Michelin is volgens Het Financieele Dagblad (FD) in de race om het onderdeel Telematics van het navigatiebedrijf te kopen. Bij de kleinere bedrijven steeg NIBC 4,2 procent. De zakenbank voerde zijn winst in de eerste negen maanden van het jaar stevig op. Probiodrug, dat ook met cijfers kwam, daalde 1 procent. Het biotechnologiebedrijf leed in het derde kwartaal ongeveer even veel verlies als een jaar eerder. Stamcelbedrijf Esperite kondigde aan biotech-dochter The Cell Factory naar de beurs te willen brengen en klom 5,3 procent.

Personeelsbestand

Deutsche Bank daalde 2,1 procent in Frankfurt. De Duitse politie heeft een inval gedaan bij het hoofdkantoor vanwege het witwasonderzoek naar de bank. In Madrid won CaixaBank 1,3 procent. De Spaanse bank wil naar verluidt stevig ingrijpen in zijn personeelsbestand. Volgens de krant El Confidencial staan maximaal 3200 banen op de tocht.

De euro was 1,1377 dollar waard, tegen 1,1284 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,3 procent tot 51,47 dollar. Brentolie werd 1,5 procent duurder op 59,65 dollar per vat.

Vandaag in het nieuws